Wikipedia:Hotlist gewenste artikelen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Wikipedia:Hotlist)
Naar navigatie springen Jump to search
Overzicht beheerpagina's
Zie WP:H
Zie WP:HOT

Deze hotlist is een korte lijst met maximaal 20 rode links naar een lemma dat ontbreekt maar (kennelijk) gewenst is. Het contactpunt voor deze pagina is JurriaanH.

Voor gerelateerde pagina's: zie hier.

Spelregels[bewerken]

Het brandend vuur van de hotlist.

De Hotlist is op 27 januari 2006 in het leven geroepen om anderen te inspireren en om grote wensen uit te spreken. Van gebruikers wordt daarom enige serieusheid gevraagd bij het uiten van de wensen, maar van hen die een wens in vervulling willen laten gaan wordt zo mogelijk nog meer ernst gevraagd. Wanneer iemand heel graag iets wil lezen over een bepaald onderwerp kan je je er niet vanaf maken met een beginnetje. Maak er een deftig artikel van.

De meesten van ons hebben wel eens op een verjaardag of met Sinterklaas een cadeau gekregen dat strikt genomen op de verlanglijst stond (een bouwpakket van een vliegtuig bijvoorbeeld), maar dat toch wat tegenviel (het was een papieren ding, dat na het knutselen niet meer kon dan neerstorten en scheuren). Dat doe je niemand aan als je het kan voorkomen!

Maak een link naar één artikel dat je zelf niet kunt schrijven, bijvoorbeeld omdat je er geen verstand van hebt. Niet eentje die je zelf gelijk erna invult, want dat is verloren moeite. Bovendien kon de plaats evengoed door een ander gewenst artikel worden ingenomen.

De bedoeling is enkel 1 artikel op 1 lege plaats in te vullen! Geen lijstjes maken of meerdere links voor 1 plaats. Lijsten kun je kwijt op reguliere lijsten met gewenste artikelen. Als er meerdere plaatsen zijn kan je natuurlijk meerdere wensen doen, zoveel als je wilt, maar neem de ruimte die je anderen gunt als maatstaf.

Redirects[bewerken]

Er verschijnen af en toe redirects op de hotlist, waardoor er blauwe links in de rode lijst staan, wat niet de bedoeling is. Laat in dat geval de redirect verwijderen met behulp van het sjabloon:nuweg:

{{nuweg|Moet opnieuw aangemaakt worden, zie [[Wikipedia:Hotlist gewenste artikelen|Hotlist]]}}

Overige onterechte redirects kunnen naar de lauwe lijst.

Blauw in de hete lijst[bewerken]

Als je een blauwe link ziet in deze lijst dan is het een link naar een bestaand artikel, en die is dus illegaal aanwezig in de hotlist. Verplaats de link naar de koude lijst (onder de hete lijst) en zet er voor in de plaats een nieuwe link, eentje die nog niet van een artikel is voorzien dus! Zo staat jouw wens altijd in de top twintig!

Uitleg bij je wens[bewerken]

Zet, zo mogelijk, een korte beschrijving bij de link waarover je gewenste onderwerp gaat (Tom Cruise, Amerikaans acteur bijvoorbeeld). Een echte motivatie erbij is natuurlijk helemaal fijn. Dan inspireer je anderen hier om echt aan het schrijven te gaan.

Als het artikel al in een andere taal bestaat, is het fijn als je een link plaatst naar het betreffende artikel op de oorspronkelijke wiki. Dit doe je door bijvoorbeeld ([[:en:Link naar je gewenste artikel]]) te typen, voor een link naar de Engelstalige wikipedia; varieer met de taalcode (de: Duits, fr: Frans enz.) als het oorspronkelijke artikel van een andere wiki afkomt. Je kan ook algemeen linken naar Wikidata door middel van de correcte code, dan link je daarmee onmiddellijk naar alle taalversies van dat artikel. Zo wordt bijvoorbeeld (d:Q236413) gegenereerd door ([[d:Q236413]]) te typen. De code haal je uit het laatste deel van de URL van Wikidata:

URL Wikidata

Let daarbij op dat je de Q steeds vermeldt.

Ondertekening[bewerken]

Onderteken je wens, zodat we weten door wie en vooral wanneer de wens is uitgesproken. Doe dit door vier tildes te typen (~~~~).

