Lodewijk II van Bourbon-Condé: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k
→‎Freiburg im Breisgau: clean up, typos fixed: august → augustus met AWB
k (Robot: Verplaatsing van 24 interwikilinks. Deze staan nu op Wikidata onder d:q310837)
k (→‎Freiburg im Breisgau: clean up, typos fixed: august → augustus met AWB)
Ook in 1645 verslaat Condé het Beierse leger bij de strijd om [[Alerheim]]. Deze keer komt Franz von Mercy zelf om het leven. Lodewijk richt ter plaatse een gedenksteen voor hem op met het scriptum: Sta Viator, Heroem Calcas (ofwel: halt reiziger, hier rust een held). In 1646 verovert Condé [[Duinkerke]] op de Spanjaarden, waarna hij zijn naam voorgoed heeft gevestigd op het Europese strijdtoneel.
 
In 1646 sterft ook zijn vader. Lodewijk erft de titel ''Prince de Condé'' en wordt hertog van [[Picardië]] en [[Hertogdom Bourgondië|Bourgondië]], etc. Hij erft een enorm vermogen, maakt deel uit van de [[kroonraad]], het belangrijkste adviesorgaan van [[Anna van Oostenrijk (1601-1666)|Anna van Oostenrijk]], de koningin-moeder. De slag bij Lens op 20 augustaugustus 1648, het laatste grote militaire treffen voor de [[Vrede van Westfalen]] tussen de legers van Spanje en Frankrijk, maar niet in de [[Spaans-Franse Oorlog (1635-1659)|Frans-Spaanse Oorlog]], eindigde met een overwinning van Condé op [[Leopold Willem van Oostenrijk]].
 
Al deze machtsfactoren in combinatie met zijn successen op het slagveld, maakten hem een grote bedreiging voor Anna van Oostenrijk en Jules Mazarin. Lodewijk stuitte steeds op jaloezie en intriges, en door zijn onpolitieke voorkeur om conflicten met de hand op te lossen, kreeg hij lange tijd geen opdrachten, behalve een kleine campagne tegen het [[koninkrijk Aragon]]. Maar het leger werd slecht uitgerust door Mazarin, en de tocht liep uit op een teleurstelling.
7.098

bewerkingen

Navigatiemenu