Resolutie 1270 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1270
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 22 oktober 1999
Nr. vergadering 4054
Code S/RES/1270
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Burgeroorlog in Sierra Leone
Beslissing Verving de UNOMSIL-waarnemingsmacht door de UNAMSIL-vredesmissie.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1999
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van het Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van Brazilië Brazilië · Vlag van Bahrein (1972-2002) Bahrein · Vlag van Canada Canada · Vlag van Gabon Gabon · Vlag van Gambia Gambia · Vlag van Maleisië Maleisië · Vlag van Namibië Namibië · Vlag van Nederland Nederland · Vlag van Slovenië Slovenië
Sierra Leone.
Sierra Leone.

Resolutie 1270 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 22 oktober 1999.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Sierra Leoonse Burgeroorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In Sierra Leone waren al jarenlang etnische spanningen tussen verschillende bevolkingsgroepen. In 1978 werd het een eenpartijstaat met een regering die gekenmerkt werd door corruptie en wanbeheer van onder meer de belangrijke diamantmijnen. Intussen was in buurland Liberia al een bloedige burgeroorlog aan de gang, en in 1991 braken ook in Sierra Leone vijandelijkheden uit. In de volgende jaren kwamen twee junta's aan de macht, waarvan vooral de laatste een schrikbewind voerde. Zij werden eind 1998 met behulp van buitenlandse troepen verjaagd, maar begonnen begin 1999 een bloedige terreurcampagne. Pas in 2002 legden ze de wapens neer.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

Overheid en rebellen in Sierra Leone hadden belangrijke stappen genomen om het vredesakkoord van 7 juli uit te voeren. Ook waren voorbereidingen getroffen voor de ontwapening, demobilisatie en re-integratie van ex-strijders, waaronder kindsoldaten. Nu werden de RUF-rebellen opgeroepen de wapens neer te leggen.

Recent hadden rebellengroepen wel gijzelaars genomen, waaronder UNOMSIL- en ECOMOG-personeel. Zij speelden een belangrijke rol in de veiligheid, stabiliteit en bescherming van de bevolking in Sierra Leone.

De Veiligheidsraad besloot tot de oprichting van de UNAMSIL-missie gedurende 6 maanden. Die moest samen met de partijen werken aan de uitvoering van het vredesakkoord, ontwapeningscentra openen voor de rebellen, toezien op het staakt-het-vuren en meewerken aan de levering van humanitaire hulp en de verkiezingen in het land.

De missie zou bestaan uit maximaal 6000 militairen, waaronder 260 militaire waarnemers, en de taken van de voorgaande UNOMSIL-waarnemingsmissie, die wordt beëindigd, overnemen. Verder mocht ze de nodige maatregelen nemen om haar eigen veiligheid en bewegingsvrijheid te verzekeren en daarnaast burgers te beschermen tegen directe bedreigingen.

Ten slotte moest ervoor gezorgd worden dat vluchtelingen terug naar huis konden keren, moest in verdere humanitaire hulp worden voorzien en moest er iets gedaan worden voor de vele kinderen die door het conflict waren getroffen.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]

Logo Wikisource
Bronnen over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 1270 van de Engelstalige Wikisource.