Europees kampioenschap voetbal 2016

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Europees kampioenschap voetbal 2016
EURO2016-Cities.png
Toernooi-informatie
Gastland Vlag van Frankrijk Frankrijk
Teams 24 (van 1 confederatie)
Stadions 10 (in 10 gaststeden)
Toernooistatistieken
Wedstrijden 51
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

Het Europees kampioenschap voetbal 2016 of Euro 2016 wordt de 15de editie van het vierjaarlijkse voetbalevenement. Het wordt gehouden in de zomer van 2016. Op 28 mei 2010 is bekendgemaakt dat het gastland Frankrijk zal zijn.[1] Na de toernooien van 1960 en 1984 is het de derde maal dat dit land gastheer zal zijn.

Voor het eerst in de geschiedenis zullen 24 landen deelnemen aan het toernooi. Dit is een uitbreiding met 8. Er worden zes groepen van vier teams gemaakt. De nummers één en twee uit elke groep en de vier beste nummers drie gaan door naar de achtste finale. Vervolgens worden achtste finales, kwartfinales, halve finales en de finale gespeeld.[2]

Kandidaatstelling[bewerken]

Procedure kandidaatstelling[bewerken]

Geïnteresseerde (combinaties van) landen om het toernooi te organiseren konden zich tot 9 maart 2009 aanmelden bij de UEFA. De UEFA had daarbij de mogelijkheid om het aantal kandidaturen terug te brengen tot drie of vier. De geïnteresseerde landen krijgen dan de mogelijkheid om hun bidbook op te stellen dat uiterlijk 15 februari 2010 moest zijn ingediend. Vervolgens werden de aanmeldingen door de UEFA geëvalueerd en werden vanaf maart 2010 de kandidaatlanden bezocht. Op 28 mei 2010 werd de keuze gemaakt.

Voorwaarden[bewerken]

De UEFA schrijft voor dat bij een toernooi met 24 deelnemers er negen tot twaalf stadions nodig zijn. Door de strenge eisen die de UEFA stelt komen alleen de grote landen in aanmerking voor de organisatie door één land of een combinatie van twee of maximaal drie[3] kleinere landen, zoals dat eerder is gebeurd met het EK 2000, het EK 2008 en het EK 2012.

Kandidaten[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Kandidaturen Europees kampioenschap voetbal 2016 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Drie landen hebben in maart 2009 een individuele kandidatuur ingediend en twee landen een gezamenlijke.[4] Frankrijk, Italië, Turkije individueel en Noorwegen en Zweden gezamenlijk.

In december 2009 werd bekend dat de verantwoordelijke ministers van Noorwegen en Zweden geen overheidsgeld beschikbaar wilden stellen.[5] De kandidatuur werd stopgezet.

De UEFA meldde in februari 2010 dat Frankrijk, Italië en Turkije hun bidbook hebben ingediend.[6]

Eerder overwogen Schotland, eventueel samen met Wales, Ierland en Noord-Ierland, Griekenland, Rusland en de combinatie van Roemenië en Bulgarije om zich kandidaat te stellen maar hebben dit uiteindelijk niet gedaan.

Stemrondes[bewerken]

De dertien stemgerechtigde leden van het uitvoerend comité van de UEFA bepaalden via een stemming het organiserend land. De stemming bestond uit twee ronden.

1e ronde

In de eerste ronde moest elk lid de landen op voorkeursvolgorde plaatsen. Het voorkeursland kreeg 5 punten, de nummer twee 2 punten en de nummer drie één punt. Het land met het laagst aantal punten zou afvallen; dit bleek Italië te zijn.

2e ronde

In de tweede ronde moest elk lid het land van voorkeur aangeven. Het land met de meeste stemmen zou winnen; dit bleek Frankrijk te zijn.

