EJ Obiena

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
EJ Obiena
Obiena in Malacañang Palace (2022)
Volledige naam Ernest John Obiena
Geboortedatum 17 november 1995
Geboorteplaats Manilla
Nationaliteit Vlag van Filipijnen Filipijnen
Sportieve informatie
Discipline polsstokhoogspringen
OS 2020, 2024
Extra Nationaal en Aziatisch recordhouder polsstokhoogspringen (6,00 m) 2023
Portaal  Portaalicoon   Atletiek
Filipijnen

Ernest John "EJ" Obiena (Manilla 17 november 1995) is een Filipijns atleet. Hij is Aziatisch recordhouder polsstokhoogspringen met een hoogte van 6,00 m. Obiena won een zilveren medaille en een bronzen medaille op de Wereldkampioenschappen atletiek in respectievelijk 2023 en 2022. Op de Aziatische kampioenschappen atletiek won hij twee gouden medailles (2019 en 2023) en een bronzen medaille (2017). Daarnaast won Obiena ook een gouden medaille op de Aziatische Spelen 2022.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Vroege levensloop en carrière[bewerken | brontekst bewerken]

EJ Obiena werd geboren op 17 november 1995 in Tondo in de Filipijnse hoofdstad Manilla. Zijn ouders Emerson Obiena en Jeanette Uy waren ook atleten. Zijn vader was polsstokhoogspringer, die in 1995 een zilver medaille op de Zuidoost-Aziatische Spelen in Thailand won. Hij nam EJ in zijn jeugd regelmatig mee tijdens zijn trainingen in het Rizal Memorial Sports Complex. Zijn moeder was hordeloper namens de Centro Escolar University in de universiteitscompetitie in de Filipijnen. Zijn jongere zus Emily Jean was ook polsstokhoogspringer namens de University of Santo Tomas.

EJ zelf was in eerste instantie met name actief als hordeloper en kwam voor zijn middelbare school, het Chiang Kai Shek College, uit op de 100 en 400-meter hordelopen. Tijdens zijn laatste jaren op de middelbare school legde hij zich steeds meer toe op het polsstokhoogspringen om zo een beurs te bemachtigen. Obiena slaagde erin een beurs te bemachtigen voor de University of Santo Tomas (UST) en vertegenwoordigde deze universiteit in de universiteitscompetitie van de UAAP. Het was ook in die tijd dat hij begin 2014 een ontmoeting had met voormalig wereldrecordhouder Serhij Boebka. Bubka was in die tijd vicevoorzitter van de IAAF en was in de Filipijnen voor een ontmoeting met Go Teng Kok, de voorzitter van de Philippine Amateur Track and Field Association (PATAFA). Boebka beloofde Obiena om hem aan te bevelen voor een beurs van de IAAF als hij er in slaagde om de grens van vijf meter te springen. Obiena sprong kort daarna bij een indoorwedstrijd in Taiwan de grens van 5 meter en vertrok daarop voor een trainingsstage van 3 maanden naar Italië, waar hij training kreeg van Vitaly Petrov, voormalig coach van onder meer Boebka, Yelena Isinbayeva en Giuseppe Gibilisco. Dit beviel zo goed dat Obiena vanaf die tijd bleef samenwerken met coach Petrov.

Nationale records en eerste successen[bewerken | brontekst bewerken]

Obiena wint brons op de Aziatische kampioenschappen in 2017

Na terugkomst in de Filipijnen verbeterde hij het nationaal record tot 5,01. In de weken erna verbrak hij zijn record nog diverse malen waarbij hij achtereenvolgens over 5,05, toen 5,15 en daarna 5,20 en 5,21 m sprong. Het jaar erop won Obiena een zilveren medaille op de Zuidoost-Aziatische Spelen van 2015 in Singapore met een sprong van 5,25 m. In 2016 verbeterde hij zich nog verder. Bij de Aziatische kampioenschappen indooratletiek in Doha sprong hij 5,40, waarmee hij op de 4e plek eindigde en in hetzelfde jaar won hij goud op de National Games in de Filipijnen met 5,47 m. In jul 2017 won hij een bronzen medaille op de Aziatische kampioenschappen atletiek in India met een sprong van 5,50 m. In dezelfde maand sprong hij bij wedstrijden in Duitsland nog hoger, met 5,61 m in Leverkusen en 5,51 in Mössingen. In de aanloop naar de Zuidoost-Aziatische Spelen van 2017 raakte hij echter geblesseerd aan zijn voorste kruisband, waardoor hij uiteindelijk een half jaar lang niet kon deelnemen aan wedstrijden.

