Veghel (gemeente)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Veghel
Gemeente in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van de gemeente Veghel Wapen van de gemeente Veghel
(Details) (Details)
Locatie van de gemeente Veghel (gemeentegrenzen CBS 2016)
Situering
Provincie Vlag Noord-Brabant Noord-Brabant
Coördinaten 51° 37′ NB, 5° 32′ OL
Algemeen
Oppervlakte 78,92 km²
- land 78,16 km²
- water 0,76 km²
Inwoners (1 april 2016) 38.133? (488 inw./km²)
Hoofdplaats Veghel
Belangrijke verkeersaders A50 N265 N279 N606N616N622 Zuid-Willemsvaart
Politiek
Burgemeester (lijst) Marcel Fränzel (wnd)
Bestuur Jan Goijaarts (wethouder), Riny van Rinsum (wethouder), Annemieke van de Ven (wethouder), Margriet Bräuner (wethouder), Marijke Wilms-Wils (gemeentesecretaris)
Economie
Gemiddeld inkomen (2012) € 37.200 per huishouden
Gem. WOZ-waarde (2014) € 237.000
WW-uitkeringen (2014) 38 per 1000 inw.
Overig
Postcode(s) 5460-5467
Netnummer(s) 0413
CBS-code 0860
CBS-wijkindeling zie wijken en buurten
Amsterdamse code 10985
Website www.veghel.nl
Bevolkingspiramide van de gemeente Veghel
Bevolkingspiramide (2008)
Foto's
Veghel Aa Lambertuskerk.jpg
Rivier de Aa met rechts het oude raadhuis aan de markt en in de achtergrond de Sint-Lambertuskerk
Gemeentehuis Veghel, Stadhuisplein 1.JPG
Stadhuis van de gemeente Veghel
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Veghel (Geluidsfragment uitspraak (info / uitleg)) is een gemeente in de provincie Noord-Brabant, gelegen in de Meierij van 's-Hertogenbosch[1]. In 1994 is de gemeente Veghel samengevoegd met de gemeente Erp onder behoud van de naam Veghel. De hoofdplaats van de gemeente is Veghel. De inwoners van Veghel kregen in 1310 van Hertog Jan II van Brabant het gewaarborgde gebruik van de gemeentegronden. Die van Erp verkregen het recht op het gebruik van gemeentegrond in 1300 van Hertog Jan I van Brabant.

Op 1 januari 2017 zal Veghel, samen met Schijndel en Sint-Oedenrode, opgaan in de nieuwe gemeente Meierijstad. De voor deze samenvoeging benodigde herindelingsverkiezing zal worden gehouden op 23 november 2016.

Inwoners[bewerken]

De gemeente telt 38.133 inwoners (1 april 2016, bron: CBS).

Geografie[bewerken]

Kernen[bewerken]

Woonplaatsen (BAG)[bewerken]

Aantal inwoners per woonplaats op 1 januari 2016:[2]

Veghel       31.352
Erp 6.727

Bron: CBS

Kerngebieden[bewerken]

Aantal inwoners per kerngebied op 1 januari 2016:[2]

Veghel 26.766
Erp 4.772
Zijtaart 1.758
Mariaheide 1.452
Eerde 1.376
Keldonk 1.188
Boerdonk 767

Bron: CBS

Topografische kaart van gemeente Veghel, met de woonplaatsgrenzen (blauw) en komgrenzen (rood), maart 2015

Buurtschappen[bewerken]

Binnen de gemeente bevinden zich de volgende buurtschappen:
Dorshout, Havelt, Kempkens, Driehuizen, Hazelberg, Bus, Beukelaar, Heuvel, en Zondveld.

Waarvan in de voormalige gemeente Erp: Dijk, De Laren, Hurkske, Heuvelberg, Kraanmeer, Looieind, Morsche Hoef, Hoek,

Buurtschappen die van oudsher deels onder Veghel en deels onder Erp vallen: Ham en Bolst

Door stedelijke ontwikkeling zijn de volgende buurtschappen momenteel in de kern Veghel opgegaan: Hezelaar, Leest, Middegaal, Doornhoek en 't Ven.

Ligging[bewerken]

Topografische gemeentekaart van Veghel, per december 2015
   Aangrenzende gemeenten   
 Schijndel   Bernheze   Uden 
   Brosen windrose nl.svg  Boekel 
 Sint-Oedenrode   Laarbeek   Gemert-Bakel 

Politiek[bewerken]

De gemeenteraad van Veghel bestaat uit 25 zetels. Hieronder staat de samenstelling van de gemeenteraad sinds 1998:

Gemeenteraadszetels
Partij 1998 2002 2006 2010 2014
Democratisch Dorpsbelang 7 8 7 7 6
CDA 6 7 5 6 6
Hart voor Veghel* 4 4 5 5 5
De Gemeentelijke Partij 6 3 - - -
VVD 2 2 2 3 3
SP - - 3 2 3
Gemeentebelangen - - 3 1 -
Transparant, Evenwichtig, Leefbaar - - - 1 2
Leefbaar Veghel - 1 - -
Totaal 25 25 25 25 25

Economie[bewerken]

Regionale functie van de gemeente[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie ook Haven van Veghel
Bedrijvigheid in de Veghelse haven
Bedrijvigheid langs de A50

De gemeente Veghel heeft zich in de loop van de tijd ontwikkeld tot een groot werkgelegenheidscentrum in Noordoost-Brabant. De provincie Noord-Brabant beschouwt Veghel in haar visie als een regionaal centrum voor werkgelegenheid, dienstverlening en voorzieningen. Door de provincie is de gemeente ingedeeld in de stedelijke regio Uden-Veghel.

