Resolutie 1252 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1252
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 15 juli 1999
Nr. vergadering 4023
Code S/RES/1252
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Conflict om Prevlaka
Beslissing Autoriseerde de VN-waarnemers om te blijven toezien op de demilitarisatie van Prevlaka tot 15 januari 2000.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1999
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van het Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van Brazilië Brazilië · Vlag van Bahrein (1972-2002) Bahrein · Vlag van Canada Canada · Vlag van Gabon Gabon · Vlag van Gambia Gambia · Vlag van Maleisië Maleisië · Vlag van Namibië Namibië · Vlag van Nederland Nederland · Vlag van Slovenië Slovenië
Rechts het Montenegrijnse eilandje Mamula met erachter het Kroatische Prevlaka.
Rechts het Montenegrijnse eilandje Mamula met erachter het Kroatische Prevlaka.

Resolutie 1252 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door deVN-Veiligheidsraad aangenomen op 15 juli 1999.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

In 1980 overleed de Joegoslavische leider Tito, die decennialang de bindende kracht was geweest tussen de zes deelstaten van het land. Na zijn dood kende het nationalisme een sterke opmars en in 1991 verklaarde Kroatië zich onafhankelijk. Daarop volgde de Kroatische Onafhankelijkheidsoorlog, tijdens dewelke het Joegoslavische Volksleger het strategisch gelegen schiereilandje Prevlaka innam. In 1996 kwamen Kroatië en Joegoslavië overeen Prevlaka te demilitariseren, waarop VN-waarnemers van UNMOP kwamen om daarop toe te zien. Deze missie bleef uiteindelijk tot 2002 aanwezig.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

Op 30 september 1992 hadden Kroatië en Servië en Montenegro een akkoord getekend over de demilitarisatie van het (Kroatische) schiereiland Prevlaka. Dat werd echter veelvuldig geschonden. Zo zijn soms Kroatische militairen in de gedemilitariseerde zone en is de bewegingsvrijheid van de militaire VN-waarnemers beperkt. Recent waren ook troepen van Servië en Montenegro in de gedemilitariseerde zone. Positief was de opening van een grensovergang in die zone, maar de onderhandelingen over een oplossing voor het betwiste schiereiland gingen nauwelijks vooruit.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

De militaire waarnemers werden geautoriseerd te blijven toezien op de demilitarisatie van Prevlaka tot 15 januari 2000. Beide partijen werden opgeroepen de spanningen in het gebied te verminderen en de gedemilitariseerde zone niet langer te schenden. Hun werd ook gevraagd maatregelen te nemen om het onderlinge vertrouwen op te krikken ten voordele van de lokale bevolking, alsook te blijven onderhandelen over een definitieve oplossing.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]