Resolutie 1320 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlag van de Verenigde Naties
Resolutie 1320
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 15 september 2000
Nr. vergadering 4197
Code S/RES/1320
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Eritrees-Ethiopische Oorlog
Beslissing Gaf de UNMEE-waarnemingsmissie een mandaat tot 15 maart 2001.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2000
Permanente leden
Vlag van China CHN Vlag van Frankrijk FRA Vlag van Verenigd Koninkrijk GBR Vlag van Rusland RUS Vlag van Verenigde Staten USA
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië ARG Vlag van Bangladesh BAN Vlag van Canada CAN Vlag van Jamaica JAM Vlag van Maleisië MAS
Vlag van Mali MLI Vlag van Namibië NAM Vlag van Nederland NED Vlag van Tunesië TUN Vlag van Oekraïne UKR
UNMEE-soldaten kijken in Ethiopië toe op 's lands grens met Eritrea.
UNMEE-soldaten kijken in Ethiopië toe op 's lands grens met Eritrea.

Resolutie 1320 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 15 september 2000.

Achtergrond[bewerken]

Na de Tweede Wereldoorlog werd Eritrea bij Ethiopië gevoegd als een federatie. In 1962 maakte keizer Haile Selassie er een provincie van waarop de Eritrese Onafhankelijkheidsoorlog begon. In 1991 bereikte Eritrea na een volksraadpleging die onafhankelijkheid. Er bleef echter onenigheid over een aantal grensplaatsen. In 1998 leidde een grensincident tot een oorlog waarbij tienduizenden omkwamen. Pas in 2000 werd een akkoord bereikt en een 25 kilometer brede veiligheidszone ingesteld die door de UNMEE-vredesmacht wordt bewaakt. Een gezamenlijke grenscommissie wees onder meer de stad Badme toe aan Eritrea, maar anno 2009 wordt het gebied nog steeds door Ethiopië bezet.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

Ethiopië en Eritrea moesten het internationaal humanitair recht, de mensenrechten en het vluchtelingenrecht naleven. De Veiligheidsraad stond achter het akkoord over de beëindiging van de vijandelijkheden dat beiden hadden gesloten en de vraag om VN-hulp bij de uitvoering ervan die ze hadden gesteld. Daarom was met resolutie 1312 de UNMEE-missie opgericht.

Handelingen[bewerken]

De Veiligheidsraad autoriseerde de inzet van tot 4200 troepen waaronder 220 militaire waarnemers binnen die missie met een mandaat om tot 15 maart 2001 toe te zien op het einde van de vijandelijkheden, de terugtrekking van Ethiopische en Eritrese troepen en of beiden 25 kilometer uit elkaar bleven, en de tijdelijke veiligheidszone. In die zone moest UNMEE de ontmijningsactiviteiten coördineren en technisch bijstaan.

De twee landen werden gevraagd binnen de 30 dagen een status of forces-akkoord af te sluiten met de secretaris-generaal. Verder werden ze gevraagd de ontmijning voort te zetten, hulpverleners ongehinderd door te laten en samen te werken met het Rode Kruis. Ten slotte werden ze opgeroepen de onderhandelingen voort te zetten en zonder uitstel tot een vredesregeling te komen.

Verwante resoluties[bewerken]