Caerosi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Caerōsi waren een volksstam die traditioneel gesitueerd wordt in de Eifel rond Prüm, ten noorden van de Treveri. In de handschriften vinden we ook de spelling Caeroesi. Caesar vernoemt de Caerosi in boek II van zijn De Bello Gallico: samen met de Eburonen, de Paemani en de Condrusi vormden zij de groep der zogenaamde "Germani cisrhenani", Germaanse stammen die ten westen van de Rijn woonden[1].

Over de waarde die aan deze en dergelijke uitspraken van Caesar mag gehecht worden, is veel discussie. Over de precieze situering van hun woongebied en hun etnische oorsprong is op basis van de gegevens van Caesar niets met zekerheid te zeggen. Hoewel ze gerekend worden tot de "Oude Belgen", lijkt Caesar hen niet als Belgae te hebben beschouwd. De naam Caerosi betekent zo iets als "schapenmensen" en is Keltisch van oorsprong.[2]

Het algemene gebied van de Belgische Germani lag tussen de rivieren de Schelde en Rijn, ten noorden van Luxemburg en de Moezel, waar de Treveri woonden. In moderne termen bestond dit gebied uit het midden en oosten van België, de zuidelijke delen van de Nederland, en het deel van Duitsland het westen van de Rijn, maar ten noorden van Koblenz.

De Caerosi lijken in het zuiden van dit gebied, in de Eifel rondom de huidige stad Prüm te hebben gewoond, in het gebied dat later de Romeinse pagus Carucum zou worden, een deelgebied van de Treveri. Later werd dit de Frankische pagus Caroascus genoemd.[2]

Grenspaal van de Pagus Carucum.

Een grenspaal uit de Romeinse tijd is in de buurt van Neidenbach bij Kyllburg gevonde. Hij was gemarkeerd met "FINIS PAGI CARV CVM" (de grens of het einde van de Carucum Pagus). Dit was op de Romeinse weg tussen Trier, de belangrijkste Romeinse stad van de Treveri en Keulen. Op basis van deze grenssteen weten wij dat de stamnaam als Caruces (klank: Karoeses) geschreven werd.

De grenspaal lag in een bosrijke omgeving, die een grens tussen verschillende regio's vormt. Ten oosten van Neidenbach loopt de Vinxtbach, een klein riviertje, die in oostelijke richting loopt en in Rijn uitmondt. De Vinxtbach vormde de grens tussen de Romeinse provincies Germania Superior en Germania Inferior. De naam Vinxtbach is mogeljk een afleiding van het Latijnse woord finis, wat einde of grens betekent. Vandaag de dag is de Vinxtbach nog steeds een grens tussen moderne Duitse dialecten, met Ripuarisch ten noorden en Moezelfrankisch ten zuiden ervan.

In de buurt loopt de moderne grens tussen de moderne Duitse deelstaten Rijnland-Palts en Noordrijn-Westfalen.

Referenties[bewerken]

  1. Caes., D.B.G. II 4.10.
  2. a b Wightman, E.M., Gallia Belgica, 1985, University of California Press, zie blz. 31

Zie ook[bewerken]