Rode links na een maand verwijderen[bewerken]

Als je een link ziet, die al een maand of meer op deze lijst staat, dan mag je hem verwijderen en er een nieuwe voor in de plaats zetten (onderaan aanvullen) of de onderste plaats(en) leeg laten. Blijkbaar is het onderwerp niet geschikt, niet gewild, te uitgebreid of weet gewoon niemand wat het is. Dit zorgt voor een beetje doorstroming.

Het wordt op prijs gesteld als je de link dan verplaatst naar de pagina met gewenste artikelen, zodat de wens toch niet verloren gaat!

Je kan natuurlijk altijd nog eerst iemand aan proberen te spreken om het artikel toch te maken (zie lijst: Wikipedianen naar expertise). Dan heb je je blauwe link, is er weer een artikel gemaakt, en kan je eindelijk jouw wens kwijt.

Het is een wens, geef een mooi cadeau[bewerken]

Maak je een artikel aan van de hotlist, houd dan rekening met de wens van de aanvrager en zorg dan wel dat het echt wat voorstelt. Eenzinnerige niemendalletjes kunnen altijd nog. Maak er echt iets van!
Ehm, een bedankje aan degene die jouw wens in vervulling laat gaan is misschien een idee?...

Kijk eerst goed rond![bewerken]

Weet je zeker dat je wens niet al is vervuld onder een andere naam? Kijk eens of het artikel niet al bestaat. Dit kan via de zoekfunctie aan de rechterbovenhoek van je scherm. Een tip kan zijn om ook op een aantal synoniemen van het thema te zoeken. Ook dit kan misschien al een bestaand artikel zijn.


Ben je er klaar voor... ga je gang!

Bij een bewerking graag een korte omschrijving van wat je gedaan hebt in de samenvatting!


Hete lijst[bewerken]

Een blauwe link vervangen door een (door jou) echt gewenst artikel, a.u.b. Niet een willekeurig lemma van een lijstje plukken, dan is er ook een kans dat het wordt ingevuld.

Maak je een artikel aan van de hotlist, zorg dan wel dat het echt wat voorstelt. Een niemendalletje bestaande uit één zin kan altijd nog. Maak er echt iets van!

Ben je bang dat er dubbel werk plaatsvindt en dat iemand anders je voor is met het aanmaken van een verzoek, dan kun je {{bezig}} plaatsen als reactie op het verzoek, eronder zetten, zodat men weet dat jij het gaat schrijven.

