Resolutie 1375 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 1375
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 29 oktober 2001
Nr. vergadering 4399
Code S/RES/1375
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Burundese burgeroorlog
Beslissing Riep alle partijen op het geweld te staken en mee in het vredesproces te stappen.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2001
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Bangladesh Bangladesh · Vlag van Colombia Colombia · Vlag van Ierland Ierland · Vlag van Jamaica Jamaica · Vlag van Mali Mali · Vlag van Mauritius Mauritius · Vlag van Noorwegen Noorwegen · Vlag van Singapore Singapore · Vlag van Tunesië Tunesië · Vlag van Oekraïne Oekraïne
Burundi.

Resolutie 1375 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties aangenomen op 29 oktober 2001.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Na Burundi's onafhankelijkheid van België in 1962 werd het land een monarchie. In 1966 werd de koning in een staatsgreep vervangen door een president. Toen de voormalige koning in 1972 vermoord werd brak een burgeroorlog uit tussen Tutsi's en Hutu's in het land. Daarna losten de dictators elkaar met opeenvolgende staatsgrepen af. Begin 1994 kwam de president samen met zijn Rwandese collega om het leven toen hun vliegtuig werd neergeschoten. Daarop brak in beide landen een burgeroorlog uit tussen Hutu's en Tutsi's waarbij honderdduizenden omkwamen.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad bevestigde het Akkoord van Arusha als beste basis om het conflict in Burundi op te lossen en er een intern politiek partnerschap op te bouwen. Men was zeer bezorgd om het geweld in het land, dat nog steeds doorging. Dat had gevolgen voor de hele regio (in de buurlanden Rwanda en Congo waren ook conflicten aan de gang). Op 11 oktober was in Pretoria onder bemiddeling van Nelson Mandela een akkoord bereikt over het wettelijk kader en de structuur van de overgangsregering en de samenstelling van het kabinet, de senaat en het overgangsparlement.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

Op 1 november zou die overgangsregering geïnstalleerd worden. Alle partijen werden opgeroepen het geweld tegen burgers onmiddellijk te stoppen. De Forces pour la Défence de la Démocratie en de Forces Nationales de Libération werden opgeroepen de vijandelijkheden te staken en het vredesproces te vervoegen. Ook alle landen in de regio werden opgeroepen dat proces te steunen.

De Veiligheidsraad stond ook achter de oprichting van een tijdelijke multinationale veiligheidsmacht in Burundi om de terugkerende politieke leiders van het land te beschermen en de nog te vormen Burundese veiligheidsdiensten op te leiden.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]

Originele werken bij dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 1375 op de Engelstalige Wikisource.