Het belang van de Veghelse industrie wordt onderstreept door een constant hoge notering van Veghel in de top 100 sterkste zakensteden van Nederland.[3] De laatste 10 jaar behoort het onafgebroken tot de beste 40 van die lijst, en in 2005 en 2006 behaalde het zelfs de 4e plaats van de 100.[4] Daarnaast staat Veghel in de top 3 wat betreft de relatieve vertegenwoordiging van het aantal arbeidsplaatsen in topsectoren.[5]

In totaal zijn er in Veghel 2.750 bedrijven gevestigd; het aantal arbeidsplaatsen bedraagt zo'n 29.000. Ruim 60% van de werknemers woont buiten de gemeente.[6] Het werkloosheidspercentage van 3,4% (peildatum: 1 januari 2011) ligt 1,4% lager dan het gemiddelde van de provincie Noord-Brabant, en zelfs 2% onder het landelijke gemiddelde.[7][8]

Ook de buurgemeente Schijndel deelt nog altijd veel industriële en infrastructurele (A50) belangen met Veghel en versterkt met haar nabijgelegen industrieterreinen de economische kracht van de regio Veghel. In het verleden werd daarom ook wel gesproken van 'de twee-eenheid', als men refereerde aan de samenwerking tussen de gemeenten Veghel en Schijndel.[9]

Grootbedrijf in Veghel[bewerken]

In Veghel heeft het grootbedrijf een groot aandeel in de werkgelegenheid van de gemeente. Een deel van die bedrijven zijn familiebedrijven die gestart zijn door Veghelaren, en in de loop der tijd zijn uitgegroeid tot nationale marktleiders of multinationals. Andere bedrijven hebben bewust voor de regio Veghel gekozen vanwege de goede bereikbaarheid (CHV, Kuehne + Nagel, DHL), de aanwezigheid van toeleveranciers & afnemers (Agrifirm, De Heus, FrieslandCampina), en de beschikbaarheid van arbeid (Mars Incorporated). Enkele van die bedrijven, waaronder Mars, geven aan specifiek te hebben gekozen voor Veghel, vanwege de goede infrastructuur, het gunstige ondernemersklimaat en het hoge arbeidsethos van de inwoners.[10]

Grote bedrijven die zijn opgericht in gemeente Veghel

Overzicht bedrijventerreinen[bewerken]

Bedrijventerreinen gemeente Veghel

Overzicht winkelcentra[bewerken]

Gemeenschappelijke regelingen[bewerken]

 • Stedelijke regio Uden-Veghel.De gemeente Veghel werkt momenteel intensief aan gemeenschappelijke regelingen met buurgemeente Uden vanuit de nieuwe stedelijke regio Regio Uden-Veghel. Hiervoor is onder andere een Intergemeentelijk Bureau Economie (IBE) opgericht. Het IBE is ingesteld om Uden en Veghel zo veel mogelijk te laten profiteren van één gemeenschappelijk sociaal-economisch en ruimtelijk-economisch beleid.
 • Masterplan De Vlagheide vormt een intermeentelijk project in samenwerking met Sint-Oedenrode en Schijndel. Doel is om het landschap bij de voormalige vuilstort De Vlagheide te versterken en een nieuwe impuls te geven met natuurontwikkeling, ecologie en toerisme.
 • Het Groene Woud. Hoewel de plaats Veghel zelf niet meer tot het nationaal landschap Het Groene Woud wordt gerekend, maakt het westelijk gedeelte van de gemeente, rond het dorp Eerde, wel deel uit van dit gebied. Hier is het oude Meierijse cultuurlandschap nog redelijk bewaard en er zal in de toekomst meer aandacht uitgaan naar het behoud van dit typisch stukje Veghels landschap.

Jumelage[bewerken]

De gemeente Veghel heeft een jumelage met de Duitse gemeente Goch. Het vriendschapsverdrag tussen beide plaatsen werd getekend op 25 september 1971. Grote stimulator achter de jumelage was Theodorus van den Tillaart, een Veghelse missionaris (later bisschop van Atambua op West-Timor), wiens zuster in Goch woonde.

Gemeentewapen[bewerken]

Wapen van de gemeente Veghel (1817 - 1994)

Met de gemeentelijke herindeling van 1994 werd het wapen van de gemeente Veghel aangepast. Een gestileerde versie van het familiewapen van Van Erp werd aangenomen als gemeentewapen.

