Resolutie 1308 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1308
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 17 juli 2000
Nr. vergadering 4172
Code S/RES/1308
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Aids / Afrika
Beslissing Vroeg preventie voor vredeshandhavers.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2000
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van Bangladesh Bangladesh · Vlag van Canada Canada · Vlag van Jamaica Jamaica · Vlag van Maleisië Maleisië · Vlag van Mali Mali · Vlag van Namibië Namibië · Vlag van Nederland Nederland · Vlag van Tunesië Tunesië · Vlag van Oekraïne Oekraïne
De impact van hiv-aids op Afrika in de leeftijdsgroep van 15 tot 49 jaar.
De impact van hiv-aids op Afrika in de leeftijdsgroep van 15 tot 49 jaar.

Resolutie 1308 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 17 juli 2000.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad was bezorgd om de wereldwijde aids-pandemie, en vooral de ernst van deze crisis in Afrika. De Algemene Vergadering en de Economische- en Sociale Raad van de Verenigde Naties speelden een belangrijk rol in maatregelen tegen de ziekte. Aids had een zware impact op de maatschappij en kon tot instabiliteit en noodsituaties leiden. Een gecoördineerde internationale reactie was van belang. De ziekte werd nog verder verspreid door geweld en instabiliteit die het risico op besmetting vergroten. De voorkoming van aids moest in acht worden genomen bij de organisatie van VN-vredesmachten.

De secretaris-generaal had tot doel gesteld de besmettingsgraad binnen de groep van 15 tot 24-jarigen tegen 2010 te verlagen met 25%.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

Men was bezorgd om de impact die aids kon hebben op vredeshandhavers. De secretaris-generaal werd gevraagd verdere stappen te ondernemen in de opleiding van vredeshandhavers ter preventie van de ziekte. Lidstaten werden aangemoedigd gepaste procedures te ontwikkelen. UNAIDS werd aangemoedigd de samenwerking met die lidstaten te versterken. Verder moesten de VN, lidstaten, (geneesmiddelen)industrie en relevante organisaties verder in discussie treden over toegang tot behandeling en preventie.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Originele werken bij dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 1308 op de Engelstalige Wikisource.