Engelbert (dorp)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Hardscarf (overleg | bijdragen) op 6 nov 2010 om 15:34.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Engelbert
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Engelbert (Groningen)
Engelbert
Situering
Provincie Vlag Groningen (provincie) Groningen
Gemeente Vlag Groningen (gemeente) Groningen
Coördinaten 53° 13′ NB, 6° 39′ OL
Algemeen
Oppervlakte 2,32 km²
Inwoners
(2008)
870
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Engelbert is een dorp in de gemeente Groningen in de provincie Groningen in Nederland. Het ligt ten oosten van de stad. Tot 1969 lag het in de voormalige gemeente Noorddijk. Het heeft een deels 13e eeuws kerkje. Oorspronkelijk was Engelbert een van de kerspelen van het Gorecht.

Engelbert is een van de vier MEER-dorpen, de andere dorpen zijn Euvelgunne, Middelbert en Roodehaan. Het dorp ligt in het gebied waar een grote stadsuitbreiding is gepland, Meerstad. Ook in die plannen zal Engelbert zijn dorpskarakter behouden. Wel zal het dorp dan waarschijnlijk tot de gemeente Slochteren gaan behoren. De inwoners lijken daar overigens in grote meerderheid tegen te zijn.

Door de nabijheid van de stad zijn er minder voorzieningen in het dorp. Maar er is een basisschool: O.B.S. De Driebond , een ijsbaan en een voetbalvereniging: V.V.Engelbert. En het natuurbad Engelbert, met camping en veel verblijfsrecreanten. Ook twee cafés, alsmede het Multifunctioneel Centrum MFC, met tientallen verenigingen, maken deel uit van de sociale kaart van Engelbert.

De naam Engelbert betekent kleine buurt of klein dorp.

Zie ook