Theo Koomen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Theo Koomen in 1968
Theo Koomen (1969)

Theodorus Wilhelmus (Theo) Koomen (Wervershoof, 20 mei 1929Schermerhorn, 5 april 1984) was een Nederlands sportverslaggever.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Koomen werd geboren in een katholiek gezin. Na een afgebroken priesterstudie werd hij journalist bij achtereenvolgens het Noordhollands Dagblad, Dagblad de Dordtenaar en de Volkskrant. In 1966 trad Koomen in dienst van de KRO-radio, waar hij, samen met onder anderen Bep van Houdt en Geerhard de Grooth, het sportprogramma Goal maakte. Later werkte hij als televisieverslaggever bij de TROS en als quizmaster bij de AVRO[1]. Koomen werd echter vooral bekend als verslaggever van de NOS-radio.

Koomen versloeg vele verschillende sporten, maar vooral wielrennen, schaatsen en voetbal. Veel van de grote sportieve successen uit de periode 1966-1984 werden door hem verslagen, zoals de overwinningen in de Ronde van Frankrijk van Jan Janssen in 1968 en Joop Zoetemelk in 1980, de Europacup-successen van Feyenoord en Ajax en de triomfen van Nederlandse schaatsers als Kees Verkerk, Ard Schenk, Atje Keulen-Deelstra en Stien Baas-Kaiser. Vooral zijn verslagen van de Ronde van Frankrijk werden legendarisch. Het ongebreidelde enthousiasme van Koomen maakte hem tot de populairste verslaggever van zijn tijd.

Maar Koomen had ook een kritische kant. Zo was hij de eerste Nederlander die een boek schreef over dopinggebruik in de sport: 25 jaar doping (1974). Als het moest, kon hij zeer ingetogen verslag geven, zoals bij de gijzeling van Israëlische atleten tijdens de Olympische Spelen van München in 1972 en bij biljarten.

Naast zijn radiowerk schreef Koomen veel, vooral columns over sport en over het leven in zijn geliefde West-Friesland. Over zijn moeizame verhouding met de Katholieke Kerk schreef hij het boek God bewaar me (1975).

Op 4 april 1984 versloeg Koomen in Enschede de wedstrijd FC Twente-MVV. Tijdens de nachtelijke rit naar huis kwam zijn auto in botsing met een tegenligger. Hij overleed ter plaatse. Op zijn vroege dood – anderhalve maand voor zijn 55e verjaardag – werd met grote verslagenheid gereageerd. Bij alle eredivisiewedstrijden het weekend erna werd een minuut stilte in acht genomen, behalve door fans van FC Utrecht, die in Zwolle zestig seconden lang zijn naam scandeerden.[2]

In Wervershoof, waar hij geboren en begraven werd, is op 20 januari 2006 een straat naar hem vernoemd: de Theo Koomenlaan. Sinds april 2013 is in Molen de Hoop een tentoonstelling over Koomen's leven en werk ingericht. Ook de stad Eindhoven kent een Theo Koomenlaan. Daarnaast is er een Theo Koomenpad in de Sportheldenbuurt op het Amsterdamse Zeeburgereiland.

In 1986 schreef journalist Nico Scheepmaker een biografie van Koomen, Theo Koomen, een leven in woord en beeld.

Theo Koomen Award[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Theo Koomen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.