Hongarije op het Europees kampioenschap voetbal 2016

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

HUN
Thuistenue
Uittenue

Hongarije was een van de deelnemende landen aan het Europees kampioenschap voetbal 2016 in Frankrijk. Het was de derde deelname voor het land, de eerste sinds het EK 1972. Hongarije werd in de achtste finale uitgeschakeld door België.

Kwalificatie[bewerken | brontekst bewerken]

Hongarije begon op 7 september 2014 met een thuiswedstrijd aan de kwalificatiecampagne. De Hongaren gingen met 1-2 onderuit tegen Noord-Ierland. De Hongaren kwamen eerst op voorsprong na een goal van Tamás Priskin, maar in de laatste tien minuten scoorden de Noord-Ieren nog via Niall McGinn en Kyle Lafferty. Een maand later moest Hongarije op bezoek bij Roemenië. Roemenië kwam op slag van rust op voorsprong via Raul Rusescu. Acht minuten voor tijd maakte Balázs Dzsudzsák gelijk en legde zo de 1-1 eindstand vast. Enkele dagen later volgde een nieuwe uitwedstrijd in en tegen Faeröer. De wedstrijd werd gewonnen met 0-1 dankzij een goal van Ádám Szalai. Op 14 november 2014 volgde de thuiswedstrijd tegen Finland. De Hongaren wonnen opnieuw met een doelpunt verschil na een goal van Zoltán Gera.

De volgende wedstrijd vond pas plaats op 29 maart 2015. De Hongaren ontvingen Griekenland. De wedstrijd eindigde op 0-0. Op 13 juni 2015 ging Hongarije op bezoek bij de Finnen. Voor de derde keer wonnen de Hongaren de wedstrijd met een goal verschil, na een late voltreffer van Zoltán Stieber. Een maand later stapte bondscoach Pál Dárdai op om hoofdtrainer te kunnen worden bij Hertha BSC en werd de Duitser Bernd Storck aangesteld als zijn opvolger.

Begin september 2015 volgden twee belangrijke wedstrijden tegen de twee koplopers van de groep: thuis tegen de Roemenen (0-0) en uit bij de Noord-Ieren (1-1). De match in Noord-Ierland leek op winst uit te draaien na een goal van Richárd Guzmics, maar in de toegevoegde tijd wist Lafferty de gelijkmaker te scoren, hoewel de Noord-Ieren op het laatst nog met zijn tienen overbleven.

Op 8 oktober 2015 speelden de Hongaren hun voorlaatste kwalificatiewedstrijd thuis tegen de Faeröer. Faeröer kwam al vroeg op voorsprong via Róaldur Jakobsen, maar twee goals van Dániel Böde hielden de drie punten thuis. Voor hun laatste wedstrijd gingen de Hongaren op bezoek bij de Grieken. De spektakelmatch eindigde in het voordeel van de Grieken met 4-3. Voor Hongarije scoorden Gergő Lovrencsics en Krisztián Németh (2x).

Hongarije eindigde op de derde plaats, waardoor het in november 2015 nog twee barragewedstrijden moest spelen tegen Noorwegen. De heenwedstrijd in Oslo eindigde op 0-1 na een treffer van László Kleinheisler halverwege de eerste helft. In Boedapest maakte Hongarije de klus af. Priskin maakte de 1-0 vroeg in de eerste helft. Een owngoal van Markus Henriksen in de 84ste minuut zette Hongarije helemaal op rozen. De late aansluitingstreffer van diezelfde Henriksen kon dan ook niet meer baten. Zo kwalificeerde Hongarije zich voor het EK 2016 en mag voor het eerst sinds 1972 nog eens op het Europese eindtoernooi spelen.

Kwalificatieduels[bewerken | brontekst bewerken]

7 september 2014 Hongarije Vlag van Hongarije 1 – 2 Vlag van Noord-Ierland Noord-Ierland
11 oktober 2014 Roemenië Vlag van Roemenië 1 – 1 Vlag van Hongarije Hongarije
14 oktober 2014 Faeröer Vlag van Faeröer 0 – 1 Vlag van Hongarije Hongarije
14 november 2014 Hongarije Vlag van Hongarije 1 – 0 Vlag van Finland Finland
29 maart 2015 Hongarije Vlag van Hongarije 0 – 0 Vlag van Griekenland Griekenland
13 juni 2015 Finland Vlag van Finland 0 – 1 Vlag van Hongarije Hongarije
4 september 2015 Hongarije Vlag van Hongarije 0 – 0 Vlag van Roemenië Roemenië
7 september 2015 Noord-Ierland Vlag van Noord-Ierland 1 – 1 Vlag van Hongarije Hongarije
8 oktober 2015 Hongarije Vlag van Hongarije 2 – 1 Vlag van Faeröer Faeröer
11 oktober 2015 Griekenland Vlag van Griekenland 4 – 3 Vlag van Hongarije Hongarije

