Carnotaurus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Carnotaurus
Status: Uitgestorven, als fossiel bekend
Carnotaurus DB.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Orde: Saurischia
Onderorde: Theropoda
Clade: Ceratosauria
Familie: Abelisauridae
Onderfamilie: Carnotaurinae
Geslacht
Carnotaurus
Bonaparte, 1985
Typesoort
Carnotaurus sastrei
Afbeeldingen Carnotaurus op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Carnotaurus ("vleesstier") is een geslacht van grote vleesetende dinosauriërs uit Argentinië. De typesoort is Carnotaurus sastrei. Het in 1985 door José Bonaparte beschreven dier leefde rond de 100 miljoen jaar geleden, in het midden-Krijt. De soortaanduiding verwijst naar Angel Sastre, op wiens boerderij het fossiel gevonden werd.

Vreemde theropode[bewerken]

Carnotaurus was een ongebruikelijke theropode. Zijn schedel was erg hoog en kort, en boven de oogkassen zaten bulten waar toen het dier leefde hoorns moeten hebben gezeten. De functie hiervan is onbekend; mogelijk gebruikten mannetjes ze in onderlinge gevechten of werden prooien er eventueel mee geramd om verwondingen te veroorzaken. Verder had hij bijzonder korte voorpoten met vier vingers die deden denken aan die van Tyrannosaurus en diens verwanten, hoewel de reductie hier nog extremer is. Deze degeneratie tot een rudimentair orgaan suggereert dat de armen iedere functie hadden verloren.

Carnotaurus was echter geen nauwe verwant van dit dier en behoorde tot de Abelisauridae, een groep van Zuid-Amerikaanse theropoden die afstamden van de basalere Ceratosauria uit het Trias en de Jura. In deze tijd leefden op het continent wel meer soorten die in Noord-Amerika en Azië uitgestorven waren en daarbij afweken van hun voorouders uit de Jura; zo waren er de Titanosauridae, een familie gepantserde sauropoden. In Noord-Amerika waren de sauropoden wellicht uitgestorven. Dat kwam doordat Zuid-Amerika destijds een eilandcontinent was waar het leven zich afgezonderd ontwikkelde, net als de andere (sub)continenten die zich van het supercontinent Gondwana hadden afgesplitst, zoalsa India, Afrika en Madagaskar, waar ook verwanten van Carnotaurus voorkwamen.

Carnotaurus behoorde per definitie tot de groepen van de Carnotaurinae en de Carnotaurini.

Huidafdrukken[bewerken]

Van Carnotaurus is een goed bewaarde huidafdruk gevonden in gefossiliseerde modder. Hieruit bleek dat het dier grote, schotelvormige hoornplaten op zijn huid had, liggende tussen een mozaïek van kleine, niet-overlappende schubben die we ook van andere dinosauriërs kennen. Waarom Carnotaurus dit had is onbekend; van andere grote theropoden zijn geen afdrukken van uitgebreide stukken huid bekend.

Musea[bewerken]

Het Oertijdmuseum De Groene Poort te Boxtel toont sinds 2007 in zijn Brachiosaurushal ook een replica van het skelet van Carnotaurus.

Carnotaurus sastrei jmallon.jpg