Speelsteden[bewerken]

De Franse voetbalbond wees in november 2009 twaalf speelsteden aan: Saint-Denis, Marseille, Lyon, Villeneuve-d'Ascq, Parijs, Lens, Saint-Étienne, Toulouse, Bordeaux, Straatsburg, Nice en Nancy. Dit werd later teruggebracht tot 9 speelsteden (Straatsburg, Saint-Étienne en Toulouse vielen af). In juni 2011 werden Saint-Étienne en Toulouse weer toegevoegd aan de lijst, zodat het totaal aantal speelsteden op 11 kwam. In december 2011 besloot Nancy af te zien van het EK, omdat de renovatie van het stadion niet door ging.

Saint-Denis Marseille Lyon Parijs Villeneuve-d'Ascq
Stade de France Stade Vélodrome Stade des Lumières Parc des Princes Grand Stade Lille Métropole
Capaciteit: 81.338 Capaciteit: 67.000 Capaciteit: 61.556 Capaciteit: 51.000 Capaciteit: 50.186
Finale Coupe de France 2010-2011 (Lille LOSC vs Paris SG PSG).jpg Stade Vélodrome Marseille.jpg Parc des Princes - Tribune Borelli.jpg Grand Stade Lille Métropole LOSC first match.JPG
Lens Bordeaux Saint-Étienne Toulouse Nice
Stade Bollaert-Delelis Stade Bordeaux-Atlantique Stade Geoffroy-Guichard Stadium Municipal Allianz Riviera
Capaciteit: 45.000 Capaciteit: 42.566 Capaciteit: 42.000 Capaciteit: 40.000 Capaciteit: 35.624
Bollaert vide.jpg Stade Bordeaux Atlantique.jpg StadeStEtienne2014.jpg StadiumToulouse3.JPG Allianzcoupdenvoi.jpg

Kwalificatie[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Europees kampioenschap voetbal 2016 (kwalificatie) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Loting[bewerken]

De kwalificatiegroepen werden geloot op 23 februari 2014 in Nice.

Procedure

De groepen werden dusdanig samengesteld dat de sterkste landen niet bij elkaar in de groep komen en dat de groepen een vergelijkbare sterkte hebben. Hiertoe werden de landen ingedeeld in zes potten. Pot 1 was de sterkste pot, met daarin de landen met de hoogste coëfficiënten en geleid door de titelhouder. De coëfficiënten waren gebaseerd op de resultaten in de kwalificatie voor het WK 2014 en de kwalificatie en eindronde van het EK 2012 en het WK 2010.[8] Uit elke pot werd een land in een andere groep geloot. Landen die in dezelfde pot waren ingedeeld, konden dus niet tegen elkaar spelen. Landen wiens thuismarkten de grootste bijdrage hebben geleverd aan de opbrengst voor het kwalificatietoernooi werden in een groep van zes landen geplaatst.[8]. Dit waren Engeland, Duitsland, Italië, Spanje en Nederland. Om politieke reden konden Armenië en Azerbeidzjan niet bij elkaar in de groep komen. Dat gold ook voor Spanje en Gibraltar.[9]

Potindeling en speelschema

De UEFA maakte de potindeling eind januari 2014 bekend.[10] Direct na de loting maakte de UEFA het speelschema bekend.[11] Tot dan toe was het gebruikelijk dat de landen uit de groep onderling het schema opstelden. Frankrijk werd achteraf toegevoegd aan de groep met vijf landen. De wedstrijden van de Franse ploeg zullen evenwel vriendschappelijk zijn, en niet meegerekend worden in het klassement.

