PlayStation Vita

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Addbot (overleg | bijdragen) op 16 mrt 2013 om 05:58. (Robot: Verplaatsing van 35 interwikilinks. Deze staan nu op Wikidata onder d:q188808)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
PlayStation Vita
PlayStation Vita
PlayStation Vita
Algemene informatie
Fabrikant Sony Computer Entertainment
Uitgebracht 17 december 2011 Vlag van Japan
22 februari 2012 Vlag van EuropaVlag van Verenigde Staten
Type Draagbare spelcomputer
Generatie Achtste generatie
Technische gegevens
Processor ARM Cortex-A9 core (4x core)
Chronologie
Voorloper PlayStation Portable
Lijst van spelcomputersystemen
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen
Ontwerp van de PSVita
SVG & Media card

De PlayStation Vita (kortweg ook PS Vita of PSV genoemd) is een draagbare spelcomputer van Sony Computer Entertainment. Nadat er al meerdere malen geruchten waren over een opvolger van de PlayStation Portable werd de PlayStation Vita bij de E3 van 2011 bevestigd en getoond.[1] Het apparaat is op 17 december 2011 in Japan geïntroduceerd, en op 22 februari 2012 is hij in Europa en Noord-Amerika uitgebracht.[2] De PS Vita heeft een oled-aanraakscherm en een gevoelige touchpad op de achterkant waarmee eveneens games bestuurd kunnen worden.[3]

Achtergrond

De Playstation Vita heeft twee analoge sticks, een aanraakgevoelig oled-scherm van 5 inch en Bluetooth. Er zijn twee versies , de zogenaamde wifi- en de 3G-versie. De Playstation Vita draait op een ARM Cortex-A9 met 4 cores-processor met als grafische kaart een SGX543MP4+. De bekende XrossMediaBar is vervangen door een voor touchscreen ontwikkelde LiveArea.

Geheugen

Voor het geheugen van het systeem worden geheugenkaarten gebruikt, welke te verkrijgen zijn in 4, 8, 16 en 32 GB. Het systeem beschikt over enig intern geheugen voor de instellingen en andere systeemsoftwaregebonden functies.

Internet

Vita's webbrowser ondersteunt Java, HTML5 (gedeeltelijk) en cookies. De webbrowser ondersteunt geen Flash. Ook heeft de browser geen ondersteuning voor HTML5-videobeelden, waardoor het niet mogelijk is om bijvoorbeeld filmpjes te bekijken op YouTube. In een latere systeemsoftware-update zal het wel mogelijk zijn om HTML5-pagina's te bezoeken. Sony heeft inmiddels een YouTube-app uitgegeven die gratis te downloaden is in de PlayStation Store. Ook zijn er voor andere functies die niet of moeilijk via de browser te gebruiken zijn, zoals Facebook, Twitter en Skype, apps uitgebracht in de PlayStation Store.

Comptabele media

Voor het afspelen van spellen in PS Vita-formaat worden PS Vita-kaarten gebruikt. Deze hebben een opslagruimte van 4 of 8 GB. Spellen zijn ook te downloaden in de PlayStation Store. Verder ondersteunt het systeem de volgende formaten:

Games

  • Games in PS Vita-formaat
  • Games in PSP-formaat (als download)
  • Games in PlayStation Mobile-formaat (nog niet beschikbaar in de Benelux)
  • Games in PlayStation-formaat (als download)

Video

  • MPEG-4 Simple Profile Level 6, maximaal 1280×720 pixels
  • AAC (AAC)
  • H.264/MPEG-4 AVC Baseline/Main/High Profile Level 4.0, maximaal 1080p, AAC

Afbeeldingen

Audio

  • MP3 (MPEG-1/2 Audio Layer-3)
  • MP4 (MPEG-4 AAC)
  • WAVE (Linear PCM)

Spellen

Sony kondigde op de E3 beurs van 2011 aan dat er meer dan 80 spellen in ontwikkeling zijn voor de PSVita. Spellen die tijdens de E3 beurs en later bevestigd werden, waren:[4]

Overzetten

Sony heeft het inmiddels mogelijk gemaakt om oude PSP-save-data van een PSP-systeem over te zetten naar de PS Vita. Mocht men muziek, video's en afbeeldingen willen overzetten van een PSP naar een Vita, zal men hiervoor een computer of PS3-systeem moeten gebruiken. Wel is het zo dat Sony geen UMD Passport Program naar Europa zal brengen.[11] Dit betekent dat eigenaren van PSP-games geen korting zullen krijgen wanneer ze deze games op de Vita willen overzetten. Het is wel mogelijk om back-ups te maken en bestanden over te zetten naar een PC of PS3-systeem, en andersom door middel van een programma van Sony genaamd: 'Content Manager Assistant voor PC/MAC'.

Verkoopresultaten

Na een wat moeizame en langzame start in Japan maakte Sony bekend dat van de PS Vita wereldwijd 1,5 miljoen exemplaren verkocht waren. In Nederland waren er 80.000 van verkocht.[12]