Safed

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Safed
צפת
صفد
Stad in Israël Vlag van Israël
Safed
Safed
Situering
District (mechoz) Noord
Coördinaten 32° 58′ NB, 35° 30′ OL
Algemeen
Oppervlakte 40 km²
Inwoners (2003) 26.600
Hoogte 900 m
Foto's
Safed - stadsgezicht
Safed - stadsgezicht
Portaal  Portaalicoon   Israël

Safed (Hebreeuws: צפת Tzfat, Arabisch: صفد Safad) is een stad in het noordelijke district van Israël. Volgens het Israëlische Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) had de stad in 2003 26.600 inwoners. De stad ligt in de bergen, ongeveer 900 meter boven zeeniveau. In de winter ligt er vaak sneeuw.

Omschrijving[bewerken]

Samen met Jeruzalem, Hebron en Tiberias is Safed een van de vier heilige steden van Israël. De stad is ongeveer in 66 n.Chr. gesticht, en wordt dus niet in de Tenach genoemd, maar wel, als Tsefiya, in de Talmoed. Flavius Josephus noemt Safed als vesting in de opstand tegen de Romeinse bezetters. Vanaf het jaar 1492, toen vele joden Spanje moesten ontvluchten na de reconquista, vestigden velen zich in Safed. Twee belangrijke mystici, Mozes Cordovero en Isaac Luria, woonden in deze stad. Verder werd de Shoelchan Aroech in deze stad geschreven door Josef Karo. De stad was lange tijd een belangrijk centrum voor de kabbalastudie.

Op het hoogste punt van de stad staan de overblijfselen van een vesting. Op de zuidelijke helling ligt de oude joodse wijk, waarvan enkele huizen uit de 16e eeuw stammen. Uit die tijd zijn ook de mystieke thora-interpretaties (kabbala) van lokale rabbijnen afkomstig. Een bekende synagoge is de Ari-synagoge, genoemd naar rabbi Ari, de 'Leeuw', die hier als invloedrijke en gerespecteerde rabbi in de 16de eeuw doceerde. Ook bezienswaardig is de synagoge die werd genoemd naar Josef Caro, wiens thora-interpretaties vooral door de joden in de diaspora werden gewaardeerd. Verder ligt hier de oude joodse begraafplaats.

Ten slotte is er de kunstenaarswijk Qiryath Hazayarim. In de nauwe geplaveide stegen zijn werkplaatsen van onder meer glasblazers, kaarsenmakers, wevers en kunstsmeden te vinden.

Bezienswaardigheden in en rondom Safed[bewerken]

  • Beit Hameiri (geschiedkundig museum)
  • Citadel
  • Kabbala museum
  • Rode moskee
  • Sefardi Ari (oude synagoge)
Safed

Externe link[bewerken]

Geboren in Safed[bewerken]

Zie ook[bewerken]