Murmellius Gymnasium: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
/* Bekende leerlingen * /van Rossum du Chattel
Regel 56: Regel 56:
*[[Henk Overbeek]], politicoloog
*[[Henk Overbeek]], politicoloog
*[[Lawrence Renes]], dirigent
*[[Lawrence Renes]], dirigent
*[[Bernard Goovaerts]], pianist en schilder
*[[Dick Schenkeveld]], classicus
*[[Dick Schenkeveld]], classicus
*[[Jan van Steenbergen]], taalkundige
*[[Jan van Steenbergen]], taalkundige

Versie van 6 mrt 2021 18:19

Murmellius Gymnasium
Murmellius Gymnasium
Algemeen
Locatie Alkmaar
Opgericht 1904/1933
Type gymnasium
Denominatie openbaar
Bevoegd gezag Stichting Openbaar Voortgezet Onderwijs Noord-Holland-Noord
Personen
Rector W. van Boxtel (2018-)
Leraren 72
Studenten 806
Overig
Website www.murmellius.nl
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Het Murmellius Gymnasium is een Nederlands categoriaal gymnasium te Alkmaar.

Geschiedenis

Het Murmellius gymnasium is de voortzetting van de Alkmaarse Latijnse school waar Johannes Murmellius(1480-1517) tussen 1513 en 1517 rector was. Naar deze humanist en Neolatijnse dichter is de school vernoemd. Op 16 maart 1904 werd de school opgericht als Stedelijk Gymnasium van Alkmaar. Op 1 september 1933 kreeg de school officieel de naam Murmellius Gymnasium.[bron?] Op bestuurlijk niveau werkt het Murmellius Gymnasium samen met andere Noord-Hollandse scholen binnen de Stichting Openbaar Voortgezet Onderwijs Noord-Holland-Noord.

Huidige school

Het Murmellius Gymnasium is het enige categoriale gymnasium boven het Noordzeekanaal. De school telt 95 docenten en onderwijsondersteunende medewerkers en heeft meer dan 800 leerlingen. De leerlingen komen uit heel Noord-Holland. Van de 128 brugklassers uit het jaar 2019-20 kwam ruim een kwart (34 leerlingen) uit Alkmaar zelf, een achtste (16 leerlingen) kwam uit het nabijgelegen dorp Bergen, een achtste (15 leerlingen) kwam uit het noordelijk gelegen Heerhugowaard en 6 uit het aangrenzende dorp Heiloo. Maar leerlingen komen ook van verder uit Den Helder, Julianadorp, Castricum, Limmen, Obdam, Hoorn, Dirkshorn, West-Graftdijk, Schagen en Texel naar het Gymnasium.

De gymnasiale vorming, met Grieks en Latijn als ruggengraat, is het overkoepelend thema in het onderwijs. Het gymnasium ligt aan de Bergerhout vlak buiten de oude binnenstad van Alkmaar. De school is ontworpen door C. Kirkenier[1] en werd gebouwd in de stijl van de Delftse School, een stroming binnen het traditionalisme. Door haar hoge klokkentoren met naaldspits, die in de wijde omgeving is te zien, is de school een opvallende verschijning in de stad Alkmaar. Naast de toren bevindt zich de hoofdingang.

Op 13 april 1999 ging de aula van de school in vlammen op. Deze is in 2000 hersteld. Gekoppeld aan deze herstelwerkzaamheden is het gebouw uitgebreid met onder meer een gymzaal. In het schooljaar van 2010/2011 volgde een uitgebreide verbouwing, waarbij de hele school is gerenoveerd en een loopbrug kreeg van het oude naar het nieuwe gedeelte.

De school is een alfa- en bètaschool: in het schooljaar 2019-2020 had 31 procent van de leerlingen gekozen voor een profiel natuur en gezondheid, 30 procent een profiel natuur en techniek, 26 procent een profiel economie en maatschappij en 13 procent van de leerlingen een profiel cultuur en maatschappij. Van de 109 eindexamenkandidaten in het schooljaar 2019-2020 hebben 108 leerlingen een diploma behaald; een slagingspercentage van 99,1%, hoger dan het Landelijk het gemiddelde. Van de 108 geslaagden slaagden 66 leerlingen (61%) in twee profielen.

Bijzonder activiteiten

Sinds het schooljaar 2019-2020 kent de school het Intermezzo, een overgangsjaar voor leerlingen die van de basisschool komen, maar nog niet toe zijn aan het voortgezet onderwijs. De leerlingen van het derde jaar gaan jaarlijks naar Limburg om daar resten van de Romeinse beschaving te bezoeken. Voor de leerlingen van het vierde jaar bestaat de mogelijkheid van een buitenlandse uitwisseling. Hiervoor onderhoudt het de school relaties met het gymnasium in de Hongaarse stad Tata en sinds 2009 met een school in de Turkse stad Bergama. De steden Tata en Bergama zijn zustersteden van Alkmaar. Verder heeft het Murmellius sinds meer dan tien jaar een uitwisseling van leerlingen met een school in de Franse stad Pouzauges. In het vijfde jaar bezoeken de leerlingen de stad Rome.

Jaarlijks organiseert de school een schooltoneel. Ook wordt jaarlijks door leerlingen de International Model United Nations of Alkmaar georganiseerd, een simulatie van een vergadering Verenigde Naties.

Bekende leerlingen

Bekende docenten

Externe link

Noten

  1. Kleij, E. van der (1993), Architectuur en stedebouw in Noord-Holland | 1850-1900. Rijksdienst voor de Monumentenzorg, p. 104. ISBN 90-6630-364-6.
Zie de categorie Murmellius Gymnasium (Alkmaar) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.