Stand groep F[bewerken | brontekst bewerken]

Pos Land Wed Win Gel Ver DV DT +/- Pnt
1 Vlag van Noord-Ierland Noord-Ierland 10 6 3 1 16 8 +8 21
2 Vlag van Roemenië Roemenië 10 5 5 0 11 2 +9 20
3 Vlag van Hongarije Hongarije 10 4 4 2 11 9 +2 16
4 Vlag van Finland Finland 10 3 3 4 9 10 –1 12
5 Vlag van Faeröer Faeröer 10 2 0 8 6 17 -11 6
6 Vlag van Griekenland Griekenland 10 1 3 6 7 14 –7 6

Play-off[bewerken | brontekst bewerken]

12 november 2015 Noorwegen Vlag van Noorwegen 0 – 1 Vlag van Hongarije Hongarije
15 november 2015 Hongarije Vlag van Hongarije 2 – 1 Vlag van Noorwegen Noorwegen

EK-voorbereiding[bewerken | brontekst bewerken]

Wedstrijden[bewerken | brontekst bewerken]


26 maart 2016
«onderlinge duels»
18:00 (UTC+1)
Hongarije Vlag van Hongarije 1 – 1 Vlag van Kroatië Kroatië Groupama Arena, Boedapest
Scheidsrechter: Radek Příhoda (Tsjechië)
Dzsudzsák Goal 79' Goal 18' Mandžukić

20 mei 2016
«onderlinge duels»
18:00 (UTC+2)
Hongarije Vlag van Hongarije 0 – 0 Vlag van Ivoorkust Ivoorkust Groupama Arena, Boedapest
Scheidsrechter: Vlado Glođović (Servië)

4 juni 2016
«onderlinge duels»
19:00 (UTC+2)
Duitsland Vlag van Duitsland 2 – 0 Vlag van Hongarije Hongarije Veltins-Arena, Gelsenkirchen
Scheidsrechter: Martin Strömbergsson (Zweden)
Lang Goal 39' (e.d.)
Müller Goal 63'

Het Europees kampioenschap[bewerken | brontekst bewerken]

De loting vond op 12 december 2015 plaats in Parijs. Hongarije werd ondergebracht in groep F, samen met Portugal, IJsland en Oostenrijk.

Hongarije won het eerste groepsduel met 2-0 van Oostenrijk. Ádám Szalai kwam na een pass van László Kleinheisler in de 62e minuut alleen voor doelman Robert Almer te staan en schoot vandaaruit de 1-0 binnen. Vier minuten later kreeg Aleksandar Dragović zijn tweede gele kaart na doorgaan op Tamás Kádár en moest Oostenrijk met tien man verder. Vlak voor tijd maakte invaller Zoltán Stieber 2-0. Nadat de eveneens ingevallen Tamás Priskin hem in een counter richting het Oostenrijks strafschopgebied stuurde, stifte hij de bal over Almer. Doelman Gábor Király werd tijdens deze wedstrijd de oudste speler ooit op een EK. Hij begon die dag op een leeftijd van 40 jaar en 74 dagen aan het duel en onttroonde daarmee Lothar Matthäus als recordhouder. Hongarije speelde vier dagen later met 1-1 gelijk tegen IJsland. De IJslanders kwamen in de 39e minuut op voorsprong nadat het Király niet lukte om een hoekschop van Jóhann Berg Guðmundsson vast te houden. Ragnar Sigurðsson kopte de bal daarop voor de voeten van Aron Gunnarsson, waarna Tamás Kádár die neerlegde en een strafschop veroorzaakte. Gylfi Sigurðsson verzilverde de penalty. Drie minuten voor tijd kwam de eindstand op het bord. Nemanja Nikolić gaf een voorzet van rechts. Birkir Már Sævarsson probeerde de bal te onderscheppen voor invaller Dániel Böde erbij kon, maar werkte die daarbij in eigen doel.