 1. Silvretta-Stausee - (d:Q21865778) zie de:Silvretta-Stausee (o.a.) Belangrijk voor waterhuishouding en toerisme, zowel in de zomer alsook in de winter. Nuvola apps bug.pngalgont overleg 31 dec 2017 16:24 (CET)
 2. Hoogwatergeul Veessen - Wapenveld - In 2017 gereed gekomen hoogwatergeul langs de IJssel; onderdeel van Ruimte voor de rivier: bron, actueel door het #hoogwater in de grote rivieren d.d. januari 2018: bron. JoostB (overleg) 7 jan 2018 23:58 (CET)
 3. Uki (televisieserie) (d:Q2328624) - Belgische geanimeerde televisieserie die internationaal wordt uitgezonden. Globe.svg Druyts.t overleg 10 jan 2018 12:53 (CET)
 4. Niki van Sprang (Nicolas van Sprang is a Dutch rower who was Born in Berlin, Germany on June 14th 1993. Silver Medalist at the 2nd World Cup 2017 in Poznan in the 4x also setting a new Dutch Record) (http://www.calbears.com/roster.aspx?rp_id=2468) (http://www.worldrowing.com/athletes/athlete/42186/van-sprang-nicolas)
 5. Reformkleding, zie ook Vereeniging voor Verbetering van Vrouwenkleeding, Reformbeweging, Reformkleidung en Victorian dress reform - Aiko 3 feb 2018 13:06 (CET)
 6. Lim Hyo-jun (d:Q48310905), olympisch kampioen shorttrack 2018 - Steven8585 (overleg) 14 feb 2018 08:22 (CET)
 7. Kleine Pauze, komische Nederlandse televisieserie over een basisschool, uitgezonden in 2005 Sietske | Reageren? 22 feb 2018 09:00 (CET)
 8. Katie Taylor (en) - Iers Olympisch en Wereldkampioen boksen, Iers international bij het voetballen (8 caps). The Banner Overleg 22 feb 2018 13:28 (CET)
 9. Kamp Sajmište (en) - voormalig concentratiekamp in de agglomeratie Belgrado, toen in Duitse vazalstaat Onafhankelijke Staat Kroatië, nu in Servië. The Banner Overleg 22 feb 2018 13:28 (CET)
 10. Reproductieve isolatie (en; nl) - begrip dat nauw samenhangt met uitsterven, soortvorming en evolutie en dat nadere verklaring behoeft. Het artikel bestaat al in 20 andere talen. - Aiko 3 mrt 2018 12:28 (CET)
 11. Kevin Klinkenberg (en) en ploegmaten, lid van de Belgische nationale volleybalploeg – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Eden10Hazard (overleg · bijdragen) 5 mrt 2018 15:41
 12. Hubble Deep Field (en) - Zo ongeveer de bekendste afbeelding uit de hedendaagse astronomie. «BKannen» 19 mrt 2018 01:31 (CET)
 13. Kamp Norderney (en) - Duits concentratiekamp op het kanaaleiland Alderney The Banner Overleg 28 mrt 2018 21:48 (CEST)
 14. Kamp Sylt (en/de) - Duits concentratiekamp op het kanaaleiland Alderney The Banner Overleg 28 mrt 2018 21:48 (CEST)
 15. Novitsjok (d:Q826629) - Is de laatste weken zeer veel om te doen in het nieuws, het onderwerp mag hier dan ook niet ontbreken. De Wikischim (overleg) 4 apr 2018 09:51 (CEST)
 16. Textielindustrie in India - Daar moet een hoop over te vertellen zijn, wellicht ook in het kader van de Schone Kleren Kampagne e.d. Sietske | Reageren? 29 apr 2018 15:56 (CEST)
  Zie ook en:Textile industry in India. De Wikischim (overleg) 29 apr 2018 23:16 (CEST)
 17. Grouvellinus Andrekuipersi - Op Borneo ontdekte keversoort, genoemd naar ruimtevaarder Andre Kuipers. Zojuist gezien op het NOS-journaal Sietske | Reageren? 1 mei 2018 14:38 (CEST)
 18. Vinho Verde (op dit moment een doorverwijzing naar een algemeen verhaal over Portugese wijn) - Zijn er wijnkenners in de zaal die iets over Portugese groene wijn willen schrijven? Zie ook en:Vinho Verde Sietske | Reageren? 15 mei 2018 15:13 (CEST)
 19. Friendzone (TV serie), ik denk dat hier behoefte aan is, maar heb geen belangstelling om het artikel zelf te schrijven, zie https://en.wikipedia.org/wiki/Friendzone_(TV_series). EllyoverlegLet's bridge the gendergap together 23 mei 2018 10:13 (CEST)
 20. ...

LET OP:

 • Verwijder een blauw lemma en voeg er een rood aan toe! (verplaats blauwe link naar Blauwe lijst) of:
 • Verwijder een lemma dat er al langer dan één maand staat en voeg er een ROOD aan toe, of laat de plaats leeg.
 • Geen lemma toevoegen als er al 20 rode staan.
 • Lees even de regels hierboven (duurt hoogstens een minuut of twee!).
 • Je mag een link toevoegen als er een artikel is aangemaakt, niet per se als jij het artikel maakte!

Koude lijst[bewerken]

Als hier toch een rode link tussen staat, dan is deze dan wel onreglementair verwijderd uit de hete list, dan wel als artikel na aanmaak weer verwijderd. Als er plaats is op de rode lijst, dan mag het weer terug geplaatst worden aldaar.

Is een artikel blauw geworden, maar niet meer dan een beginnetje: spreek de maker er op aan en/of maak er zelf wat van. Het is de bedoeling dat hier vrij uitgebreide artikelen op terechtkomen!

Reeds ingevulde links van de hotlist[bewerken]

