Resolutie 1225 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1225
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 28 januari 1999
Nr. vergadering 3972
Code S/RES/1225
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Georgisch-Abchazisch conflict
Beslissing Verlengde de UNOMIG-waarnemingsmissie met 6 maanden.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1999
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van Brazilië Brazilië · Vlag van Bahrein (1972-2002) Bahrein · Vlag van Canada Canada · Vlag van Gabon Gabon · Vlag van Gambia Gambia · Vlag van Maleisië Maleisië · Vlag van Namibië Namibië · Vlag van Nederland Nederland · Vlag van Slovenië Slovenië
De UNOMIG-operatie in Abchazië in april 2007.
De UNOMIG-operatie in Abchazië in april 2007.

Resolutie 1225 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 28 januari 1999 unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen, en verlengde de UNOMIG-waarnemingsmissie in Abchazië met zes maanden.

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Georgisch-Abchazisch conflict voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op het einde van de jaren 1980 wilde de Abchazische minderheid in Abchazië onafhankelijk worden van Georgië, waartoe ze behoorden, terwijl de Georgiërs wel de meerderheid van de bevolking uitmaakten. De Georgiërs zagen dat niet zitten en in 1992 leidde de situatie tot een gewapend conflict. Daarbij raakte ook grote buur Rusland betrokken, die het voor de Abchazen opnam. Begin 1993 braken zware gevechten uit om de Abchazische hoofdstad Soechoemi, die kortstondig waren onderbroken door een staakt-het-vuren.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

De situatie in de conflictzone bleef gespannen en onstabiel en de onderhandelingen zaten ook muurvast. De VN-waarnemingsmissie UNOMIG en de GOS-vredesmacht droegen in belangrijke mate bij aan de stabilisering van de situatie. Het was noodzakelijk dat de partijen de mensenrechten respecteerden en de Veiligheidsraad steunde derhalve de inspanningen die secretaris-generaal Kofi Annan leverde om naleving daarvan te bekomen.

Handelingen[bewerken]

De partijen hadden na samenkomst in Athene in oktober geen akkoord kunnen bereiken over vertrouwensmaatregelen, veiligheid, de terugkeer van vluchtelingen en heropbouw. Zij moesten zich meer inzetten voor het vredesproces en meer in dialoog treden. Verder moesten ze het Akkoord van Moskou uit 1994 over een staakt-het-vuren en scheiding van troepen strikt naleven en hun conflict op vreedzame wijze oplossen.

Intussen bleven de vluchtelingen de Veiligheidsraad zorgen baren en ze herhaalde dat demografische veranderingen door het conflict onaanvaardbaar waren. De activiteiten van gewapende groepen werden veroordeeld. Zij legden mijnen die de bevolking in gevaar brachten, hinderden de hulporganisaties en vertraagden de normalisatie van de situatie in Gali. Beide partijen moesten onmiddellijk maatregelen tegen hen treffen.

Ten slotte werd het mandaat van de UNOMIG-waarnemers verlengd tot 31 juli, waarna de operatie grondig zou worden herzien.

Verwante resoluties[bewerken]