Het wapen van de voormalige gemeente Veghel is een samenstelling van het wapen Brabant-Limburg, de patroonheilige Sint-Lambertus en het familiewapen van Van Erp in sterk verbasterde vorm (afgebeeld als kroezen), allen in rijkskleuren (azuur en goud).

Media[bewerken]

Dagblad[bewerken]

 • Het Brabants Dagblad is sinds 1770 de regionaal verschijnende krant, uitgegeven door Wegener en gedrukt in Best. De redactie van de editie Uden-Veghel heeft nog haar redactieburelen aan de Margrietstraat in Uden. Het dagblad is overgegaan op compact-formaat zoals een aantal andere landelijke en regionale titels.

Huis-aan-huisbladen[bewerken]

 • Stadskrant Veghel, Nieuwsblad en advertentiekrant sinds 1991. De krant verschijnt 2 wekelijks in de gemeente Veghel op zowel woensdag als vrijdag. Stadskrant Veghel is gevestigd aan de Hoofdstraat in Veghel. De Stadskrant Veghel is voortgekomen uit het nog immer verschijnende Udens Weekblad. Op woensdag verschijnt de krant in twee of meer katernen (oplage van 41.200 ex.) en op vrijdag met het accent op het weekeinde (oplage 43.300 ex.). Verschijnt zowel in broadsheet als in tabloidformaat.
 • De Koerier, Weekblad voor Uden, Veghel en omstreken is een van de regionale titels van Wegener Media en de opvolger van de oorspronkelijke weekbladen van Brabant Pers (Groep) en Peel en Maasuitgevers (Cuijk). Verschijnt in compact formaat op woensdag (oplage 24.000 ex.).
 • Zondags Nieuws, Editie Uden/Veghel.
 • Tot en met de 100e jaargang in 2002 verscheen ook nog de Veghelse Courant, oudste weekkrant van Veghel en omgeving en lang uitgegeven door uitgeverij Bek. Door hevige concurrentie door uitgeefgroep 'De Winter media groep' uit Uden (onder andere uitgever van de Stadskrant Veghel) is de krant ter ziele gegaan.

Omroep[bewerken]

 • Stichting Lokale Omroep Veghel-Uden (SLOVU) en is licentiehouder van de Lokale Omroep voor Uden en Veghel: SkyLine FM/SkyLine TV.
 • De regionale omroep is Omroep Brabant.

In het nieuws[bewerken]

2008[bewerken]

 • Rond 11 januari 2008 gaat gemeentesecretaris Rick Maas met verlof c.q. wordt op non-actief gesteld naar aanleiding van een vertrouwensbreuk met de ambtelijke organisatie en al dan niet uitgelekte publicaties in de regionale media (onder andere Brabants Dagblad) daarover. Na onderhandelingen krijgt hij per 1 juni 2008 eervol ontslag met een compensatie c.q. aanvullende inkomensvergoeding van 15 maanden. Maas werkte midden jaren 1990 in Prinsenbeek als gemeentesecretaris en verkaste vlak voor de herindeling van 1997 naar Breda waar hij hoofd communicatie werd. In 2001 begon hij als gemeentesecretaris van Heemskerk en op 1 juli 2005 trad hij aan in Veghel, waar hij al per 14 april 2008 werd opgevolgd door een interim-gemeentesecretaris van buiten, Jo Horn, welke totdien bezig was als interim-gemeentesecretaris van Moerdijk.
 • op 20 mei 2008 heeft de VVD-Veghel haar eigen wethouder uit het College van B. & W. teruggetrokken en op 21 mei zijn de resterende 4 wethouders opgestapt; waardoor nu alle 6 de leden van B & W in Veghel hun functie ter beschikking hebben gesteld.
 • op 22 mei 2008 heeft Arno Frankfort bekendgemaakt af te treden als VVD-burgemeester van de gemeente Veghel per 1 juli 2008. Hij heeft dan ca. 10 jaar aldaar gediend en is op 64-jarige leeftijd; nagenoeg één jaar voor zijn pensionering in juni 2009. De aanleiding hiervan is gelegen in een rapportage over de organisatie, verhoudingen, bestuurlijke aansturing en ontstane cultuur ten gemeentehuize.
 • mei/juni 2008: er is een demissionair Dagelijks Bestuur van de gemeente Veghel en er vinden (nieuwe) coalitie-onderhandelingen plaats welke naar verwachting voor het zomer-reces zijn/worden afgerond.

Monumenten[bewerken]

In de gemeente zijn er een aantal rijksmonumenten en oorlogsmonumenten, zie:

Bekende inwoners[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie ook Lijst van Veghelaren

Geboren in gemeente Veghel[bewerken]

Personen die zijn geboren in gemeente Veghel, alfabetisch gerangschikt (op achternaam).

Woonachtig in gemeente Veghel[bewerken]

Inwoners of voormalig inwoners van gemeente Veghel, maar die er officieel niet zijn geboren.

Externe links[bewerken]