Finale Europees kampioenschap voetbal 1988

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De finale van het Europees kampioenschap voetbal 1988 werd gehouden op 25 juni 1988 in het Olympiastadion in München. Nederland bereikte voor de eerste keer de finale en nam het op tegen de Sovjet-Unie, dat het EK al eens won in 1960 en verliezend finalist was in 1964 en 1972. In de groepsfase hadden Nederland en de Sovjet-Unie elkaar ook al getroffen. De Oost-Europeanen wonnen toen tegen de verhouding in met 1-0. In de finale trok Oranje aan het langste eind. Na doelpunten van Ruud Gullit en Marco van Basten werd het 2-0.

Wedstrijdverslag[bewerken | brontekst bewerken]

T-shirt met het Nederlandse tv-commentaar op het doelpunt van Marco van Basten, dat binnen Nederland wordt beschouwd als een van de hoogtepunten van het vaderlandse voetbal.

In het begin was de Sovjet-Unie de baas op het veld en moest Hans van Breukelen ingrijpen op een inzet van Igor Bilanov. Een sterke actie van Ruud Gullit brak de wedstrijd open, eerst werd hij gevloerd en de daaropvolgende vrije trap van dezelfde Gullit werd tot hoekschop verwerkt door Rinat Dasajev. Uit deze hoekschop scoorde Gullit ongedekt het openingsdoelpunt na doorkoppen van Marco van Basten. Na tien minuten in de tweede helft volgde nog een doelpunt voor Oranje; Adri van Tiggelen speelde de bal vanaf het midden naar de linkerzijde richting Arnold Mühren, die het leer vervolgens diagonaal naar Van Basten speelde. Van Basten trapte de bal in één keer - uit een schier onmogelijke hoek - over doelman Dasajev in het doel. De 2-0 stand bleef behouden tot het eind van de wedstrijd, hoewel een aan de Sovjet-Unie toegekende strafschop na een overtreding van doelman Hans van Breukelen bijna voor de aansluitingstreffer zorgde. Het schot van Bilanov werd echter door de Utrechtse doelman gestopt. Legendarisch was het vingertje, dat Van Breukelen toonde aan Bilanov onder het motto: ik weet wat je doet. Van Breukelen gaf later de credits aan zijn oude coach Jan Reker, die in een boekje alle strafschoppen opschreef. Daarvoor schoot Bilanov ook nog op de paal, in totaliteit het vierde schot op de paal tegen Oranje dat toernooi. Daarna kwam Nederland niet meer in gevaar en haalde het land zijn eerste (en voorlopig enige) hoofdprijs. Een dag later werden de spelers als helden ontvangen in hun land, vooral het rondje in de grachten van Amsterdam ging de geschiedenisboeken in als een hoogtepunt.

Doelpunt Van Basten[bewerken | brontekst bewerken]

Het doelpunt van Marco van Basten wordt door velen beschouwd als een van de hoogtepunten van het kampioenschap van 1988, en in de perceptie van sommigen van het Europees kampioenschap in het algemeen. Het commentaar van sportverslaggever Theo Reitsma werd in Nederland bijna even bekend als de goal van Van Basten.

Van Basten. Goed. Oh, wat een goal! Wat een goal! Wat een schitterend doelpunt zeg. Ja, niet te geloven zoals ie die bal uit de lucht oppakt in die hoek daar. Niet te geloven... Wat een weergaloos doelpunt! Tjongejonge, wat een doelpunt zeg. Onvoorstelbaar ingeknald.

Wedstrijdgegevens[bewerken | brontekst bewerken]


25 juni 1988
«onderlinge duels»
15:30
Sovjet-Unie Vlag van Sovjet-Unie 0 – 2 Vlag van Nederland Nederland Olympiastadion, München
Toeschouwers: 72.308
Scheidsrechter: Michel Vautrot (Frankrijk)
Goal 33' Gullit
Goal 54' Van Basten
Sovjet-Unie
Nederland
Vlag van Sovjet-Unie
Sovjet-Unie:
GK 1 Rinat Dasajev Aanvoerder
RB 5 Anatoli Demjanenko Kreeg geel
CB 7 Sergej Alejnikov
CB 3 Vagiz Chidijatoellin Kreeg geel
LB 6 Vasili Rats
RM 8 Gennadi Litovtsjenko Kreeg geel
CM 9 Aleksandr Zavarov
CM 15 Oleksij Mychajlytsjenko
LM 18 Sjarhej Hotsmanov 68'
CF 10 Oleg Protasov 71'
CF 11 Ihor Bilanov
Wissels:
GK 16 Viktor Tsjanov
DF 12 Vjatsjeslav Soekristov
DF 13 Tengiz Soelakvelidze
MF 19 Serhij Baltatsja 68'
MF 20 Viktor Pasoelko 71'
Coach:
Vlag van Sovjet-Unie Valeri Lobanovsky
Vlag van Nederland
Nederland:
GK 1 Hans van Breukelen
RB 6 Berry van Aerle Kreeg geel
CB 17 Frank Rijkaard
CB 4 Ronald Koeman
LB 2 Adri van Tiggelen
RM 7 Gerald Vanenburg
CM 8 Arnold Mühren
CM 20 Jan Wouters Kreeg geel
LM 13 Erwin Koeman
CF 12 Marco van Basten
CF 10 Ruud Gullit Aanvoerder
Wissels:
GK 16 Joop Hiele
DF 18 Wilbert Suvrijn
MF 11 John van 't Schip
FW 9 John Bosman
FW 14 Wim Kieft
Coach:
Vlag van Nederland Rinus Michels