Zoo Tycoon 2: Uitgestorven Diersoorten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Zoo Tycoon 2:
Uitgestorven Diersoorten
(Afbeelding op en.wikipedia.org)
Ontwikkelaar Blue Fang Games
Uitgever Microsoft Game Studios
Muziek George Valavanis
Uitgebracht Vlag van Verenigde Staten 17 oktober 2007
Vlag van Europa 26 oktober 2007
Genre Bedrijfssimulatie, ritmespel (minigame), puzzelspel (minigame), first-person shooter (minigame)
Spelmodus Singleplayer
Engine Gamebryo
Leeftijdsklasse PEGI: 3+
Platform Microsoft Windows
Systeemeisen
Zie: Systeemvereisten
Navigatie
Uitbreiding van Zoo Tycoon 2
Voorloper Zoo Tycoon 2: Marine Mania
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

Zoo Tycoon 2: Uitgestorven Diersoorten (Engels: Zoo Tycoon 2: Extinct Animals) is het allerlaatste uitbreidingspakket voor het computerspel Zoo Tycoon 2 en is uitgebracht op 17 oktober 2007. Uitgestorven Diersoorten bevat ook alle dieren en voorwerpen uit de premium download: Dino Danger.

Ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

In 2006 verscheen op de webwinkel Amazon.com een strategiegids van Uitgestorven Diersoorten, zo werd bevestigd dat Blue Fang Games (de ontwikkelaars van Zoo Tycoon) een nieuwe uitbreiding maakten. Dit is ook gebeurd met de uitbreiding Afrikaans Avontuur. Blue Fang was nog maar net begonnen met het maken, dat er nog geen titel voor was verzonnen. Het stond op de site als Zoo Tycoon 2: Extinct (Zoo Tycoon 2: Uitgestorven)

In januari 2007 bracht Windows een lijst uit met spellen die nog zouden uitkomen, er kwam een korte promotievideo. Later, in april, kwam een pagina genaamd Extinct Animals op de website van Games for Windows. Daarop stond informatie zoals de voorkant van de cover en bevestigingen van dieren die in de uitbreiding zouden komen. De tekst op de pagina was toen nog precies hetzelfde als die van de eerdere uitbreiding Bedreigde Diersoorten.

Op 24 mei 2007 kwam er op de officiële website van Zoo Tycoon een persbericht, waarin werd gezegd dat Zoo Tycoon 2: Uitgestorven Diersoorten in de herfst zou worden uitgebracht en dat er 30 nieuwe diersoorten bij zouden zitten. Daardoor is deze uitbreiding ook de grootste tot nu toe. In juni kwam een ander persbericht, waarin werd gezegd dat Uitgestorven Diersoorten zou worden uitgebracht op 17 oktober 2007 in het Verenigd Koninkrijk en de rest van Europa.

Toen de E3 plaatsvond, brachten Games for Windows en Blue Fang een tweede promotievideo aan. Op deze video werden de nieuwe mogelijkheden voor in het spel en een aantal screenshots getoond. De internetpagina over de uitbreiding was ook vernieuwd met screenshots en extra informatie.

In augustus 2007 bracht Blue Fang een officiële trailer uit, waarin een heleboel van de mogelijkheden van de uitbreiding, waaronder een aantal minigames, werden getoond. In dezelfde maand begonnen werknemers van Blue Fang op fansites nieuwe informatie uit te brengen.

Gameplay[bewerken | brontekst bewerken]

Minigames[bewerken | brontekst bewerken]

Een aantal nieuwe minigames (gelijkend aan de kunstjestrainingen uit Marine Mania) zitten in het spel.
Deze zijn als volgt:

  • Uitgestorven dieren maken
    • Fossielen zoeken
    • Skeletten puzzelen (fossielen bouwen)
    • Dieren klonen
  • Ziektes genezen
  • Dinosaurussen kalmeren

Uitgestorven dieren maken[bewerken | brontekst bewerken]

Fossielen zoeken[bewerken | brontekst bewerken]

Om te beginnen, moet de speler een onderzoekslaboratorium aanschaffen. Daarna gaat de speler in de "Fossiel-zoek-modus". De speler moet dan fossielen vinden met een sonar-apparaat. Als de speler het benodigde aantal botten heeft gevonden, moet hij terugkeren naar het onderzoekslaboratorium voor de volgende stap. Hoe bekender de dierentuin, hoe meer fossielen men kan vinden.