Pot 1 (groepshoofden) Pot 2 Pot 3 Pot 4 Pot 5 Pot 6
Vlag van Spanje Spanje
Vlag van Duitsland Duitsland
Vlag van Nederland Nederland
Vlag van Italië Italië
Vlag van Engeland Engeland
Vlag van Portugal Portugal
Vlag van Griekenland Griekenland
Vlag van Rusland Rusland
Vlag van Bosnië en Herzegovina Bosnië en Herzegovina
Vlag van Oekraïne Oekraïne
Vlag van Kroatië Kroatië
Vlag van Zweden Zweden
Vlag van Denemarken Denemarken
Vlag van Zwitserland Zwitserland
Vlag van België België
Vlag van Tsjechië Tsjechië
Vlag van Hongarije Hongarije
Vlag van Ierland Ierland
Vlag van Servië Servië
Vlag van Turkije Turkije
Vlag van Slovenië Slovenië
Vlag van Israël Israël
Vlag van Noorwegen Noorwegen
Vlag van Slowakije Slowakije
Vlag van Roemenië Roemenië
Vlag van Oostenrijk Oostenrijk
Vlag van Polen Polen
Vlag van Montenegro Montenegro
Vlag van Armenië Armenië
Vlag van Schotland Schotland
Vlag van Finland Finland
Vlag van Letland Letland
Vlag van Wales Wales
Vlag van Bulgarije Bulgarije
Vlag van Estland Estland
Vlag van Wit-Rusland Wit-Rusland
Vlag van IJsland IJsland
Vlag van Noord-Ierland Noord-Ierland
Vlag van Albanië Albanië
Vlag van Litouwen Litouwen
Vlag van Moldavië Moldavië
Vlag van Macedonië Macedonië
Vlag van Azerbeidzjan Azerbeidzjan
Vlag van Georgië Georgië
Vlag van Cyprus Cyprus
Vlag van Luxemburg Luxemburg
Vlag van Kazachstan Kazachstan
Vlag van Liechtenstein Liechtenstein
Vlag van Faeröer Faeröer
Vlag van Malta Malta
Vlag van Andorra Andorra
Vlag van San Marino San Marino
Vlag van Gibraltar Gibraltar

Eindronde[bewerken]

Om de uitbreiding van 16 ploegen naar 24 ploegen op te vangen, wordt het format gewijzigd in vergelijking met de editie van 2012. Er worden twee extra groepen toegevoegd in de groepsfase, en een extra ronde in de knock-outfase. De zes groepen (A tot F) bestaand elk uit vier ploegen, waarvan de beste twee van elke groep doorgaan naar de knock-outfase. Ook de vier beste derde ploegen gaan door naar de achtste finales, voor er wordt overgegaan naar de gebruikelijke kwartfinales, halve finales en de finale. Zo vallen er na de groepsfase slechts acht ploegen af.

Deze format genereert een totaal van 51 matchen, tegenover de 31 matchen die gespeeld werden op de voormalige 16 ploegen-tornooien. Deze 51 matchen worden gespeeld over een tijdspanne van 31 dagen.

Beslissingscriteria[bewerken]

In eerste instantie worden teams gerangschikt op het aantal punten in alle groepswedstrijden. Mochten twee of meer teams hetzelfde puntenaantal hebben, bepalen de volgende criteria hun positie:

 1. Hoogste aantal punten verkregen bij de onderlinge wedstrijden tussen de teams.
 2. Doelsaldo verkregen bij de onderlinge wedstrijden tussen de gelijk eindigende teams (als er meer dan twee teams gelijk staan);
 3. Hoogste aantal gescoorde doelpunten verkregen bij de onderlinge wedstrijden tussen de teams (als er meer dan twee teams gelijk staan);
 4. Mochten er, na het toepassen van criteria 1 t/m 3, nog steeds twee teams gelijk eindigen, dan moeten criteria 1 t/m 3 opnieuw worden toegepast tussen deze twee teams. Staan deze team dan nog steeds gelijk, dan wordt de positie bepaald door criteria 5 t/m 9;
 5. Doelsaldo verkregen bij alle wedstrijden in de groep;
 6. Hoogste aantal gescoorde doelpunten verkregen bij alle wedstrijden in de groep;
 7. Mochten er twee teams in de laatste groepswedstrijd tegen elkaar spelen, de wedstrijd in een gelijkspel eindigen en de teams gelijk staan volgens criteria 1 t/m 6, dan spelen deze twee teams een strafschoppenserie om hun positie te bepalen. Dit geldt niet als er nog een ander team in dezelfde groep gelijk staat met deze twee teams.
 8. Fair-Playklassement van het toernooi (1 punt voor een enkele gele kaart, 3 punten voor een rode kaart ten gevolge van 2 gele kaarten, 3 punten voor een directe rode kaart, 4 punten voor een gele kaart gevolgde door een directe rode kaart);
 9. Positie op de UEFA-coëfficiëntenranglijst;

