Resolutie 1297 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 1297
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 12 mei 2000
Nr. vergadering 4142
Code S/RES/1297
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Eritrees-Ethiopische Oorlog
Beslissing Veroordeelde de nieuwe gevechten.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2000
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van Bangladesh Bangladesh · Vlag van Canada Canada · Vlag van Jamaica Jamaica · Vlag van Maleisië Maleisië · Vlag van Mali Mali · Vlag van Namibië Namibië · Vlag van Nederland Nederland · Vlag van Tunesië Tunesië · Vlag van Oekraïne Oekraïne
Resolutie 1297 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Resolutie 1297 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 12 mei 2000. De resolutie veroordeelde het geweld dat opnieuw was uitgebruiken tussen Eritrea en Ethiopië, die een grensconflict uitvochten.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Na de Tweede Wereldoorlog werd Eritrea bij Ethiopië gevoegd als een federatie. In 1962 maakte keizer Haile Selassie er een provincie van, waarop de Eritrese Onafhankelijkheidsoorlog begon. In 1991 bereikte Eritrea na een volksraadpleging die onafhankelijkheid. Er bleef echter onenigheid over een aantal grensplaatsen. In 1998 leidde een grensincident tot een oorlog waarbij tienduizenden omkwamen. Pas in 2000 werd een akkoord bereikt en een 25 kilometer brede veiligheidszone ingesteld die door de UNMEE-vredesmacht werd bewaakt. Een gezamenlijke grenscommissie wees onder meer de stad Badme toe aan Eritrea, maar jaren later werd het gebied nog steeds door Ethiopië bezet.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

Er waren nieuwe gevechten uitgebroken tussen Eritrea en Ethiopië. Die hadden ernstige gevolgen voor de bevolking van beide landen en de stabiliteit van de regio. Het was van belang dat het conflict vreedzaam werd opgelost.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

De nieuwe gevechten werden sterk veroordeeld. De Veiligheidsraad eiste dat zo snel mogelijk nieuwe gesprekken begonnen onder leiding van de OAE. De Raad zou binnen de 72 uur opnieuw bijeenkomen om verdere stappen te zetten. Ten slotte werden beide partijen opgeroepen de veiligheid van de bevolking te garanderen en de mensenrechten te respecteren.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]

Werken van of over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 1297 op de Engelstalige Wikisource.