Resolutie 1195 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1195
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 15 september 1998
Nr. vergadering 3925
Code S/RES/1195
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Burgeroorlog in Angola
Beslissing Verlengde de MONUA-waarnemingsmissie met 1 maand.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1998
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Brazilië Brazilië · Vlag van Bahrein (1972-2002) Bahrein · Vlag van Costa Rica Costa Rica · Vlag van Gabon Gabon · Vlag van Gambia Gambia · Vlag van Japan (1870–1999) Japan · Vlag van Kenia Kenia · Vlag van Portugal Portugal · Vlag van Slovenië Slovenië · Vlag van Zweden Zweden
Angola.
Angola.

Resolutie 1195 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 15 september 1998, en verlengde de MONUA-waarnemingsmissie in Angola met een maand.

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Geschiedenis van Angola voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Nadat Angola in 1975 onafhankelijk was geworden van Portugal keerden de verschillende onafhankelijkheidsbewegingen zich tegen elkaar om de macht. Onder meer Zuid-Afrika en Cuba bemoeiden zich in de burgeroorlog, tot ze zich in 1988 terugtrokken. De VN-missie UNAVEM I zag toe op het vertrek van de Cubanen. Een staakt-het-vuren volgde in 1990, en hiervoor werd de UNAVEM II-missie gestuurd. In 1991 werden akkoorden gesloten om democratische verkiezingen te houden die eveneens door UNAVEM II zouden worden waargenomen.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

De Veiligheidsraad:

Handelingen[bewerken]

De eerste oorzaak van de impasse waarin het vredesproces zich bevond was de leiding van UNITA, dat haar verplichtingen onder het vredesakkoord niet nakwam. De organisatie werd opgeroepen zich onmiddellijk terug te trekken uit de ingenomen gebieden en moest zichzelf omvormen tot een politieke partij door haar militaire structuur te ontmantelen. De Angolese autoriteiten werden gevraagd de schorsing van deelname van UNITA-leden aan de regering van nationale eenheid en verzoening te herzien. Ten slotte verlengde de Veiligheidsraad de MONUA-waarnemingsmissie in het land met een maand, tot 15 oktober.

Verwante resoluties[bewerken]