De vier beste derde ploegen worden bepaald volgens volgende criteria:

 1. Hoogste aantal punten verkregen bij de onderlinge wedstrijden tussen de teams.
 2. Doelsaldo verkregen bij de onderlinge wedstrijden tussen de gelijk eindigende teams (als er meer dan twee teams gelijk staan);
 3. Hoogste aantal gescoorde doelpunten verkregen bij de onderlinge wedstrijden tussen de teams (als er meer dan twee teams gelijk staan);
 4. Fair-Playklassement van het toernooi (1 punt voor een enkele gele kaart, 3 punten voor een rode kaart ten gevolge van 2 gele kaarten, 3 punten voor een directe rode kaart, 4 punten voor een gele kaart gevolgde door een directe rode kaart);
 5. Positie op de UEFA-coëfficiëntenranglijst;

Structuur knock-outfase[bewerken]

De UEFA heeft volgende structuur ontwikkeld voor de achtstefinales:

 • Match 1: Tweede Groep A v Tweede Groep C
 • Match 2: Winnaar Groep D v 3de Plaats Groep B/E/F
 • Match 3: Winnaar Groep B v 3de Plaats Groep A/C/D
 • Match 4: Winnaar Groep F v Tweede Groep E
 • Match 5: Winnaar Groep C v 3de Plaats Groep A/B/F
 • Match 6: Winnaar Groep E v Tweede Groep D
 • Match 7: Winnaar Groep A v 3de Plaats Groep C/D/E
 • Match 8: Tweede Groep B v Tweede Groep F

De samenstellingen van de matchen betreffende de ploegen die op de derde plaats eindigen in hun groep zijn afhankelijk van welke vier derdebeste ploegen zich plaatsen voor de achtste finales.

Vier beste 3de ploegen Winnaar Groep A v Winnaar Groep B v Winnaar Groep C v Winnaar Groep D v
A B C D 3de Plaats Groep C 3de Plaats Groep D 3de Plaats Groep A 3de Plaats Groep B
A B C E 3de Plaats Groep C 3de Plaats Groep A 3de Plaats Groep B 3de Plaats Groep E
A B C F 3de Plaats Groep C 3de Plaats Groep A 3de Plaats Groep B 3de Plaats Groep F
A B D E 3de Plaats Groep D 3de Plaats Groep A 3de Plaats Groep B 3de Plaats Groep E
A B D F 3de Plaats Groep D 3de Plaats Groep A 3de Plaats Groep B 3de Plaats Groep F
A B E F 3de Plaats Groep E 3de Plaats Groep A 3de Plaats Groep B 3de Plaats Groep F
A C D E 3de Plaats Groep C 3de Plaats Groep D 3de Plaats Groep A 3de Plaats Groep E
A C D F 3de Plaats Groep C 3de Plaats Groep D 3de Plaats Groep A 3de Plaats Groep F
A C E F 3de Plaats Groep C 3de Plaats Groep A 3de Plaats Groep F 3de Plaats Groep E
A D E F 3de Plaats Groep D 3de Plaats Groep A 3de Plaats Groep F 3de Plaats Groep E
B C D E 3de Plaats Groep C 3de Plaats Groep D 3de Plaats Groep B 3de Plaats Groep E
B C D F 3de Plaats Groep C 3de Plaats Groep D 3de Plaats Groep B 3de Plaats Groep F
B C E F 3de Plaats Groep E 3de Plaats Groep C 3de Plaats Groep B 3de Plaats Groep F
B D E F 3de Plaats Groep E 3de Plaats Groep D 3de Plaats Groep B 3de Plaats Groep F
C D E F 3de Plaats Groep C 3de Plaats Groep D 3de Plaats Groep F 3de Plaats Groep E

De samenstelling van de kwartfinales is als volgt:

