IUPAC-nomenclatuur: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
→‎Alkanen: Bestand uitgecommentarieerd, is onjuist.
Pieter Kuiper (overleg | bijdragen)
→‎Alkanen: "4-(1-methylpropyl)octaan" is fout, IUPAC-naam is 3-methyl-4-propyloctaan (langste keten geldt)
Regel 28: Regel 28:
<div align="center">[[Bestand:Iupac-alkane-4-nl.svg|Iupac-alkane-4-nl.svg]]<!--[[Bestand:Iupac-alkane-5-nl.svg|Iupac-alkane-5-nl.svg]]--></div>
<div align="center">[[Bestand:Iupac-alkane-4-nl.svg|Iupac-alkane-4-nl.svg]]<!--[[Bestand:Iupac-alkane-5-nl.svg|Iupac-alkane-5-nl.svg]]--></div>


Zijtakken met een eigen zijtak worden behandeld als een enkele substitutie, waarbij deze tussen haakjes verder wordt uitgewerkt. Bijvoorbeeld 4-(1-methylpropyl)octaan is een octaanketen met een zijtak verbonden aan het 4e koolstofatoom, waarbij de zijtak bestaat uit een propylgroep met een methylgroep die verbonden is aan het koolstofatoom dat het dichtst zit aan de hoofdketen.{{Clearboth}}
Zijtakken met een eigen zijtak worden behandeld als een enkele substitutie, waarbij deze tussen haakjes verder wordt uitgewerkt. Bijvoorbeeld 5-(1-methylpropyl)nonaan is een nonaanketen met een zijtak verbonden aan het 5e koolstofatoom, waarbij de zijtak bestaat uit een propylgroep met een methylgroep die verbonden is aan het koolstofatoom dat het dichtst zit aan de hoofdketen.{{Clearboth}}


Cyclische alkanen krijgen eenvoudigweg het voorvoegsel "cyclo-", bijvoorbeeld C<sub>4</sub>H<sub>8</sub> is [[cyclobutaan]] en C<sub>6</sub>H<sub>12</sub> is [[cyclohexaan]].
Cyclische alkanen krijgen eenvoudigweg het voorvoegsel "cyclo-", bijvoorbeeld C<sub>4</sub>H<sub>8</sub> is [[cyclobutaan]] en C<sub>6</sub>H<sub>12</sub> is [[cyclohexaan]].

Versie van 23 dec 2011 22:14

Let op: de namen bij veel van de afbeeldingen in dit artikel zijn Engelstalig en wijken doorgaans af van de Nederlandstalige nomenclatuur

IUPAC-nomenclatuur is een systematische manier om chemische verbindingen te benoemen zoals die door de International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC) wordt voorgestaan. Vooral in de organische chemie wordt het systeem toegepast, maar met het complexer worden van de stoffen in de anorganische chemie wordt ook daar het gebruik van systematische namen belangrijker. In het ideale geval zou iedere organische verbinding slechts één naam hebben waarmee eenduidig de structuurformule getekend kan worden.

In de IUPAC-nomenclatuur worden een aantal voorvoegsels, achtervoegsels en tussenvoegsels gebruikt om het type en de positie van de functionele groepen in de stof te beschrijven.

Organische chemie

Alkanen

Lineaire ketens alkanen krijgen het achtervoegsel "-aan" en een voorvoegsel dat afhangt van het aantal koolstofatomen in de keten, volgens onderstaande tabel:

Aantal koolstofatomen 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
voorvoegsel Meth Eth Prop But Pent Hex Hept Oct Non Dec Undec Dodec

Bijvoorbeeld de eenvoudigste alkaan is CH4 methaan en de alkaan met 9 koolstofatomen CH3(CH2)7CH3 wordt nonaan genoemd.

Methylpropaan (Isobutaan); a=propaan; b=methylgroep

Vertakte alkanen worden benoemd naar de langste lineaire keten met daaraan gekoppeld een alkylgroep. Een voorvoegsel geeft, indien noodzakelijk, het nummer aan van het koolstofatoom waaraan de groep is verbonden, geteld vanaf het begin van de keten. Dit wordt gevolgd door de naam van de substitutie (volgens de tabel hierboven) plus "-yl".[1]

Isopentaan;
a: 2-methylbutaan (correct);
b: 3-methylbutaan (incorrect)

Bijvoorbeeld (CH3)2CHCH3, algemeen bekend als isobutaan, wordt behandeld als een propaanketen met een methylgroep verbonden aan het middelste (2) koolstofatoom en krijgt de systematische naam 2-methylpropaan. Het getal mag worden weggelaten als er geen misverstanden kunnen ontstaan, dus 2-methylpropaan is gewoon methylpropaan. (1-methylpropaan zou gelijk zijn aan butaan).