In de loop van 2018 sprong hij weer diverse wedstrijden, waarbij een sprong van 5,51 m in Zweibrücken zijn beste resultaat was. Op de Aziatische Spelen 2018 eindigde hij slechts 7e met een sprong van 5,3 m. In 2019 won hij op de Aziatische kampioenschappen atletiek in Doha voor de eerste keer een gouden medaille met een nieuw persoonlijk record van 5,71 m. In juli van 2019 won Obiena ook een gouden medaille op de Universiade in Napels waarbij hij zijn PR nog weer iets aanscherpt tot 5,76 m In september 2019 springt hij bij wedstrijden in Chiari met 5,81 m hoog genoeg om zich te kwalificeren voor de Olympische Zomerspelen 2020 in Tokio. later die maand mist hij bij zijn eerste deelname aan het Wereldkampioenschappen atletiek in Doha de finaleronde en eindigt hij op een 15e plek met een sprong van 5,60 m. Obiena sluit het jaar succesvol af met een gouden medaille op de Zuidoost-Aziatische Spelen in de Filipijnse hoofdstad Manilla met een kampioenschapsrecord van 5,45 m.

Coronapandemie en groei naar de wereldtop[bewerken | brontekst bewerken]

Obiena in de finale van het WK 2023 in Budapest
Obiena verovert goud op de Aziatische Spelen 2022 in Hangzhou

In 2020 kan Obiena opnieuw maandenlang geen wedstrijden springen. De uitbraak van de Coronapandemie zorgt ervoor dat hij lange tijd alleen maar kan trainen en bovendien kan hij door de reisbeperkingen maandenlang niet terugkeren naar de Filipijnen vanuit zijn trainingslocatie in Italië. In augustus en september 2020 springt hij weer diverse wedstrijden in Europa. Zijn beste resultaat dat jaar behaalt hij bij de Golden Spike Ostrava waar hij met een spong van 5,74 op de eerste plaats eindigt. In 2021 doet Obiena mee aan meer dan twintig wedstrijden, bijna uitsluitend in Europa. Zo behaalt hij op de Fanny Blankers-Koen Games een zilveren medaille met een sprong van 5,80 m. In juli 2021 doet hij in zijn enige wedstrijd buiten Europa mee aan de uitgestelde Olympische Spelen van 2020 in Tokio. Hij slaag er met een sprong van 7,75 m in de finaleronde te halen. Daarin strandt hij echter met 5,70 m op een 11e plek. In de tweede helft van 2021 behaalt hij nog diverse goede resultaten en verbetert hij zijn persoonlijke record nog enkele keer. Zo springt hij op 28 augustus 5,93 m in Parijs en op 11 september komt hij nog twee centimeter hoger bij een wedstrijd in Innsbruck.

In 2022 behaalde Obiena zijn tweede gouden medaille op de Zuidoost-Aziatische Spelen, ditmaal in Vietnam. Later dat jaar behaalde hij bij het Wereldkampioenschappen atletiek 2022 bovendien zijn eerste podiumplek op het wereldkampioenschap toen hij met een sprong van 5,94 m een bronzen medaille binnensleepte. In het restant van 2022 won Obiena nog vijf wedstrijden in Europa, waaronder de Memorial Van Damme in Brussel met een sprong van 5,91 m. Het jaar erna werd voor Obiena nog succesvoller. Hij won opnieuw goud op de Zuidoost-Aziatische Spelen en dit was daarmee zijn derde opeenvolgende gouden medaille op deze Spelen. Bovendien verbeterde hij in juni bij een wedstrijd in Bergen het Aziatisch record tot 6,00 m. Ook slaagde er ook in om goud te veroveren op Aziatische kampioenschappen atletiek in Bangkok. Op de Wereldkampioenschappen atletiek 2023 in Boedapest eindigde Obiena als tweede, achter de Zweed Armand Duplantis met een evenaring van zijn eigen Aziatische record. In september 2023 sloot hij het jaar af met een gouden medaille op de Aziatische Spelen 2022 in Hangzhou.

Palmares[bewerken | brontekst bewerken]

polsstokhoogspringen[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]