Temsebrug: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Geen bewerkingssamenvatting
k Akadunzio heeft de pagina Scheldebrug hernoemd naar Temsebrug over een doorverwijzing: officiële naam
(geen verschil)

Versie van 28 aug 2015 19:05

Nieuwe Scheldebrug
Zicht op de Scheldebruggen vanaf het westen

De Scheldebrug is een brug over de Schelde ter hoogte van Temse. De brug verbindt Temse en het Waasland in de provincie Oost-Vlaanderen op de linkeroever van de stroom, met Bornem en Klein-Brabant in de provincie Antwerpen op de rechteroever. De brug is een onderdeel van de gewestweg N16 die Sint-Niklaas met Mechelen verbindt. De Scheldebrug is met 365 meter de langste brug over water van België en de laatste brug over de Schelde naar de zee toe.

In de volksmond spreekt men vaak over de Temsebrug. Nochtans ligt het grootste gedeelte van beide bruggen op het grondgebied van Bornem. De grens tussen de twee gemeenten ligt in het midden van de vaargeul, het midden van het beweegbare gedeelte van de brug dus.

Geschiedenis

Voor er een brug gebouwd werd, waren er ter hoogte van Temse twee veren, reeds vanaf de 14e eeuw.

Brug van Eiffel (1870-1940)

Brug van Gustave Eiffel.

De eerste Scheldebrug in Temse werd ontworpen door de Franse ingenieur Gustave Eiffel. Deze 343 meter lange brug werd ingehuldigd op 30 november 1870. Ze maakte deel uit van de spoorlijn 54 over de Schelde van Mechelen naar Terneuzen. Naast de spoorwegverbinding was de brug ook een tolbrug met een doorgang voor dieren en voetgangers. In 1872 werd 15 centiemen gevraagd voor paard of koe, 10 centiemen voor een ezel, 5 centiemen voor een persoon en 3 centiemen voor een geit of twee eenden. De brug werd later ook gebruikt door smalle paardenkarren en door hondenkarren.

De brug leed ernstige schade tijdens de Eerste Wereldoorlog maar werd hersteld. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de brug in 1940 door Franse en Belgische genietroepen om tactische redenen opgeblazen. Tot 1955 werd weer een veerpont ingericht.

Oude brug

Aan de huidige "oude" brug werden de werken begonnen op 2 juni 1949. De brug werd in 1955 opgeleverd en is 365 meter lang. Ze was daarmee tot 2008 de langste brug over water van België. Deze brug bood ruimte voor de spoorverbinding, een gewestweg met twee rijstroken en voet- en fietspaden. De brug werd ingehuldigd op 19 december 1955. Het bewegend gedeelte van de brug werd in april 1994 vervangen. Tijdens de bouw van de brug viel één van de arbeiders die meehielp aan de bouw van de brug in het water. Hierbij brak hij zijn nek. Karel Pepermans liet hierdoor zijn leven in 1952.

De beslissing voor de ontdubbeling van de brug werd genomen door de Vlaamse Regering in mei 2005. Een symbolische eerste steen werd gelegd in oktober 2006; de werken startten echt in april 2007. Naast twee baanvakken is ook een fietspad en een brede wandelesplanade met houten planken aangelegd. De nieuwe brug (de Scheldebrug Temse-Bornem) heeft een kostprijs van 23,5 miljoen euro en is de langste brug over water van België.

Parallelle brug

Tot 2009 diende al het verkeer ter hoogte van de brug van twee rijstroken in beide richtingen samengebracht te worden op de twee rijstroken van de brug. Dat knelpunt, gecombineerd met de passage van schepen waardoor de brug regelmatig geopend diende te worden, maakte dat er bij de brug veel files ontstonden. Op 31 mei 2009 werd naast de bestaande brug een tweede parallelle brug in gebruik genomen, zodat alvast het verkeer ook op de brug over tweemaal twee rijstroken kan verlopen. De nieuwe brug (de Scheldebrug Temse-Bornem) dient voor het verkeer richting Bornem, de oude brug (de Scheldebrug Bornem-Temse) wordt exclusief voorbehouden voor het verkeer richting Temse, behalve tijdens herstel- of onderhoudswerk aan de nieuwe brug.

De Zeeschelde maakt dat er zeeschepen de Schelde bevaren tot Dendermonde. Ook grotere binnenscheepvaart (1500 ton) vereist dat de brug regelmatig geopend wordt. Tot het faillissement in 1994 diende de brug ook geregeld geopend te worden voor de nieuwe schepen die gebouwd werden op de Boelwerf.

Techniek

Een dubbele basculebrug

De brug van 1955 (de Scheldebrug Bornem-Temse) is een basculebrug met een beweegbaar brugdeel van 50 meter lengte en een totale lengte van 365 meter.

De brug van 2009 (de Scheldebrug Temse-Bornem) is een dubbele basculebrug met beweegbare brugdelen van samen 50 meter lengte en een totale lengte van 374 meter - negen meter langer dan de "oude" brug. De doorgang voor de scheepvaart is voor de oude en de nieuwe brug even breed. Tussen beide bruggen is een opening van 10 meter.

De vaste delen van de tweede brug werden in vijf stukken geplaatst in augustus en september 2008.

Commons heeft mediabestanden in de categorie Scheldebrug (Temse).