Als er dubbelzinnigheid is over de positie van de substitutie, afhankelijk van welk einde van de alkaanketen als "1" geteld wordt, dan wordt de nummering zo gekozen dat het laagste nummer het eerst in de naam gebruikt wordt. Bijvoorbeeld (CH3)2CHCH2CH3 (isopentaan) wordt 2-methylbutaan genoemd, niet 3-methylbutaan. Daar in dit geval geen dubbelzinnigheid is, wordt het getal weggelaten.

Iupac-alkane
Iupac-alkane

Als er meerdere zijtakken van gelijke lengte zijn, dus dezelfde alkylgroep, dan worden hun posities gescheiden door komma's en de groepnaam met het voorvoegsels di-, tri-, tetra-, etc., afhankelijk van het aantal alkylgroepen (bijvoorbeeld C(CH3)4 2,2-dimethylpropaan). Als de groepen verschillend zijn worden ze in alfabetische volgorde opgesomd. De plaatscijfers staan voor de groepen waar ze bijhoren, tussen cijfers en namen komen verbindingsstreepjes (bijvoorbeeld 3-ethyl-4-methylhexaan). De langst mogelijke lineaire alkaanketen wordt gebruikt; daarom 3-ethyl-4-methylhexaan in plaats van 2,3-diethylpentaan, hoewel beiden gelijke structuren beschrijven.

Iupac-alkane-4-nl.svg

Zijtakken met een eigen zijtak worden behandeld als een enkele substitutie, waarbij deze tussen haakjes verder wordt uitgewerkt. Bijvoorbeeld 5-(1-methylpropyl)nonaan is een nonaanketen met een zijtak verbonden aan het 5e koolstofatoom, waarbij de zijtak bestaat uit een propylgroep met een methylgroep die verbonden is aan het koolstofatoom dat het dichtst zit aan de hoofdketen.

Cyclische alkanen krijgen eenvoudigweg het voorvoegsel "cyclo-", bijvoorbeeld C4H8 is cyclobutaan en C6H12 is cyclohexaan.

Alkenen en Alkynen

Iupac-alkene
Iupac-alkene

Alkenen worden genoemd naar de basisalkaan met het achtervoegsel "-een" (in plaats van "-aan") en een tussenvoegsel voor de positie van het dubbel gebonden koolstofatoom in de keten: CH2=CH-CH2-CH3 is 1-buteen. Etheen (ethyleen) en propeen behoeven geen tussengevoegde posities, daar er geen dubbelzinnigheid is de structuren. Zoals eerder geldt dat de laagst mogelijke nummers worden gebruikt.

Meerdere dubbele bindingen krijgen de vorm -dieen, -trieen, etc., met een extra "a" achter de basis: CH2=CHCH=CH2 is 1,3-butadieen. Simpele cis- en trans-isomeren worden aangeduid door de voorvoegsels cis- of trans-: cis2-buteen, trans2-buteen. Complexere geometrische isomerisaties worden beschreven door de Cahn-Ingold-Prelog prioriteitsregels.

Iupac-alkyne
Iupac-alkyne

Alkynen worden volgens hetzelfde systeem benoemd, met het achtervoegsel "-yn" ter aanduiding van de drievoudige binding: ethyn (acetyleen), propyn (methylacetyleen).

Alcoholen

Iupac-alcohol
Iupac-alcohol

Bij alcoholen (R-OH) wordt het achtervoegsel "-ol" toegevoegd aan de basisalkaan waarbij de dubbele "aa" wordt vervangen door en enkele "a" met daarbij een tussenvoegsel voor de positie van de -OH groep: CH3CH2CH2OH is propan-1-ol. (Methanol en ethanol zijn ondubbelzinnig en behoeven geen positie nummers). De achtervoegsels -diol, -triol, -tetraol, etc. worden gebruikt voor meerdere -OH groepen: Etheenglycol CH2OHCH2OH is ethaan-1,2-diol.

Iupac-alcohol
Iupac-alcohol

Als een functionele groep met een hogere rangorde aanwezig is (zie rangorde van groepen hieronder), wordt het voorvoegsel "hydroxy-" gebruikt met de bijbehorende positie: CH3CHOHCOOH is 2-hydroxypropaanzuur.

Halogeenverbindingen

Iupac-halogen
Iupac-halogen

Halogenen krijgen als voorvoegsel de betreffende positie en fluor-, chloor-, broom-, jodium-, etc., afhankelijk van de halogeen, Wanneer er meer dan één groep van een bepaald halogeen aanwezig is, worden de voorvoegsels di-, tri-, etc. gebruikt. CHCl3 (chloroform) is trichloormethaan. Ongelijke groepen worden zoals altijd op alfabetische volgorde geplaatst. Het verdovingsmiddel CF3CHBrCl is 2-broom-2-chloor-1,1,1-trifluorethaan.