 1. Benjamin Compaoré - aangemaakt door Romaine
 2. Pont de Bir-Hakeim - aangemaakt door Pompidom
 3. Joep Lange - aangemaakt door Maarten1963
 4. Humanistische Bibliotheek van Sélestat - aangemaakt door Jurre
 5. Recht om vergeten te worden - aangemaakt door SaskiaHutten
 6. Aquis Querquennis - aangemaakt door LeRoc
 7. RAF Fairford - aangemaakt door Romaine
 8. Meyaneh - aangemaakt door Romaine
 9. Voorloopnul - aangemaakt door Lymantria
 10. Lijst van neergehaalde vliegtuigen in de burgerluchtvaart - aangemaakt door Sindala
 11. Aerolinee Itavia-vlucht 870 - aangemaakt door Pompidom
 12. Hiragasy - aangemaakt door Heinonlein
 13. Subglaciale vulkaan - aangemaakt door Tjako
 14. Donauturm - aangemaakt door Burgerhallojan
 15. Sanne Verhagen - aangemaakt door Edoderoo
 16. Gustav von Bunge - aangemaakt door CrazyPhunk
 17. Nicholas Heiner - aangemaakt door Algont
 18. Andrés Mazali - aangemaakt door Waterloo1974
 19. Buenos Aires Herald - aangemaakt door Ikkenickdanniet
 20. Ebola (rivier) - aangemaakt door Edoderoo
 21. Dirk Verrijk - aangemaakt door Aiko
 22. Simon Callow - aangemaakt door Aiko
 23. Čezeta - aangemaakt door Heinonlein
 24. American Society of Cinematographers - aangemaakt door DirkVE
 25. Yambuku - aangemaakt door Hobbema
 26. Marcel Louette - aangemaakt door Peve
 27. Mincepie - aangemaakt door Ietskleiner
 28. Heilige bron - aangemaakt door Peve
 29. Gabriela Andersen-Schiess - aangemaakt door Edoderoo
 30. Malév - aangemaakt door Paulbe
 31. KRO-NCRV - aangemaakt door Paulbe
 32. Vet (typografie) - aangemaakt door Heinonlein
 33. Imitatieproduct - aangemaakt door Basieltje
 34. Ali bin Al-Hussein - aangemaakt door Eden10Hazard
 35. Gratin dauphinois - aangemaakt door 94.225.59.76
 36. Paola Borboni - aangemaakt door Edoderoo
 37. Damián Szifrón - aangemaakt door Bucolicaan
 38. Fernando Trueba - aangemaakt door Yannick1
 39. La tierra roja - aangemaakt door DirkVE
 40. Lisa Brennauer - aangemaakt door Edoderoo
 41. Reyer Anslo - aangemaakt door Paulbe
 42. Christina Schwanitz - aangemaakt door Elvesham
 43. Sisay Lemma - aangemaakt door Rudolphous
 44. Heracleum sosnowskyi ‎ - aangemaakt door De Wikischim
 45. Stephen Curry - aangemaakt door Maniago
 46. Maria Koetsjina - aangemaakt door Edoderoo
 47. Jessica Blaszka - aangemaakt door Edoderoo
 48. Porsche 918 - aangemaakt door Basnoordwijk
 49. Badzout - aangemaakt door Lemonee93
 50. Rasmus Quist Hansen - aangemaakt door Ernie
 51. Mads Rasmussen - aangemaakt door Ernie
 52. Warren Cup - aangemaakt door Basnoordwijk
 53. Mathias Boe - aangemaakt door Ernie
 54. Carsten Mogensen - aangemaakt door Ernie
 55. Conor McGregor - aangemaakt door Toth
 56. Ophiocordyceps sinensis - aangemaakt door Duivelwaan
 57. Johannes Zorn - aangemaakt door Duivelwaan
 58. Roger Vitrac - aangemaakt door Duivelwaan
 59. Weg met dat woord! - aangemaakt door Duivelwaan
 60. Zika-virus - aangemaakt door Maartenschalk
 61. Groenlandse ijskap - aangemaakt door Duivelwaan
 62. The jungle (Calais) - aangemaakt als Jungle van Calais door Agora
 63. Broer (novelle) - aangemaakt door Vincentsc
 64. Honor Frost - aangemaakt door Ecritures
 65. Menselijke dierentuin - aangemaakt door Rashidaknowsall
 66. Dorothy Vaughan - aangemaakt door Ecritures
 67. AVRO-concertorgel - aangemaakt door Paulbe
 68. De Zingende Fresia's - aangemaakt door Henriduvent
 69. Stehgeiger - aangemaakt door Nl_maclean
 70. Royal Society of Literature (en Somerset House) - aangemaakt door Paulbe
 71. Referendum over het EG-lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk - aangemaakt door Peter b
