Hillsborough (stadion)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Hillsborough Stadium)
Hillsborough
Hillsborough
Plaats Vlag van Engeland Sheffield
Capaciteit 39.814
Bespelers Sheffield Wednesday
Portaal  Portaalicoon   Sport

Hillsborough is het stadion van de Engelse voetbalclub Sheffield Wednesday, gevestigd in Sheffield. Het stadion, gebouwd in 1899, biedt plaats aan 39.859 toeschouwers die vrijwel allemaal overdekt zitten. De naam is afgeleid van de wijk waarin het stadion staat, Hillsborough, een verstedelijkt dorp ten noorden van het stadscentrum. Het stadion bevindt zich eigenlijk aan de noordelijke rand van Hillsborough, ter hoogte van het gehucht Owlerton, aan Penistone Road en Parkside Road. Aan de overkant van Parkside Road bevindt zich Hillsborough Park. Het stadion is buiten Engeland vooral bekend vanwege de Hillsboroughramp uit 1989.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Steen ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Hillsboroughramp

Het eerste stadion op de plaats van het huidige werd in 1899 gebouwd in een toentertijd dunbevolkt deel van Sheffield, Owlerton genaamd. Tot 1914 werd het stadion dan ook Owlerton Stadium genoemd. Daarna werd de wijk Hillsborough uitgebreid, zodat het stadion erin kwam te liggen. Vanaf toen prijkte de naam Hillsborough op de voorkant. Dit dient tevens ter voorkoming van verwarring met het nabije Owlerton Stadium, dat een windhondenrenbaan is.

In 1966 werd Sheffield toegewezen als een van de speelsteden van het WK voetbal 1966. In het stadion werden drie wedstrijden uit de eerste ronde gespeeld, alsmede de kwartfinale tussen West-Duitsland en Uruguay (4-0).

Op 15 april 1989 was het stadion het toneel van de Hillsboroughramp, waarbij 97 fans van Liverpool werden doodgedrukt tijdens de halve finale van de FA Cup tegen Nottingham Forest. Dit resulteerde in een besluit om alle Europese stadions met staanplaatsen om te bouwen tot all-seaters. Ook werden de hekken rondom het veld overal vervangen door zgn. zekerheidsblokkades, waarbij het mogelijk werd voor supporters om in geval van nood naar het speelveld te vluchten.

WK interlands[bewerken | brontekst bewerken]

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie Toeschouwers
1 12 juli 1966 Vlag van Bondsrepubliek Duitsland West-DuitslandVlag van Zwitserland Zwitserland 5 – 0 WK 1966 Groepsfase (B) 36.000
2 15 juli 1966 Vlag van Spanje SpanjeVlag van Zwitserland Zwitserland 2 – 1 WK 1966 Groepsfase (B) 32.000
3. 19 juli 1966 Vlag van Argentinië ArgentiniëVlag van Zwitserland Zwitserland 2 – 0 WK 1966 Groepsfase (B) 32.000
4 23 juli 1966 Vlag van Bondsrepubliek Duitsland West-DuitslandVlag van Uruguay Uruguay 4 – 0 WK 1966 Kwartfinale 34.000

Tribunes[bewerken | brontekst bewerken]

North Stand[bewerken | brontekst bewerken]

  • Gebouwd in 1961
  • Capaciteit van 9.255 zitplaatsen

De tribune loopt langs de noordzijde van het veld en is een van de eerste voorbeelden van de cantileverbouw, in navolging van Old Show Ground, het stadion van Scunthorpe United. Ook is het een van de eerste tribunes in Engeland die zich over de hele breedte van het speelveld uitstrekt.

Presto West Stand[bewerken | brontekst bewerken]

  • Gebouwd in 1966
  • Capaciteit van 6.559 zitplaatsen

Deze tribune, staande langs Leppings Lane, biedt plaats aan de supporters van de uitspelende ploeg bij thuiswedstrijden van Sheffield Wednesday. Het was oorspronkelijk gebouwd voor het Wereldkampioenschap voetbal 1966, en was een staantribune tot de Hillsboroughramp, waarna het - samen met veel andere Europese stadions - werd omgebouwd tot zittribune.

South Stand[bewerken | brontekst bewerken]

  • Gebouwd in 1914
  • Capaciteit van 11.354 zitplaatsen

De bouw van deze tribune, de oudste en bekendste van het huidige stadion, begon in 1913, en werd ontworpen door de toentertijd beroemde architect Archibald Leitch, die voor het ontwerp £17.000,- rekende. De tribune is meerdere malen aan een verbouwing onderworpen, waarvan de laatste onder andere de bouw inhield van een perszaal, twee conferentiezalen, een bar en een restaurant. Ook werd er nog een kleine ring bovenop gezet, voor het Europees kampioenschap voetbal 1996. Ondanks alle verbouwingen heeft de tribune nog steeds de kenmerkende jaren '20-stijl weten te behouden.

Spionkop[bewerken | brontekst bewerken]

  • Gebouwd in 1914
  • Capaciteit van 11.210 zitplaatsen

Deze tribune is gebouwd op een natuurlijke heuvel. Bij de thuiswedstrijden van Sheffield Wednesday is hier de harde kern te vinden. De Spionkop was de laatste tribune die omgebouwd werd tot zittribune, om tegemoet te komen aan de eisen van de Football Association. De laatste verbouwing vond plaats in 1993.