Westland Lysander

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Westland Lysander[1]
Westland Lysander
Algemeen
Rol Verkenner
Bemanning 2
Status
Gebruik 1938-1946 (VK)
Afmetingen
Lengte 9,3 m
Hoogte 4,4 m
Spanwijdte 15,2 m
Gewicht
Leeggewicht 1980 kg
Krachtbron
Motor(en) Bristol Mercury XII, 9 cilinder, radiaal luchtgekoeld, 890 pk
Vermogen 180 kW
Bewapening
Boordgeschut 4 7,7 mm mitrailleurs
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart

De Westland Lysander (vernoemd naar de Spartaanse admiraal Lysander) was een Brits verbindings- en verkenningsvliegtuig gebouwd door Westland Aircraft. Deze hoogdekker vloog voor het eerst in het jaar 1936 en kwam in 1938 in dienst bij de RAF. In totaal zijn rond de 1368[2] exemplaren gebouwd. De taken van het toestel waren artillerievuurleiding en verkenning.

Operationele geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

A Westland Lysander of No. 13 Squadron RAF based at Hooton Park, Cheshire, provides aiming practice for members of the Home Guard, at the Western Command Weapons Training School at Altcar, near Formby, 17 Septe H4209.jpg

In 1939 schoot een Westland Lysander een Heinkel He 111 neer en tijdens operatie Dynamo werden de Lysanders gebruikt om troepen te bevoorraden. De toestellen zijn ook in Griekenland en Noord-Afrika ingezet.

Het toestel bleek te kwetsbaar te zijn voor zijn toebedachte rol en kreeg andere taken zoals het vervoeren van personen naar en uit het door Duitsland bezette West-Europa. De Lysanders werden aan het eind van hun loopbaan gebruikt voor het slepen van schietschijven en zweefvliegtuigen.

Vergelijkbare vliegtuigen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Westland Lysander van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.