Ketonen

Iupac-ketone
Iupac-ketone

Ketonen (R-CO-R) krijgen het achtervoegsel "-on" met als tussenvoegsel de positie: CH3COCH3 (aceton) is propan-2-on. Als een achtervoegsel met een hogere rangorde wordt gebruikt, krijgt het het voorvoegsel "oxo-": CH3CH2CH2COCH3CHO is 3-oxohexanal.

Aldehyden

Iupac-aldehyde
Iupac-aldehyde

Aldehyden (R-CHO) krijgen het achtervoegsel "-al". Een positienummer is niet nodig - indien de aldehydefunctie de hoogste rangorde heeft - daar een aldehydefunctie zich altijd aan het eind van de alkaanketen bevindt: HCHO (formaldehyde) is methanal, CH3CHO (aceetaldehyde) is ethanal. Heeft de aldehydefunctie niet de hoogste rangorde dan is een positienummer wel noodzakelijk, zie 3-oxopropaanzuur. Als er geen andere functionele groepen aanwezig zijn wordt de keten genummerd zodanig dat het koolstofatoom van de aldehydefunctie positie "1" heeft.

Als de vorm van een voorvoegsel vereist is wordt "oxo-" gebruikt (zoals voor ketonen), met het positie nummer als het einde van de keten:: CHOCH3COOH is 3-oxopropaanzuur. Als het koolstofatoom in de carbonylgroep niet onderdeel is van de keten (bijvoorbeeld in het geval van cyclische aldehydes), wordt het voorvoegsel "formyl-" of het achtervoegsel "-carbaldehyde" gebruikt: C6H11CHO is cyclohexaancarbaldehyde.

Carbonzuren

Azijnzuur
Azijnzuur

Carbonzuren (R-COOH) krijgen het achtervoegsel "-zuur". Net als voor aldehydes nemen zij de "1" positie op de keten en is een vermelding van positienummer niet nodig. Bijvoorbeeld HCOOH (mierenzuur) is methaanzuur, CH3COOH (azijnzuur) is ethaanzuur.

Als er meerdere carboxylgroepen zijn op dezelfde keten, kan het achtervoegsel "-carbonzuur" gebruikt worden (als -dicarbonzuur, -tricarbonzuur, etc.). In deze gevallen tellen de koolstofatomen van de carboxylgroep niet als onderdeel van de alkaanketen. Hetzelfde geldt voor het voorvoegsel "carboxyl-". Citroenzuur is een voorbeeld; het heet 2-hydroxy-1,2,3-propaantricarbonzuur, in plaats van 2-carboxy, 2-hydroxypentaandicarbonzuur.

Ethers

Iupac-ether
Iupac-ether

Ethers (R-O-R) bestaan uit een zuurstofatoom verbonden met twee koolstofketens. De kortste van de 2 ketens wordt het eerste deel van de naam, met de "-aan" achtervoegsel gewijzigd in "-oxy", de langste alkaanketen wordt het achtervoegsel van de naam van de ether. Dus CH3OCH3 is methoxymethaan en CH3OCH2CH3 is methoxyethaan (niet ethoxymethaan). Als het zuurstofatoom niet verbonden is aan het eind van de hoofdketen van de alkaan, dan wordt de kortere alkyl-plus-ether groep behandeld als een zijketen en voorafgegaan door de positie in de hoofdketen. Dus CH3OCH(CH3)2 is 2-methoxypropaan.

Esters

Iupac-ester
Iupac-ester

Esters (R-CO-O-R) worden benoemd met een achtervoegsel "-oaat" achter de alkaan die verbonden is aan de carbonylgroep kant van de ester. Het voorvoegsel is de naam van de alkylgroep die is verbonden aan de andere kant van de ester. Dus HCOOCH3 (methylformiaat) is methylmethanoaat, CH3COOCH3 (methylacetaat) is methylethanoaat en HCOOCH2CH3 (ethylformiaat) is ethylmethanoaat.

Iupac-ester
Iupac-ester

Als de alkylgroep niet verbonden is aan het einde van de keten, wordt de positie tussengevoegd voor de "-yl": CH3CH2C(CH3)OOCH2CH2CH3 is but-2-yl propanoaat.

Amines en amides

Iupac-amine
Iupac-amine

Amines (R-NH2) worden genoemd naar de verbonden alkaan met het achtervoegsel "-amine" (bijvoorbeeld CH3NH2 methanamine). Indien nodig wordt de positie van de verbinding tussengevoegd: CH3CH3CH3NH2 propaan-1-amine, CH3CHNH2CH3 propaan-2-amine. De vorm van het voorvoegsel is "amino-".