 72. Boyan Slat - aangemaakt door Paulbe (en nu maar afwachten hoe lang het duurt totdat ook dit lemma over B Slat voor verwijdering wordt voorgedragen) Het ziet er goed uit, ik zet hem op mijn volglijst.Smiley.toerist (overleg) 27 jul 2016 10:40 (CEST)
 73. Darja Klisjina - aangemaakt door Edoderoo
 74. Virginia Thrasher - aangemaakt door Edoderoo
 75. Simone Biles - aangemaakt door 2A02:1811:426:A00:BC4B:2D99:D043:AC0C
 76. Mercedes Gleitze - aangemaakt door Edoderoo
 77. Jaap Tinbergen (sterrenkundige) - aangemaakt door Paulbe
 78. Europabus Een netwerk van Europese internationale buslijnen.Smiley.toerist
 79. Henri Wassenbergh, Nederlands jurist, werkzaam op gebied van luchtvaart en ruimtevaart ~ aangemaakt door Paulbe
 80. Miroslav Blažević, - voetbalcoach der voetbalcoaches - aangemaakt door Basnoordwijk
 81. Dirk du Toit - (ex-F-lemma) Zuid-Afrikaans onderminister - aangemaakt door KlaasZ4usV
 82. Matthew (orkaan) - aangemaakt door Aspiringshortlot
 83. Sharia-driehoek - aangemaakt door Nl maclean
 84. Everardus Bogardus - aangemaakt door Gebruiker:Koos van den beukel
 85. Reichsparteitag - aangemaakt door Gebruiker:Pompidom
 86. Paul Elvstrøm - aangemaakt door Gebruiker:Agora
 87. Brian Brushwood - aangemaakt door Gebruiker:Rakruithof
 88. Monowinkel - aangemaakt door 2a02:a444:12f6:1:a008:1a0f:b518:a67
 89. Feeëncirkel - aangemaakt door 2a02:a444:12f6:1:c1a2:3307:1e1d:1c6b
 90. Lulama Xingwana - aangemaakt door Gebruiker:Edoderoo
 91. Tram van Bremen - aangemaakt door gebruiker:Hanhil
 92. Inreisverbod van Trump - aangemaakt door Riki
 93. Tram van Kassel - aangemaakt door gebruiker:Hanhil
 94. Mohamed Abdullahi Mohamed - aangemaakt door 86.92.105.105
 95. Sophie Dutordoir - aangemaakt door 2a02:1811:43d:6000:9087:d10f:c86f:6c59
 96. Chickfriend - aangemaakt door gebruiker:MrBrickALot
 97. Catalaans onafhankelijkheidsreferendum - aangemaakt door gebruiker:HansVZ
 98. Jalou Langeree - aangemaakt door Gebruiker:Edoderoo
 99. Speedtape - aangemaakt door Gebruiker:Petervdv
 100. Klimaatconferentie van Bonn 2017 - aangemaakt door Gebruiker:Robberd77
 101. Staatsgreep in Zimbabwe in 2017 - aangemaakt door Evert100
 102. Ansa Ikonen - aangemaakt door DirkVE
 103. Rudolf von Laban - aangemaakt door 2A02:A444:12F6:1:B4DB:9E32:6DC7:8BB9
 104. MeToo (hashtag) - aangemaakt door Vegavis
 105. Nacht van de vermoorde dichters - aangemaakt door Koos van den beukel
 106. Naomi Parker - aangemaakt door Evil berry
 107. David Gleirscher - aangemaakt door Micnl
 108. Maren Lundby - aangemaakt door Peter b
 109. Kanjertraining - aangemaakt door gebruiker:ietskleiner
 110. friendzone (relatievorm)- EllyoverlegLet's bridge the gendergap together 23 mei 2018 10:04 (CEST)

Archieven[bewerken]

Archiveren gebeurt in reeksen van 100 artikelen en wel zodanig dat iedereen de kans krijgt om via de koude lijst de aangemaakte artikelen te lezen. Zodoende wordt pas na enige tijd dat een reeks van 100 artikelen is afgewerkt gearchiveerd.

Hieronder staan de archieven van de voorgaande ingevulde links:

Zie ook[bewerken]

Info De algemene pagina voor gewenste artikelen, foto's of onderwerpen: gewenste artikelen en gewenste afbeeldingen.
Info Het overzicht van artikelen van de dag, voor verzoeken die 24 uur in de schijnwerpers staan.
Info Een overzicht van ontbrekende Nederlanders en Vlamingen op de Nederlandstalige Wikipedia?
Info U kunt ook helpen met vertalingen of verzoeken om vertalingen op Vertalen naar het Nederlands
Info Een lijst van artikelen die staan bestempeld als "dit kan beter".
Info Een lijst van artikelen die wel op de Engelstalige Wikipedia staan, maar nog niet op de Nederlandstalige bestaan.
Info Een overzicht van de statistieken van de hotlist

Ander hot en hit[bewerken]