Dankzij het onderling resultaat tegen Oostenrijk en ontwikkelingen in andere poules, wist Hongarije een dag voor aanvang van de derde groepswedstrijd al dat het in ieder geval doorging naar de achtste finales. Afhankelijk van de uitslag tegen het nog niet geplaatste Portugal, kon dat alleen nog als groepswinnaar, nummer twee of als een van de vier beste nummers drie van het toernooi gebeuren. Het werd 3-3. Hongarije kwam drie keer voor en Portugal maakte drie keer gelijk. De eerste voorsprong kwam er in de 19e minuut. Cristiano Ronaldo kopte een corner van Balázs Dzsudzsák weg, waarna Nani de bal met het hoofd verlengde. Hierdoor kwam die voor de voeten van Zoltán Gera, die de bal van buiten het strafschopgebied in de rechterbenedenhoek schoot. Nani maakte een paar minuten voor rust gelijk. Hij verscheen op aangeven van Ronaldo links voor het Hongaarse doel op en passeerde Király in de korte hoek. Dzsudzsák zette Hongarije in de 47e minuut op 2-1. Hij nam een vrije trap rechts voor het Portugese doel, die via de bovenarm van verdediger André Gomes voorbij doelman Rui Patrício ging. Ronaldo maakte drie minuten later weer gelijk. Na een voorzet van João Mário tikte hij de bal met zijn rechterhak achter zijn standbeen langs in het Hongaarse doel. De 3-2 voor Hongarije begon opnieuw bij een vrije trap van Dzsudzsák. Die schoot hij ditmaal eerst tegen Ronaldo aan, maar de bal stuitte terug voor zijn voeten. Zijn tweede schot ging deze keer via het been van Nani het Portugese doel in. Het laatste doelpunt kwam opnieuw op naam van Ronaldo, die in de 62e minuut een voorzet van links van invaller Ricardo Quaresma inkopte. Door dit gelijkspel bleef Hongarije IJsland op basis van het onderlinge resultaat voor en won het groep F.

De Hongaren namen het in hun achtste finale op tegen België, de nummer twee van groep E. Dat kwam in de tiende minuut met 0-1 voor. Kevin De Bruyne schoot een vrije trap vanaf links hoog voor het doel, Toby Alderweireld kopte in. België verdubbelde de score in de 78e minuut. Dzsudzsák kopte een corner van De Bruyne van rechts het strafschopgebied uit, waardoor die voor de voeten van Eden Hazard viel. Hij speelde zichzelf vrij aan de linkerkant en gaf vervolgens een lage voorzet voor het doel. Invaller Michy Batshuayi tikte de bal daarna vanaf de rand van het doelgebied rechts langs Király. Een dikke minuut later maakte Hazard zelf 0-3. Na een aanval van de Hongaren zette België een counter op. De eveneens ingevallen Yannick Carrasco speelde De Bruyne aan, die Hazard over de linkerkant van het veld wegstuurde. Die negeerde deze keer zijn meegelopen teamgenoten en sneed naar binnen, waarna hij de bal vanaf de rand van het strafschopgebied in de rechterbenedenhoek schoot. België maakte in de blessuretijd nog een vierde doelpunt. Ádám Nagy speelde op het middenveld per ongeluk tegenstander Axel Witsel aan, die de bal direct naar voren naar Radja Nainggolan schoot. Hij gaf een steekpass tussen Ádám Lang en Richárd Guzmics door en zette daarmee Carrasco op links alleen voor Király. Hij schoot in de korte hoek raak: 0-4. Daarmee zat het toernooi er voor Hongarije op.

Uitrustingen[bewerken | brontekst bewerken]

Thuis
Uit
Alternatief
Doelman

Technische staf[bewerken | brontekst bewerken]

Functie Naam
Bondscoach Bernd Storck (foto)
Assistent-coach Andreas Möller
Assistent-coach Zoltán Szélesi
Keeperstrainer Holger Gehrke
Technisch manager József Bazsánt
Dokter Gergely Pánics

Selectie en statistieken[bewerken | brontekst bewerken]