 • Kwartfinale 1: Winnaar Match 1 v Winnaar Match 2
 • Kwartfinale 2: Winnaar Match 3 v Winnaar Match 4
 • Kwartfinale 3: Winnaar Match 5 v Winnaar Match 6
 • Kwartfinale 4: Winnaar Match 7 v Winnaar Match 8

De halve finales zijn dan als volgt:

 • Halve finale 1: Winnaar Kwartfinale 1 v Winnaar Kwartfinale 2
 • Halve finale 2: Winnaar Kwartfinale 3 v Winnaar Kwartfinale 4

De finale is dan: Winnaar Halve Finale 1 v Winnaar Halve finale 2. Zoals op elk toernooi sinds UEFA Euro 1984, wordt er geen wedstrijd gespeeld voor de derde plaats.

Groepsfase[bewerken]

Puntentelling

De groepen spelen in een halve competitie, waarbij elk land eenmaal tegen elk ander land uit zijn groep speelt. Volgens het driepuntensysteem krijgt een land drie punten voor een zege, één voor een gelijkspel en nul voor een nederlaag. De eerste twee landen uit elke groep gaan door naar de volgende ronde.

Beslissingscriteria

Wanneer teams na het beëindigen van de groepsfase met evenveel punten eindigen, wordt een aantal opeenvolgende criteria doorlopen tot een verschil wordt gevonden en men de twee ploegen kan ordenen:

 1. Het doelpuntensaldo over alle groepswedstrijden.
 2. Meeste doelpunten gescoord in alle groepswedstrijden.
 3. Meeste punten in de groepswedstrijden tegen andere ploegen met gelijk aantal punten.
 4. Doelpuntensaldo als resultaat van de groepswedstrijden tegen andere ploegen met gelijk aantal punten.
 5. Meeste doelpunten gescoord in de groepswedstrijden tegen andere ploegen met gelijk aantal punten.
 6. Lottrekking door het organiserend comité van het toernooi.

Groep A[bewerken]

Nr. Land GW Win Gel Ver DV DT +/- Pnt
1. Vlag van Frankrijk Frankrijk
2.
3.
4.

10 juni 2016
21:00 (UTC+2)
Frankrijk Vlag van Frankrijk Match 1 A2 Stade de France, Saint-Denis

11 juni 2016
15:00 (UTC+2)
A3 Match 2 A4 Stade Bollaert-Delelis, Lens

15 juni 2016
18:00 (UTC+2)
A2 Match 14 A4 Parc des Princes, Parijs

15 juni 2016
21:00 (UTC+2)
Frankrijk Vlag van Frankrijk Match 15 A3 Stade Vélodrome, Marseille

19 juni 2016
21:00 (UTC+2)
A2 Match 25 A3 Stade des Lumières, Lyon

19 juni 2016
21:00 (UTC+2)
A4 Match 26 Vlag van Frankrijk Frankrijk Grand Stade Lille Métropole, Villeneuve-d'Ascq

Groep B[bewerken]

Nr. Land GW Win Gel Ver DV DT +/- Pnt
1.
2.
3.
4.

11 juni 2016
18:00 (UTC+2)
B3 Match 3 B4 Stade Bordeaux-Atlantique, Bordeaux

11 juni 2016
21:00 (UTC+2)
B1 Match 4 B2 Stade Vélodrome, Marseille

15 juni 2016
15:00 (UTC+2)
B2 Match 13 B4 Grand Stade Lille Métropole, Villeneuve-d'Ascq

16 juni 2016
15:00 (UTC+2)
B1 Match 16 B3 Stade Bollaert-Delelis, Lens

20 juni 2016
21:00 (UTC+2)
B2 Match 27 B3 Stadium Municipal, Toulouse

20 juni 2016
21:00 (UTC+2)
B4 Match 28 B1 Stade Geoffroy-Guichard, Saint-Étienne

Groep C[bewerken]

Nr. Land GW Win Gel Ver DV DT +/- Pnt
1.
2.
3.
4.

