Westgaarde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
"Charlotte" (beeldend kunstenaar Henk Sassen)
Gedenkmonument
Tulpmonument en verstrooiveld
Gedenkmonument Tenerife

Uitvaartpark Westgaarde is de naam van een begraafplaats en crematorium, gelegen aan de Ookmeerweg in Amsterdam Nieuw-West.

De begraafplaats Westgaarde is geopend in 1971 en zeer ruim van opzet. Er zijn grote grasvelden en veel bomen. Ook zijn er verschillende vijvers. Het park is onderverdeeld in verschillende grafvakken, bewaarplaatsen voor urnen en verstrooivelden. Zo is er sinds 1996 het 'Ajax-veldje' waar een deel van de grasmat uit het oude Ajax-stadion De Meer ligt. Andere bijzondere onderdelen zijn een foetus-verstrooiveldje en een herdenkingsmuur waar nabestaanden een plaatje voor een overleden dierbare kunnen laten bevestigen. Elk onderdeel van de begraafplaats heeft een passende architectuur met als uitgangspunten rust en intimiteit. Westgaarde is een van de grootste begraafplaatsen van Nederland.

Op Westgaarde bevindt zich een monument voor de slachtoffers van de vliegtuigramp op Tenerife, waarbij op 27 maart 1977 583 mensen omkwamen. De meeste van de 248 - soms niet geïdentificeerde - slachtoffers uit het betrokken Nederlandse toestel zijn hier begraven.

Het crematorium beschikt over 4 in 2004 geplaatste ovens die gezamenlijk geschikt zijn om maximaal 32 crematies per dag uit te voeren. Nabestaanden kunnen een overledene via ‘de laatste gang’ begeleiden tot aan de ovens en bij het invoeren van de kist in de oven aanwezig zijn.

Er is op het uitvaartcentrum ook een speciale bewassingruimte en gebedsruimte voor gebeds- en uitvaartdiensten van andere culturen.

Westgaarde is sinds 1997 onderdeel van de PC Hooft Groep.

Graven[bewerken]

Op Westgaarde zijn onder meer begraven:

M[bewerken]

S[bewerken]

V[bewerken]

W[bewerken]

Crematies[bewerken]

Op Westgaarde zijn onder meer gecremeerd:

  A · B · C · D · E · F · G · H · I · J · K · L · M · N · O · P · Q · R · S · T · U · V · W · X Y Z  

A[bewerken]

B[bewerken]

C[bewerken]

D[bewerken]

E[bewerken]

F[bewerken]

  • Jan Femer, crimineel, † 23-9-2000 (naamloos urnengraf nr. 317 OT) Zijn urn is later verplaatst naar de Noorder begraafplaats.

G[bewerken]

H[bewerken]

I[bewerken]

J[bewerken]

K[bewerken]

L[bewerken]

M[bewerken]

N[bewerken]

O[bewerken]

P[bewerken]

Q[bewerken]

R[bewerken]

S[bewerken]

T[bewerken]

U[bewerken]

V[bewerken]

W[bewerken]

X Y Z[bewerken]

Literatuur[bewerken]

  • Begraafplaatsen van Amsterdam. M. de Roever & J. Bierenbroodspot. Bas Lubberhuizen, Amsterdam, 2004. ISBN 90-5937-014-7

Externe link[bewerken]