Resolutie 1219 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 1219
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 31 december 1998
Nr. vergadering 3962
Code S/RES/1219
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Burgeroorlog in Angola
Beslissing Riep UNITA op mee te werken aan de onderzoeken naar neergestorte VN-vluchten.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1998
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Brazilië Brazilië · Vlag van Bahrein (1972-2002) Bahrein · Vlag van Costa Rica Costa Rica · Vlag van Gabon Gabon · Vlag van Gambia Gambia · Vlag van Japan (1870–1999) Japan · Vlag van Kenia Kenia · Vlag van Portugal Portugal · Vlag van Slovenië Slovenië · Vlag van Zweden Zweden
Angola.

Resolutie 1219 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 31 december 1998 als laatste resolutie van dat jaar. De resolutie riep de Angolese rebellenbeweging UNITA op mee te werken aan de onderzoeken naar verschillende vliegtuigen die boven dat land waren neergestort.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Geschiedenis van Angola voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Nadat Angola in 1975 onafhankelijk was geworden van Portugal keerden de verschillende onafhankelijkheidsbewegingen zich tegen elkaar om de macht. Onder meer Zuid-Afrika en Cuba bemoeiden zich in de burgeroorlog, tot ze zich in 1988 terugtrokken. De VN-missie UNAVEM I zag toe op het vertrek van de Cubanen. Een staakt-het-vuren volgde in 1990, en hiervoor werd de UNAVEM II-missie gestuurd. In 1991 werden akkoorden gesloten om democratische verkiezingen te houden die eveneens door UNAVEM II zouden worden waargenomen.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Bevestigt resolutie 696 (1991) en volgende, waaronder voornamelijk de resoluties 1202 en 1213.
  • Herinnert aan de verklaring van zijn voorzitter op 23 december.
  • Ten zeerste bezorgd om het neerstorten van VN-vlucht 806 en de verdwijning van andere vliegtuigen boven door UNITA gecontroleerd gebied.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

Men was diep bezorgd om het lot van de passagiers en bemanning van vlucht 806 en betreurde het gebrek aan medewerking om de tragedie op te helderen en toelating om een VN-reddingsmissie te zenden. Men was ook erg bezorgd om het stijgend aantal verdwijnende vliegtuigen boven UNITA-gebied. De rebellengroepering werd opgeroepen om mee te werken aan de onderzoeken hiernaar.

Nog tegen 11 januari 1999 zou de Veiligheidsraad de naleving van deze resolutie bekijken en indien nodig actie ondernemen.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]