Nr. Naam Geboortedatum GW Club Positie(s)
1 Gábor Király 01-04-1976 4 0 0 0 0 0 0 Vlag van Hongarije Szombathelyi Haladás GK
2 Ádám Lang 17-01-1993 4 0 1 0 0 0 0 Vlag van Hongarije Videoton CB
3 Mihály Korhut 01-12-1988 1 0 0 0 0 0 0 Vlag van Hongarije Debrecen LB
4 Tamás Kádár 14-03-1990 3 0 2 0 0 0 0 Vlag van Polen Lech Poznań CB, LB
5 Attila Fiola 17-02-1990 1 0 0 0 0 0 0 Vlag van Hongarije Puskás Akadémia RB
6 Ákos Elek 21-07-1988 2 0 1 0 0 1 0 Vlag van Hongarije Diósgyőr DM
7 Balázs Dzsudzsák Aanvoerder 23-12-1986 4 2 1 0 0 0 0 Vlag van Turkije Bursaspor RW, LW
8 Ádám Nagy 17-06-1995 3 0 1 0 0 0 0 Vlag van Hongarije Ferencváros DM, CM
9 Ádám Szalai 09-12-1987 4 1 1 0 0 1 2 Vlag van Duitsland Hannover 96 CF
10 Zoltán Gera 22-04-1979 4 1 1 0 0 0 2 Vlag van Hongarije Ferencváros AM, CM
11 Krisztián Németh 05-01-1989 2 0 1 0 0 1 1 Vlag van Qatar Al-Gharafa CF, RW, LW
12 Dénes Dibusz 16-11-1990 0 0 0 0 0 0 0 Vlag van Hongarije Ferencváros GK
13 Dániel Böde 24-10-1986 2 0 0 0 0 2 0 Vlag van Hongarije Ferencváros CF
14 Gergő Lovrencsics 01-09-1988 2 0 0 0 0 0 1 Vlag van Polen Lech Poznań RB, RW
15 László Kleinheisler 08-04-1994 2 0 1 0 0 0 1 Vlag van Duitsland Werder Bremen AM, LW, RW
16 Ádám Pintér 12-06-1988 3 0 0 0 0 1 1 Vlag van Hongarije Ferencváros CB, DM
17 Nemanja Nikolić 31-12-1987 2 0 0 0 0 2 0 Vlag van Polen Legia Warschau CF
18 Zoltán Stieber 16-10-1988 3 1 0 0 0 2 1 Vlag van Duitsland FC Nürnberg LW, RW, AM
19 Tamás Priskin 27-09-1986 2 0 0 0 0 1 1 Vlag van Slowakije Slovan Bratislava CF, LW
20 Richárd Guzmics 16-04-1987 4 0 1 0 0 0 0 Vlag van Polen Wisła Kraków CB
21 Barnabás Bese 06-05-1994 1 0 0 0 0 1 0 Vlag van Hongarije MTK Hungária RB
22 Péter Gulácsi 11-05-1992 0 0 0 0 0 0 0 Vlag van Duitsland RB Leipzig GK
23 Roland Juhász 01-07-1983 3 0 1 0 0 0 2 Vlag van Hongarije Videoton CB

Wedstrijden[bewerken | brontekst bewerken]

Nr. Land GW W G V DV DT DS Ptn
1 Vlag van Hongarije Hongarije 3 1 2 0 6 4 +2 5
2 Vlag van IJsland IJsland 3 1 2 0 4 3 +1 5
3 Vlag van Portugal Portugal 3 0 3 0 4 4 0 3
4 Vlag van Oostenrijk Oostenrijk 3 0 1 2 1 4 -3 1

Groepsfase[bewerken | brontekst bewerken]


14 juni 2016
«onderlinge duels»
18:00 (UTC+2)
Oostenrijk Vlag van Oostenrijk 0 – 2 Vlag van Hongarije Hongarije Nouveau Stade Bordeaux, Bordeaux
Toeschouwers: 34.424
Scheidsrechter: Clément Turpin (Frankrijk)
Goal 62' Szalai
Goal 87' Stieber
Oostenrijk
Hongarije
Oostenrijk:
GK 1 Robert Almer
RB 17 Florian Klein
CB 3 Aleksandar Dragović Kreeg geel 33' Kreeg voor de tweede keer geel en dus rood 66'
CB 4 Martin Hinteregger
LB 5 Christian Fuchs Aanvoerder
CM 14 Julian Baumgartlinger
CM 8 David Alaba
RW 11 Martin Harnik 78'
AM 10 Zlatko Junuzović 60'
LW 7 Marko Arnautović
CF 21 Marc Janko 65'
Wisselspelers:
MF 20 Marcel Sabitzer 60'
FW 9 Rubin Okotie 65'
MF 18 Alessandro Schöpf 78'
Coach:
Vlag van Zwitserland Marcel Koller
Hongarije:
GK 1 Gábor Király
RB 5 Attila Fiola
CB 20 Richárd Guzmics
CB 2 Ádám Lang
LB 4 Tamás Kádár
CM 8 Ádám Nagy
CM 10 Zoltán Gera
RW 11 Krisztián Németh Kreeg geel 80' 89'
AM 15 László Kleinheisler 79'
LW 7 Balázs Dzsudzsák Aanvoerder
CF 9 Ádám Szalai 69'
Wisselspelers:
FW 19 Tamás Priskin 69'
MF 18 Zoltán Stieber 79'
DF 16 Ádám Pintér 89'
Coach:
Vlag van Duitsland Bernd Storck

