Naar inhoud springen

Resolutie 959 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 959
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 19 november 1994
Nr. vergadering 3462
Code S/RES/959
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Bosnische Burgeroorlog
Beslissing Vroeg een betere bescherming van de VN-veilige gebieden.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1994
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van Brazilië Brazilië · Vlag van Tsjechië Tsjechië · Vlag van Djibouti Djibouti · Vlag van Spanje Spanje · Vlag van Nigeria Nigeria · Vlag van Nieuw-Zeeland Nieuw-Zeeland · Vlag van Oman Oman · Vlag van Pakistan Pakistan · Vlag van Rwanda (1962-2001) Rwanda
De VN-veilige gebieden in Bosnia en Herzegovina.
De VN-veilige gebieden in Bosnia en Herzegovina.

Resolutie 959 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 19 november 1994.

Zie Bosnische Burgeroorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 1980 overleed de Joegoslavische leider Tito, die decennialang de bindende kracht was geweest tussen de zes deelstaten van het land. Na zijn dood kende het nationalisme een sterke opmars, en in 1991 verklaarden verschillende deelstaten zich onafhankelijk. Zo ook Bosnië en Herzegovina, waar in 1992 een burgeroorlog ontstond tussen de Bosniakken, Kroaten en Serviërs. Deze oorlog, waarbij etnische zuiveringen plaatsvonden, ging door tot in 1995 vrede werd gesloten.

De Veiligheidsraad bevestigde de nood aan een regeling tussen de Bosnische partijen en veroordeelde de Bosnisch-Serven omdat ze een territoriale regeling afwezen. De Raad was bezorgd om de escalatie van de gevechten nabij Bihac en nabij de VN-veilige gebieden. De Raad bevestigde de voorgaande oproepen aan de partijen geen vijandelijkheden te plegen die tot een verdere escalatie konden leiden en om een staakt-het-vuren te bereiken in de regio van Bihac. Ook moest Sarajevo, als hoofdstad van Bosnië en Herzegovina een multiculturele stad blijven en moest het normale leven er hersteld worden. De Europese Unie, Rusland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten hadden laten weten de beveiliging van de veilige gebieden te willen aanscherpen.

De Veiligheidsraad was erg bezorgd om de vijandelijkheden in Bosnië en Herzegovina en veroordeelde schendingen van diens grens met Kroatië. Alle Bosnische partijen moesten ook UNPROFOR respecteren en ermee samenwerken, alsook het geweld bij de VN-veilige gebieden stoppen. UNPROFOR moest de beveiliging van die gebieden verscherpen en secretaris-generaal Boutros Boutros-Ghali werd gevraagd over mogelijke extra maatregelen om de situatie in Bihac te stabiliseren te rapporteren. Beiden moesten ook verder onderhandelen met de Bosnische partijen om Sarajevo te demilitariseren en het normale leven er te herstellen. Ten slotte werd van de secretaris-generaal tegen 1 december een rapport verwacht over de uitvoering van deze resolutie.

Verwante resoluties

[bewerken | brontekst bewerken]