Skeletten puzzelen (fossielen bouwen)[bewerken | brontekst bewerken]

Dan kan de speler in het lab de fossielen in elkaar zetten, zoals een puzzel. Met de pijltoetsen kan de speler de botten draaien, zodat ze in het skelet passen. Als het compleet is, kan de speler doorgaan naar het "Kloonproces".

Dieren klonen[bewerken | brontekst bewerken]

Dit is het "Kloonproces", wat ook plaatsvindt in het onderzoekslab. Deze minigame lijkt het meest op de kunstjestraining uit Marine Mania. De speler gebruikt een scanner om het DNA te analyseren, terwijl hij de linker muisknop en de pijltjestoetsen gebruikt. Als dit klaar is, kan de speler het dier altijd gratis klonen, maar moet deze minigame wel opnieuw doen om opnieuw te klonen.

Ziektes genezen[bewerken | brontekst bewerken]

Soms wordt een dier ziek (zoals problemen met de spijsvertering). De speler moet dan in de "Ziekte-genezing-modus", om te helpen met het genezen. De speler moet een monster nemen van het geïnfecteerde dier, door op de spatiebalk te duwen. Dan moet de speler uitzoeken wat de oorzaak is van de ziekte, gewoonlijk zoekt de speler in of in de buurt van het verblijf van het dier. De speler neemt een monster van het object dat de oorzaak is. Ondertussen onderzoeken de geleerden het in het onderzoekslab, de speler kan tips krijgen van de onderzoekers door op de H-toets te drukken. Hoe minder de speler de hints gebruikt, hoe hoger de beloning is. Meestal is de oorzaak van de ziekte een object in of buiten het verblijf van het geïnfecteerde dier. Om het dier weer te genezen moet de speler het medicijn zoeken, dat is vaak ook een object.

Dit alles kan ook voor de speler worden gedaan, door een dierenverzorger.

Dinosaurussen kalmeren[bewerken | brontekst bewerken]

Dit gebeurt alleen als een dinosaurus niet tevreden is met zijn verblijf, of met zijn verzorging. Dit veroorzaakt dat het dier uitbreekt, het zal zijn verblijf vernietigen en dan proberen om ook de dierentuin te slopen. De speler kan dit soort rampen voorkomen door de dino te kalmeren. In deze modus houdt de speler een kalmerend geweer in zijn hand en die kan hij proberen te richten op de dinosaurus. De speler moet wachten op het geweer om te laden, terwijl hij het al richt. Als het geweer helemaal is geladen, kan de speler met de spatiebalk proberen het dier te verdoven. Als de speler het geweer heeft bewogen van de dinosaurus, terwijl of nadat het werd geladen, moet hij of zij terug beginnen met laden. Als dat is gebeurd kan de speler opnieuw proberen te schieten.

Een andere mogelijkheid is om een "Dino Vang Team" in te huren. Het team bevindt zich in een verborgen bunker met bovenaan een standbeeld met twee gouden dinosaurussen op het dak. Als een dinosaurus dreigt uit te breken, gaat het team uit het gebouw en verdoven ze het dier. Het team bestaat uit 3 eenheden; de "Dino Vang Robot" en twee werknemers. De robot gaat piepen en leidt het beest af, terwijl de werknemers met het verdovende geweer schieten. Als de dinosaurus is verdoofd brengt het team hem terug naar zijn verblijf.

Easter eggs[bewerken | brontekst bewerken]

Uitgestorven Diersoorten is ook de uitbreiding met de meeste grapjes (Easter eggs) in.

  • De killer pinguïn is een verwijzing naar de originele Zoo Tycoon, waar pinguïns welke graseter dan ook kunnen doden. Maar in Uitgestorven Diersoorten kan dit dier alle dieren doden. Het feit is dat de pinguïn uit Madagaskar komt en dus misschien een verwijzing is naar de pinguïns uit de film Madagascar. Soms verschijnt de killer pinguïn in het onderzoekslab, terwijl hij de geleerde vervangt.
  • Een gletsjer zal soms een bevroren oermens bevatten. Als de gletsjer smelt, zal de oermens eruit komen en zich gedragen als een gast, voordat hij de dierentuin verlaat.
  • In de "Zoopedia" staat bij de Stokesosaurus dat het dier een bril draagt. Dit gebeurt ook in het spel als er een schildersezel in zijn verblijf staat.
  • Wanneer er een hotdogkraam wordt vernietigd door een gestresseerde dino, vliegen er hotdogs in het rond

Dieren[bewerken | brontekst bewerken]

Lijst van dieren[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn in het totaal 34 nieuwe diersoorten in dit uitbreidingspakket, plus een dier dat men moet vrijspelen (de quagga). Alle dieren uit Dino Danger zijn in het spel inbegrepen en geüpdatet.

