Resolutie 1325 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 1325
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 31 oktober 2000
Nr. vergadering 4213
Code S/RES/1325
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Vrouwen in gewapende conflicten.
Beslissing Vroeg gelijkheid van vrouwen en mannen in politiek en vredesoperaties en specifieke aandacht voor vrouwen en meisjes in gewapende conflicten.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2000
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van Bangladesh Bangladesh · Vlag van Canada Canada · Vlag van Jamaica Jamaica · Vlag van Maleisië Maleisië · Vlag van Mali Mali · Vlag van Namibië Namibië · Vlag van Nederland Nederland · Vlag van Tunesië Tunesië · Vlag van Oekraïne Oekraïne
Een vluchtelinge uit Zuid-Libanon ten tijde van de Israëlisch-Libanese Oorlog in 2006.

Resolutie 1325 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 31 oktober 2000.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad herinnerde onder meer aan een document van de Algemene Vergadering getiteld Vrouwen 2000: Gendergelijkheid, Ontwikkeling en Vrede voor de 21steeeuw, over vooral vrouwen en gewapende conflicten. Men was bezorgd over burgers in gewapende conflicten, en vooral vrouwen en kinderen, die het merendeel van de slachtoffers uitmaakten en meer en meer geviseerd werden door de strijdende partijen. Dat had dan weer een impact op de mogelijkheden tot vrede en verzoening. Vrouwen speelden een belangrijke rol in de voorkoming en oplossing van conflicten en moesten daar dan ook in gelijke mate bij betrokken worden. Verder moest ook aan gendergelijkheid gedacht worden in vredesoperaties.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

Bij de lidstaten werd aangedrongen op een grotere vertegenwoordiging van vrouwen op alle beslissingsniveaus. De secretaris-generaal werd gevraagd meer vrouwen aan te stellen als Speciale Vertegenwoordiger of Gezant en hun rol in vredesoperaties, als bijvoorbeeld militair waarnemer, politie of mensenrechten- en humanitair personeel, te vergroten. Zelf zou de Veiligheidsraad hieraan denken bij vredesoperaties.

Bij onderhandelingen en de uitvoering van vredesakkoorden moest worden gedacht aan de speciale noden van vrouwen en meisjes in het conflict, moesten vredesinitiatieven van lokale vrouwen gesteund worden en de mensenrechten van vrouwen en meisjes gerespecteerd. Partijen in gewapende conflicten werden opgeroepen maatregelen te nemen tegen specifiek geweld als verkrachting en ander seksueel misbruik. Ook moest het civiele karakter van vluchtelingenkampen gerespecteerd worden en gedacht worden aan vrouwen en meisjes tijdens het ontwerp ervan. Ook bij de ontwapening en demobilisatie van strijders moest gedacht worden aan de verschillende noden van vrouwen en mannelijke strijders.

Nasleep[bewerken | brontekst bewerken]

Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

Nationaal Actieplan 1325 (2008-2011)[bewerken | brontekst bewerken]

In 2008 heeft Nederland een Nationaal Actieplan 1325 (NAP) ontwikkeld voor de periode 2008-2011, waarin de Nederlandse overheid en maatschappelijke organisaties zich inzetten voor de uitvoering van Resolutie 1325 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties over vrouwen, vrede en veiligheid.[1]

Nationaal Actieplan 1325 (2012-2015)[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland is op 19 december 2011 een nieuw Nationaal Actieplan 1325 (NAP) overeengekomen om de implementatie van Resolutie 1325 te bevorderen voor de periode 2012-2015. Het NAP is ondertekend door grote en kleinere organisaties, waaronder het Ministerie van Buitenlandse Zaken, het Ministerie van Defensie, Wo=men (Dutch Gender Platform), Instituut Clingendael, de Universiteit Utrecht, Oxfam Novib, Cordaid, ICCO, IKV Pax Christi, en E-Quality (nu: Atria). De ondertekenaars beloven dat zij in al hun beleid rond conflictgebieden Resolutie 1325 zullen betrekken, en genderanalyses zullen maken om de ongelijkheid tegen te gaan. Samen streven ze naar meer bewustzijn van, en steun voor, het belang van gender in conflictgebieden en van Resolutie 1325 in het bijzonder.[2].[1]

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]

Originele werken bij dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 1325 op de Engelstalige Wikisource.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. a b Redactie NAP1325 (z.j): Nationaal Actieplan 1325 (2012-2015), Website NAP1325, info verkregen 6 januari 2013]
  2. Redactie Atria (z.j.): 'Dossier VN Resolutie 1325: Vrouwen, Vrede en Veiligheid', www.atria-kennisinstituut.nl, info verkregen op 1 november 2013