12 juni 2016
18:00 (UTC+2)
C3 Match 6 C4 Allianz Riviera, Nice

12 juni 2016
21:00 (UTC+2)
C1 Match 7 C2 Grand Stade Lille Métropole, Villeneuve-d'Ascq

16 juni 2016
18:00 (UTC+2)
C2 Match 17 C4 Stade des Lumières, Lyon

16 juni 2016
21:00 (UTC+2)
C1 Match 18 C3 Stade de France, Saint-Denis

21 juni 2016
18:00 (UTC+2)
C2 Match 29 C3 Stade Vélodrome, Marseille

21 juni 2016
18:00 (UTC+2)
C4 Match 30 C1 Parc des Princes, Parijs

Groep D[bewerken]

Nr. Land GW Win Gel Ver DV DT +/- Pnt
1.
2.
3.
4.

12 juni 2016
15:00 (UTC+2)
D3 Match 5 D4 Parc des Princes, Parijs

13 juni 2016
15:00 (UTC+2)
D1 Match 8 D2 Stadium Municipal, Toulouse

17 juni 2016
18:00 (UTC+2)
D2 Match 20 D4 Stade Geoffroy-Guichard, Saint-Étienne

17 juni 2016
21:00 (UTC+2)
D1 Match 21 D3 Allianz Riviera, Nice

21 juni 2016
21:00 (UTC+2)
D2 Match 31 D3 Stade Bollaert-Delelis, Lens

21 juni 2016
21:00 (UTC+2)
D4 Match 32 D1 Stade Bordeaux-Atlantique, Bordeaux

Groep E[bewerken]

Nr. Land GW Win Gel Ver DV DT +/- Pnt
1.
2.
3.
4.

13 juni 2016
18:00 (UTC+2)
E3 Match 9 E4 Stade de France, Saint-Denis

13 juni 2016
21:00 (UTC+2)
E1 Match 10 E2 Stade des Lumières, Lyon

17 juni 2016
15:00 (UTC+2)
E2 Match 19 E4 Stadium Municipal, Toulouse

18 juni 2016
15:00 (UTC+2)
E1 Match 22 E3 Stade Bordeaux-Atlantique, Bordeaux

22 juni 2016
21:00 (UTC+2)
E2 Match 35 E3 Grand Stade Lille Métropole, Villeneuve-d'Ascq

22 juni 2016
21:00 (UTC+2)
E4 Match 36 E1 Allianz Riviera, Nice

Groep F[bewerken]

Nr. Land GW Win Gel Ver DV DT +/- Pnt
1.
2.
3.
4.

14 juni 2016
18:00 (UTC+2)
F3 Match 11 F4 Stade Bordeaux-Atlantique, Bordeaux

14 juni 2016
21:00 (UTC+2)
F1 Match 12 F2 Stade Geoffroy-Guichard, Saint-Étienne

18 juni 2016
18:00 (UTC+2)
F2 Match 23 F4 Stade Vélodrome, Marseille

18 juni 2016
21:00 (UTC+2)
F1 Match 24 F3 Parc des Princes, Parijs

22 juni 2016
18:00 (UTC+2)
F2 Match 33 F3 Stade de France, Saint-Denis

22 juni 2016
18:00 (UTC+2)
F4 Match 34 F1 Stade des Lumières, Lyon

Knock-outfase[bewerken]

Achtste finale Kwartfinale Halve finale Finale
                           
25 juni – Saint-Étienne            
 Tweede Groep A  
30 juni – Marseille
 Tweede Groep C    
 Winnaar Match 37  
25 juni – Lens
   Winnaar Match 39    
 Winnaar Groep D  
6 juli – Lyon
 Derde Groep B/E/F    
 Winnaar Match 45  
25 juni – Parijs
   Winnaar Match 46    
 Winnaar Groep B  
1 juli – Villeneuve-d'Ascq
 Derde Groep A/C/D    
 Winnaar Match 38  
26 juni – Toulouse
   Winnaar Match 42    
 Winnaar Groep F  
10 juli – Saint-Denis
 Tweede Groep E    
 Winnaar Match 49  
26 juni – Villeneuve-d'Ascq
   Winnaar Match 50  
 Winnaar Groep C  
2 juli – Bordeaux
 Derde Groep A/B/F    
 Winnaar Match 41  
27 juni – Saint-Denis
   Winnaar Match 43    
 Winnaar Groep E  
7 juli – Marseille
 Tweede Groep D    
 Winnaar Match 47  
26 juni – Lyon
   Winnaar Match 48    
 Winnaar Groep A  
3 juli – Saint-Denis  
 Derde Groep C/D/E    
 Winnaar Match 40      
27 juni – Nice
   Winnaar Match 44        
 Tweede Groep B  
 Tweede Groep F    