Dier Biotoop Beschikbaar vanaf Beschermingsstatus
Amerikaanse mastodont Noordelijk bos 4,5 sterren Uitgestorven
Ankylosaurus Moeras 4 sterren Uitgestorven
Blauwbok Grasland 0,5 ster Uitgestorven
Boshert Gematigd woud 1,5 ster Uitgestorven
Buidelwolf Gematigd woud 3 sterren Uitgestorven
Carnotaurus Noordelijk bos 3 sterren Uitgestorven
Deinonychus Tropisch regenwoud 2,5 sterren Uitgestorven
Deinosuchus Tropisch regenwoud 4,5 sterren Uitgestorven
Dimetrodon Moeras 3,5 sterren Uitgestorven
Diprotodon Moeras 2 sterren Uitgestorven
Dodo Tropisch regenwoud 0,5 ster Uitgestorven
Doedicurus Kreupelhout 2 sterren Uitgestorven
Falklandwolf Grasland 2,5 sterren Uitgestorven
Gigantopithecus Tropisch regenwoud 4,5 sterren Uitgestorven
Holenleeuw Berggebied 3,5 Sterren Uitgestorven
Kentrosaurus Moeras 2 sterren Uitgestorven
Kortsnuitbeer Toendra 4 sterren Uitgestorven
Oeros Gematigd woud 1 ster Uitgestorven
Olifantsvogel Moeras 2,5 sterren Uitgestorven
Protarchaeopteryx Moeras 1 ster Uitgestorven
Quagga Savanne 1,5 ster Uitgestorven
Reuzenkameel Grasland 1,5 ster Uitgestorven
Reuzenluiaard Kreupelhout 5 sterren Uitgestorven
Reuzenwrattenzwijn Savanne 3,5 sterren Uitgestorven
Sabeltandkat Noordelijk bos 4 sterren Uitgestorven
Siciliaanse dwergolifant Grasland 3 sterren Uitgestorven
Sivatherium Savanne 1 ster Uitgestorven
Stegosaurus Noordelijk bos 4 sterren Uitgestorven
Stokesosaurus Noordelijk bos 1,5 ster Uitgestorven
Styracosaurus Tropisch regenwoud 1 ster Uitgestorven
Triceratops Noordelijk bos 4 sterren Uitgestorven
Tyrannosaurus rex Tropisch regenwoud 5 sterren Uitgestorven
Utahraptor Gematigd woud 4,5 sterren Uitgestorven
Velociraptor Woestijn 0,5 ster Uitgestorven
Wolharige neushoorn Toendra 3,5 sterren Uitgestorven

Vrij te spelen dieren[bewerken | brontekst bewerken]

Onderstaande dieren kunnen worden vrijgespeeld door een doel te bereiken of als de speler een score tussen 10% en 50% bij de minigame "Dieren klonen" behaalt. Geen van hen, behalve de killer pinguïn en de quagga, hebben een pagina of artikel in de "Zoopedia".

Diersoort Habitat Vrijgespeeld door Opmerkingen
Eekhoorn Geen Minigame Geen echt dier, meer een selecteerbaar bewegend omgevingsobject.
Springhaas Geen Minigame Geen echt dier, meer een selecteerbaar bewegend omgevingsobject.
Gigantische stierkikker Geen Minigame Geen echt dier, meer een selecteerbaar bewegend omgevingsobject.
Grote monarchvlinder Geen Minigame Geen echt dier, meer een selecteerbaar bewegend omgevingsobject.
Killer pinguïn Toendra Minigame Een van de twee dieren die men kan vrijspelen die ook echt als dier te verzorgen zijn. Het dier is een Easter egg, gebaseerd op de eerste Zoo Tycoon, waarin keizerspinguïns welke herbivoor dan ook kunnen doden. De Killer pinguïn kan alle dieren doden. Het jong is zo gevaarlijk als een grote rovende dinosaurus en de volwassene is het gevaarlijkste dier in het spel.
Quagga Savanne Doelstelling of fossielen zoeken De speler moet van elke uitgestorven diersoort minstens één exemplaar in het wild vrijlaten. De speler kan ook op zoek gaan naar de fossielen van dit dier. Vanaf dan is het dier vrijgespeeld en komt het steeds beschikbaar vanaf 1,5 sterren. Het is mogelijk om het dier met een gewone zebra te laten paren.