Resolutie 1346 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 1346
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 30 maart 2001
Nr. vergadering 4346
Code S/RES/1346
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Burgeroorlog in Sierra Leone
Beslissing Verlengde de UNAMSIL-vredesmacht met 6 maanden en versterkte ze.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2001
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Bangladesh Bangladesh · Vlag van Colombia Colombia · Vlag van Ierland Ierland · Vlag van Jamaica Jamaica · Vlag van Mali Mali · Vlag van Mauritius Mauritius · Vlag van Noorwegen Noorwegen · Vlag van Singapore Singapore · Vlag van Tunesië Tunesië · Vlag van Oekraïne Oekraïne
Sierra Leone.

Resolutie 1346 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 30 maart 2001.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Sierra Leoonse Burgeroorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In Sierra Leone waren al jarenlang etnische spanningen tussen verschillende bevolkingsgroepen. In 1978 werd het een eenpartijstaat met een regering die gekenmerkt werd door corruptie en wanbeheer van onder meer de belangrijke diamantmijnen. Intussen was in buurland Liberia al een bloedige burgeroorlog aan de gang, en in 1991 braken ook in Sierra Leone vijandelijkheden uit. In de volgende jaren kwamen twee junta's aan de macht, waarvan vooral de laatste een schrikbewind voerde. Zij werden eind 1998 met behulp van buitenlandse troepen verjaagd, maar begonnen begin 1999 een bloedige terreurcampagne. Pas in 2002 legden ze de wapens neer.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

Men was bezorgd om de fragiele situatie in Sierra Leone, de gevechten op de grens met Guinee en Liberia en de zware humanitaire gevolgen voor de bevolking en vluchtelingen. Het was noodzakelijk dat het gezag van de staat in heel het land werd hersteld en dat er werd ontwapend.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

Het mandaat van de UNAMSIL-vredesmissie in Sierra Leone werd met 6 maanden verlengd. Het militaire component werd versterkt tot 17.500 manschappen, waaronder de 260 militaire waarnemers.

Verder eiste de Veiligheidsraad dat de RUF-rebellen aan hun verplichtingen onder het staakt-het-vurenakkoord voldeden en riep ze de partijen op het vredesproces te hervatten.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]

Originele werken bij dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 1346 op de Engelstalige Wikisource.