Achtste finales[bewerken]


25 juni 2016
15:00 (UTC+2)
Tweede Groep A Match 37 Tweede Groep C Stade Geoffroy-Guichard, Saint-Étienne

25 juni 2016
18:00 (UTC+2)
Winnaar Groep B Match 38 Derde Groep A/C/D Parc des Princes, Parijs

25 juni 2016
21:00 (UTC+2)
Winnaar Groep D Match 39 Derde Groep B/E/F Stade Bollaert-Delelis, Lens

26 juni 2016
15:00 (UTC+2)
Winnaar Groep A Match 40 Derde Groep C/D/E Stade des Lumières, Lyon

26 juni 2016
18:00 (UTC+2)
Winnaar Groep C Match 41 Derde Groep A/B/F Grand Stade Lille Métropole, Villeneuve-d'Ascq

26 juni 2016
21:00 (UTC+2)
Winnaar Groep F Match 42 Tweede Groep E Stadium Municipal, Toulouse

27 juni 2016
18:00 (UTC+2)
Winnaar Groep E Match 43 Tweede Groep D Stade de France, Saint-Denis

27 juni 2016
21:00 (UTC+2)
Tweede Groep B Match 44 Tweede Groep F Allianz Riviera, Nice

Kwartfinales[bewerken]


30 juni 2016
21:00 (UTC+2)
Winnaar Match 37 Match 45 Winnaar Match 39 Stade Vélodrome, Marseille

1 juli 2016
21:00 (UTC+2)
Winnaar Match 38 Match 46 Winnaar Match 42 Grand Stade Lille Métropole, Villeneuve-d'Ascq

2 juli 2016
21:00 (UTC+2)
Winnaar Match 41 Match 47 Winnaar Match 43 Stade Bordeaux-Atlantique, Bordeaux

3 juli 2016
21:00 (UTC+2)
Winnaar Match 40 Match 48 Winnaar Match 44 Stade de France, Saint-Denis

Halve finales[bewerken]


6 juli 2016
21:00 (UTC+2)
Winnaar Match 45 Match 49 Winnaar Match 46 Stade des Lumières, Lyon

7 juli 2016
21:00 (UTC+2)
Winnaar Match 47 Match 50 Winnaar Match 48 Stade Vélodrome, Marseille

Finale[bewerken]


10 juli 2016
21:00 (UTC+2)
Winnaar Match 49 Match 51 Winnaar Match 50 Stade de France, Saint-Denis

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
 1. "Frankrijk organisator EK 2016", NOS.nl, 28 mei 2010
 2. (en) "UEFA approves 24-team EURO from 2016" op UEFA.com d.d. 26 september 2008
 3. (en) "2016 bidding begins" op UEFA.com d.d. 17 december 2008
 4. (en) "Four bids received for UEFA EURO 2016", persbericht UEFA, d.d. 10 maart 2009
 5. "EURO 2016 niet in Scandinavië", De Gelderlander, 9 december 2009
 6. (en) " EURO 2016 bids presented to UEFA", UEFA.com, 15 februari 2010
 7. "France to host UEFA EURO 2016", persbericht UEFA, 28 mei 2010
 8. a b (en) "Regulations of the UEFA European Football Championship, 2014–16 competition", UEFA.com, 12 december 2013
 9. (en) "EURO qualifying draw information", UEFA.com, 18 februari 2014
 10. (en) "Pots announced for EURO qualifying draw", UEFA.com, 24 januari 2014
 11. (en) Speelschema, UEFA, 23 februari 2014