Resolutie 956 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 956
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 10 november 1994
Nr. vergadering 3455
Code S/RES/956
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Palau
Beslissing Beëindigde de status van Palau als mandaatgebied.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1994
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van Brazilië Brazilië · Vlag van Tsjechië Tsjechië · Vlag van Djibouti Djibouti · Vlag van Spanje Spanje · Vlag van Nigeria Nigeria · Vlag van Nieuw-Zeeland Nieuw-Zeeland · Vlag van Oman Oman · Vlag van Pakistan Pakistan · Vlag van Rwanda (1962-2001) Rwanda
Palau.
Palau.

Resolutie 956 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 10 november 1994 met unanimiteit van stemmen aangenomen door de VN-Veiligheidsraad.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Palau (land) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Palau is een eilandengroep in de Grote Oceaan. Deze eilanden waren pas laat in de 19de eeuw gekoloniseerd door Spanje en niet veel later verkocht aan Duitsland. Nadat dat land de Eerste Wereldoorlog had verloren werd Palau door de Volkenbond onder Japans mandaat geplaatst. Toen Japan op zijn beurt de Tweede Wereldoorlog verloor kwamen de eilanden onder toezicht van de trustschapsraad van de pas opgerichte Verenigde Naties, met de Verenigde Staten als bestuurder. De bedoeling was dat Palau uiteindelijk op eigen benen zou komen te staan.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad herinnerde aan resolutie 21 (1947) die de voorheen aan Japan gemandateerde eilanden onder beheer van de Trustschapsraad plaatste met de Verenigde Staten als beheerder. Die moest zorgen voor de ontwikkeling van de plaatselijke bevolking tot zij klaar waren voor onafhankelijkheid. Onderhandelingen daarvoor waren al in 1969 begonnen en nu uitgemond in een vrij associatiepact tussen Palau en de VS. De bevolking van Palau was met die nieuwe status akkoord gegaan en wensen derhalve de status van Palau als mandaatgebied te beëindigen. De Veiligheidsraad bepaalde dat, gezien de nieuwe status op 1 oktober was ingegaan, de doelstellingen van de mandaatsovereenkomst waren bereikt en deze overeenkomst was afgelopen.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]