Voor secundaire amines (met de vorm R-NH-R) krijgt de langste koolstofketen die verbonden is met het stikstofatoom de primaire naam van de amine; de andere keten wordt voorgevoegd als een alkylgroep met als positievoorvoegsel een schuingeschreven N: CH3NHCH2CH3 is N-methylethaanamine. Tertiaire amines (R-NR-R) worden op dezelfde manier behandeld: CH3CH22N(CH3)CH2CH2CH3 is N-methyl-N-ethylpropaanamine.

Iupac-amide
Iupac-amide

Amides (R-CO-NH2) krijgen het achtervoegsel "-amide". Er bestaat geen vorm voor een voorvoegsel en er is geen positievermelding noodzakelijk aangezien amides altijd de koolstofketen afsluiten, bijvoorbeeld CH3CONH2 (acetamide) is ethaanamide.

Secundaire en tertiaire amides worden op dezelfde manier behandeld als aminen: alkaanketens verbonden aan het stikstofatoom worden behandeld als substituties met als positievoorvoegsel N: HCON(CH3)2 is N,N-dimethylmethaanamide.

Cyclische verbindingen

Xyleen

Cycloalkanen en aromatische verbindingen kunnen worden behandeld als de hoofdketen van de chemische stof, waarbij de positie van de substituties worden genummerd rond de ringstructuur. Bijvoorbeeld de 3 isomeren van xyleen CH3C6H4CH3, algemeen de ortho-, meta-, en para- vormen, zijn 1,2-dimethylbenzeen, 1,3-dimethylbenzeen en 1,4-dimethylbenzeen. De cyclische structuren kunnen zelf ook worden beschouwd als functionele groepen, waarbij zij het voorvoegsel "cycloalkyl-" (bijvoorbeeld "cyclohexyl-") of voor benzeen, "fenyl-" krijgen.

Het schema van de IUPAC nomenclatuur wordt snel erg uitgebreid voor de meer complexere structuren waardoor veel algemene namen zoals fenol, furaan, indool, etc. worden geaccepteerd als basisnamen voor chemische stoffen die daar van afgeleid zijn.

Rangorde van groepen

Als chemische stoffen meer dan een functionele groep bevatten, bepaalt de rangorde welke groepen als voorvoegsel of als achtervoegsel worden genoemd. De hoogste rangorde bepaalt het achtervoegsel, alle anderen worden als voorvoegsel genoemd. Echter dubbele en drievoudige bindingen worden alleen als achtervoegsel gebruikt, samen met de andere achtervoegsels.

Voorgevoegde substituties worden op alfabetische volgorde geplaatst (inclusief de telwoorden zoals di-, tri-, etc.), bijvoorbeeld chloorfluormethaan, niet fluorchloormethaan. Als er meerdere functionele groepen zijn van hetzelfde type, zowel als voorvoegsel als achtervoegsel, zijn de positie nummers oplopend (dus ethaan-1,2-diol, niet ethaan-2,1-diol.) De N positie-indicatie voor aminen en amiden komt voor "1", bijvoorbeeld CH3CH(CH3)CH2NH(CH3) is N,2-dimethylpropaanamine.

Volgorde Groep Formule Achtervoegsel Voorvoegsel
1 Carbonzuur R-COOH -zuur carboxy
2 Ester R-CO-O-R -oaat geen
3 Amide R-CONH2 -amide geen
4 Cyanide R-CN -nitril cyano
5 Aldehyde R-CHO -al oxo
6 Keton R-CO-R -on oxo
7 Alcohol R-OH -ol hydroxy
8 Thiol R-SH -thiol mercapto
9 Amine R-NH2 -amine amino
10 Ether R-O-R -ether oxy

Algemene nomenclatuur

Algemene nomenclatuur is een ouder systeem voor naamgeving van organische verbindingen.

Ketonen

Algemene namen voor ketonen kunnen worden herleid door de twee alkyl of fenyl groepen die aan de ketongroep verbonden zitten te benoemen gevolgd door het woord keton.

Aldehyden

De algemene naam voor een aldehyde is afgeleid van de algemene Engelse naam van het corresponderende carbonzuur door het achtervoegsel "-oic acid" te wijzigen in "-aldehyde".

Ionen

De IUPAC-nomenclatuur heeft ook regels voor de naamgeving van ionen. Zie hiervoor echter de Engelse omschrijving.

Zie ook

Verwijzingen in de tekst

  1. Bij 3-methyl-2-butanon wordt een voorbeeld besproken waarbij de nummer, ondanks de vertakking, niet noodzakelijk is.

Externe link