Van der Valk (televisieserie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Van der Valk was een Britse televisiereeks en werd geproduceerd door Thames Television met Barry Foster in de hoofdrol als de Nederlandse rechercheur Commissaris Piet van der Valk. De serie was gebaseerd op de personages en de sfeer (maar niet de plot) van de romans van Nicholas Freeling, de eerste reeks werd in het Verenigd Koninkrijk uitgezonden in 1972.

Thema[bewerken | brontekst bewerken]

De verhalen spelen zich voornamelijk in en rond Amsterdam af, waar commissaris Van der Valk een cynische, maar toch intuïtieve rechercheur is. Drugs, seks en moord zijn de zware thema's van de onderzochte zaken. De prachtig gefilmde locaties van Amsterdam geven hieraan evenwel een eigenaardig contrast. Een ander contrast wordt gevormd door de personages, Van der Valks ondergeschikte medewerker is de naïeve Johnny Kroon en Van der Valks meerdere, hoofdcommissaris Samson die de politieke consequenties van de onderzochte zaken afhandelt.

De eerste twee reeksen (seizoenen) werden gefilmd op 1 inch videobanden in de Thames Television studio's. Locatiescènes werden geschoten op het duurdere film.

Na een onderbreking van vier jaar werd een twaalfdelige derde reeks opgenomen die in september-november 1977 in het Verenigd Koninkrijk werd uitgezonden. Deze derde reeks werd voornamelijk op locatie, in Amsterdam, opgenomen. De vierde reeks bestaande uit vier afleveringen van twee uur werd uitgezonden in januari en februari 1991 en de vijfde reeks van drie afleveringen van twee uur werd uitgezonden in februari 1992.

De herkenningsmelodie van de reeks "Eye Level" werd geschreven door Jan Stoeckart en gespeeld door het Simon Park Orchestra. Het nummer bereikte als single de eerste plaats in de hitparade in het Verenigd Koninkrijk in 1973.

Afleveringen[bewerken | brontekst bewerken]

Seizoen 1
 1. One Herring's Not Enough
 2. Destroying Angel
 3. Blue Notes
 4. Elected Silence
 5. Thicker Than Water
 6. The Adventurer
Seizoen 2
 1. A Death by the Sea
 2. A Man of No Importance
 3. A Rose for Mr Reinhart
 4. A Dangerous Point of View
 5. Season for Love
 6. Rich Man, Poor Man
 7. The Rainbow Ends Here
Seizoen 3
 1. Enemy
 2. Accidental
 3. The Runt
 4. Wolf
 5. Man of Iron
 6. Everybody Does It
 7. Face Value
 8. Dead on Arrival
 9. The Professor
 10. In Hazard
 11. Gold Plated Delinquents
 12. Diane
Seizoen 4
 1. Doctor Hoffmann's Children
 2. Dangerous Games
 3. A Sudden Silence
 4. The Little Rascals (dubbele aflevering)
Seizoen 5
 1. The Ties That Bind
 2. Proof of Life
 3. Still Waters

Remake[bewerken | brontekst bewerken]

Op 1 januari 2020 werd de eerste aflevering uitgezonden van een nieuwe serie, "Detective Van der Valk", een Brits-Nederlandse productie die losjes is gebaseerd op de eerdere serie.[1]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

 • https://www.gids.tv/artikel/6762/vanaf-1-januari-op-tv-nieuwe-misdaadserie-van-der-valk