Resolutie 1320 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 1320
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 15 september 2000
Nr. vergadering 4197
Code S/RES/1320
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Eritrees-Ethiopische Oorlog
Beslissing Breidde de UNMEE-waarnemingsmissie uit.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2000
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van Bangladesh Bangladesh · Vlag van Canada Canada · Vlag van Jamaica Jamaica · Vlag van Maleisië Maleisië · Vlag van Mali Mali · Vlag van Namibië Namibië · Vlag van Nederland Nederland · Vlag van Tunesië Tunesië · Vlag van Oekraïne Oekraïne
UNMEE-soldaten kijken in Ethiopië toe op 's lands grens met Eritrea.

Resolutie 1320 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 15 september 2000. De resolutie zond 4200 troepen naar de grensstreek tussen Eritrea en Ethiopië in het kader van de UNMEE-waarnemingsmissie.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Na de Tweede Wereldoorlog werd Eritrea bij Ethiopië gevoegd als een federatie. In 1962 maakte keizer Haile Selassie er een provincie van, waarop de Eritrese Onafhankelijkheidsoorlog begon. In 1991 bereikte Eritrea na een volksraadpleging die onafhankelijkheid. Er bleef echter onenigheid over een aantal grensplaatsen. In 1998 leidde een grensincident tot een oorlog waarbij tienduizenden omkwamen. Pas in 2000 werd een akkoord bereikt en een 25 kilometer brede veiligheidszone ingesteld die door de UNMEE-vredesmacht werd bewaakt. Een gezamenlijke grenscommissie wees onder meer de stad Badme toe aan Eritrea, maar jaren later werd het gebied nog steeds door Ethiopië bezet.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

Ethiopië en Eritrea moesten het internationaal humanitair recht, de mensenrechten en het vluchtelingenrecht naleven. De Veiligheidsraad stond achter het akkoord over de beëindiging van de vijandelijkheden dat beide landen hadden gesloten en de vraag om VN-hulp bij de uitvoering ervan die ze hadden gesteld. Daarom was met resolutie 1312 de UNMEE-missie opgericht.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad autoriseerde de inzet van tot 4200 troepen, waaronder 220 militaire waarnemers binnen die missie met een mandaat om tot 15 maart 2001 toe te zien op het einde van de vijandelijkheden, de terugtrekking van Ethiopische en Eritrese troepen en of beide 25 kilometer uit elkaar bleven, en de tijdelijke veiligheidszone. In die zone moest UNMEE de ontmijningsactiviteiten coördineren en technisch ondersteunen.

De twee landen werden gevraagd binnen de dertig dagen een status of forces-akkoord af te sluiten met secretaris-generaal Kofi Annan. Verder werden ze gevraagd de ontmijning voort te zetten, hulpverleners ongehinderd door te laten en samen te werken met het Rode Kruis. Ten slotte werden ze opgeroepen de onderhandelingen voort te zetten en zonder uitstel tot een vredesregeling te komen.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]