Naar inhoud springen

Valley Parade

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Coral Windows Stadium
Valley Parade
Bijnaam Valley Parade
Plaats Bradford (Engeland)
Capaciteit 25,136
Bouwjaar 1886
Bespelers Bradford City (1903–heden)
Gerenoveerd 1990-2000
Veldafmetingen 103 × 64 meter
Afbeeldingen
Valley Parade
Portaal  Portaalicoon   Sport

Valley Parade, officieel het Coral Windows Stadium geheten, is een voetbalstadion in de Engelse stad Bradford (graafschap West Yorkshire). Het is de thuishaven van Bradford City AFC.

Het stadion werd gebouwd in 1886 en was vanaf dat moment tot 1903 de thuisbasis van Manningham F.C. een Engelse footballclub uit de Rugby League.

Het heeft een cappaciteit van 25.136 zitplaatsen verdeeld over vijf tribunes met enkel zitplaatsen: de Sunwin Stand, de Carlsberg Stand, de East Stand, de Pulse Family Stand en de TL Dallas Stand.

Brand[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Bradford City-stadionramp voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op 11 mei 1985 waren er 11.076 toeschouwers aanwezig bij de wedstrijd tussen Bradford City AFC en Lincoln City FC, de laatste wedstrijd van het seizoen 1984/85 in de Football League Third Division. Zo'n 40 minuten na aanvang van de wedstrijd werden de eerste tekenen waargenomen van een brand, die vermoedelijk was ontstaan nadat een toeschouwer een lucifer of een brandende sigaret door de open houten tribune naar beneden had laten vallen. Na enkele minuten werd de brandweer gewaarschuwd, maar de politie begon direct met het evacueren van de tribune. De wedstrijd werd ondertussen gestaakt door scheidsrechter Don Shaw. Ten tijde van de brand waren er ruim 11.000 toeschouwers aanwezig, die veelal geen andere vluchtweg hadden dan het veld op te gaan, daar vele nooduitgangen geblokkeerd waren of op slot zaten.

Al snel stond de gehele tribune inclusief het houten dak in brand. In totaal vonden 56 toeschouwers de dood en raakten ruim 265 personen gewond.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Valley Parade van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.