Resolutie 1262 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1262
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 27 augustus 1999
Nr. vergadering 4038
Code S/RES/1262
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Oost-Timor
Beslissing Verlenging van de UNAMET-missie tot 30 november en uitbreiding van de missie
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1999
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van Brazilië Brazilië · Vlag van Bahrein (1972-2002) Bahrein · Vlag van Canada Canada · Vlag van Gabon Gabon · Vlag van Gambia Gambia · Vlag van Maleisië Maleisië · Vlag van Namibië Namibië · Vlag van Nederland Nederland · Vlag van Slovenië Slovenië
Oost-Timorese politieagenten
Oost-Timorese politieagenten

Resolutie 1262 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties aangenomen op 27 augustus 1999.

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Oost-Timor voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Nadat Portugal zijn kolonies losgelaten had, werd Oost-Timor eind 1975 na een korte burgeroorlog onafhankelijk. Korte tijd later viel Indonesië het land binnen en brak een oorlog uit, waarna Oost-Timor werd ingelijfd. In 1999 stemde Indonesië in met een volksraadpleging over meer autonomie of onafhankelijkheid, waarop het merendeel van de bevolking voor de tweede optie koos.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

Op 5 mei was overeenstemming tussen de Verenigde Naties, Indonesië en Portugal over een volksraadpleging in Oost-Timor. Na die volksraadpleging moest gezorgd worden voor stabiliteit en hen in de minderheid te verzekeren van hun rol in de toekomst van Oost-Timor.

De secretaris-generaal stelde voor de UNAMET-missie tijdelijk voort te zetten na de volksraadpleging, tot er zou worden begonnen met het uitvoeren van de met die raadpleging genomen beslissing.

Handelingen[bewerken]

Daarom besloot de Veiligheidsraad het mandaat van de missie te verlengen tot 30 november. De Raad paste het mandaat aan, zodat de missie volgende onderdelen inhield:

a. Een verkiezingseenheid,
b. Een politiecomponent van maximaal 460 man om de Indonesische politie te adviseren en de nieuwe Oost-Timorese politie op te leiden,
c. Een militaire verbindingscomponent van tot 300 man om contacten te onderhouden,
d. Een burgercomponent om de Speciale Vertegenwoordiger te adviseren bij de uitvoering van de akkoorden,
e. Een informatiecomponent om de vooruitgang openbaar te maken en verzoening te bevorderen.

Verwante resoluties[bewerken]