Middelbert

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door RomaineBot (overleg | bijdragen) op 3 mei 2011 om 22:23. (Linkfix ivm sjabloonnaamgeving / parameterfix)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Middelbert
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Middelbert (Groningen)
Middelbert
Situering
Provincie Groningen
Gemeente Groningen
Coördinaten 53° 13′ NB, 6° 38′ OL
Algemeen
Inwoners
(1 januari 2007)
170 [1]
Foto's

De Martinuskerk van Middelbert
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Middelbert (Gronings: Milbert) is een dorp in de Nederlandse gemeente Groningen. Het ligt ten oosten van de stad Groningen. Tot 1969 lag het in de voormalige gemeente Noorddijk. Oorspronkelijk was Middelbert een van de kerspelen van het Gorecht.

De oorspronkelijke plaats Middelbert bestaat uit twee delen: Het dorp Middelbert waar de kerk ligt, aan de Middelberterweg en Olgerweg, dat via de Driebondsweg (zonder bewoning) verbonden is met Klein-Harkstede dat aan de Harkstederweg en Borgsloot ligt. Een vijftal huizen dat aan de Borgsloot ligt, heeft als adres toch Middelberterweg, omdat ze vroeger een oprijlaan hadden richting Middelberterweg, hoewel ze nu alleen via de Borgsloot te bereiken zijn.

Het dorp ligt in het gebied waar een grote stadsuitbreiding is gepland, Meerstad. Ook in die plannen zal Middelbert zijn dorpskarakter behouden. Daarbij wordt overwogen om een grenscorrectie toe te passen, waarbij Middelbert tot de gemeente Slochteren zou gaan behoren.

Middelbert is een van de vier MEER-dorpen, andere dorpen zijn Engelbert, Euvelgunne en Roodehaan.

Door de nabijheid van de stad zijn er bijna geen voorzieningen meer in het dorp. Er is wel een aantal kleine bedrijven gevestigd. Middelbert wordt elk uur aangedaan door buslijn 78 van Qbuzz en heeft 4 bushaltes.

In Middelbert staat een 13e-eeuwse Martinuskerk.

Zie Martinuskerk (Middelbert) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De naam Middelbert betekent middelste buurt of middelste dorp.

Zie ook

[bron?]

  1. Statline CBS