Man van de wedstrijd:
Vlag van Hongarije László Kleinheisler


18 juni 2016
«onderlinge duels»
18:00 (UTC+2)
IJsland Vlag van IJsland 1 – 1 Vlag van Hongarije Hongarije Stade Vélodrome, Marseille
Toeschouwers: 60.842
Scheidsrechter: Sergej Karasjov (Rusland)
G. Sigurðsson Goal 39' (pen.) Goal 87' (e.d.) Sævarsson
IJsland
Hongarije
IJsland:
GK 1 Hannes Þór Halldórsson
RB 2 Birkir Már Sævarsson Kreeg geel 77'
CB 14 Kári Árnason
CB 6 Ragnar Sigurðsson
LB 23 Ari Freyr Skúlason
RW 7 Jóhann Berg Guðmundsson Kreeg geel 42'
CM 17 Aron Gunnarsson Aanvoerder 66'
CM 10 Gylfi Sigurðsson
LW 8 Birkir Bjarnason
CF 15 Jón Daði Böðvarsson 69'
CF 9 Kolbeinn Sigþórsson 84'
Wisselspelers:
MF 20 Emil Hallfreðsson 66'
FW 11 Alfreð Finnbogason 69' Kreeg geel 74'
FW 22 Eiður Guðjohnsen 84'
Coach:
Vlag van Zweden Lars Lagerbäck
Vlag van IJsland Heimir Hallgrímsson
Hongarije:
GK 1 Gábor Király
RB 2 Ádám Lang
CB 23 Roland Juhász 85'
CB 20 Richárd Guzmics
LB 4 Tamás Kádár Kreeg geel 81'
CM 8 Ádám Nagy Kreeg geel 90+1'
CM 10 Zoltán Gera
RW 7 Balázs Dzsudzsák Aanvoerder
AM 15 László Kleinheisler Kreeg geel 83'
LW 18 Zoltán Stieber 67'
CF 19 Tamás Priskin 67'
Wisselspelers:
FW 13 Dániel Böde 67'
FW 17 Nemanja Nikolić 67'
FW 9 Ádám Szalai 85'
Coach:
Vlag van Duitsland Bernd Storck

Man van de wedstrijd:
Vlag van IJsland Kolbeinn Sigþórsson


22 juni 2016
«onderlinge duels»
18:00 (UTC+2)
Hongarije Vlag van Hongarije 3 – 3 Vlag van Portugal Portugal Stade des Lumières, Lyon
Toeschouwers: 55.514
Scheidsrechter: Martin Atkinson (Engeland)
Gera Goal 19'
Dzsudzsák Goal 47'Goal 55'
Goal 42' Nani
Goal 50'Goal 62' Ronaldo
Hongarije
Portugal
Hongarije:
GK 1 Gábor Király
RB 2 Ádám Lang
CB 23 Roland Juhász Kreeg geel 28'
CB 20 Richárd Guzmics Kreeg geel 13'
LB 3 Mihály Korhut
CM 6 Ákos Elek
CM 10 Zoltán Gera Kreeg geel 34' 46'
RW 14 Gergő Lovrencsics 83'
AM 16 Ádám Pintér
LW 7 Balázs Dzsudzsák Aanvoerder Kreeg geel 56'
CF 9 Ádám Szalai 71'
Wisselspelers:
DF 21 Barnabás Bese 46'
FW 11 Krisztián Németh 71'
MF 18 Zoltán Stieber 83'
Coach:
Vlag van Duitsland Bernd Storck
Portugal:
GK 1 Rui Patrício
RB 11 Vieirinha
CB 3 Pepe
CB 6 Ricardo Carvalho
LB 19 Eliseu
RW 10 João Mário
CM 14 William Carvalho
CM 8 João Moutinho 46'
LW 15 André Gomes 61'
CF 17 Nani 81'
CF 7 Cristiano Ronaldo Aanvoerder
Wisselspelers:
MF 16 Renato Sanches 46'
MF 20 Ricardo Quaresma 61'
MF 13 Danilo Pereira 81'
Coach:
Vlag van Portugal Fernando Santos

Man van de wedstrijd:
Vlag van Portugal Cristiano Ronaldo

Achtste finale[bewerken | brontekst bewerken]


26 juni 2016
«onderlinge duels»
21:00 (UTC+2)
Hongarije Vlag van Hongarije 0 – 4 Vlag van België België Stadium Municipal, Toulouse
Toeschouwers: 38.921
Scheidsrechter: Milorad Mažić (Servië)
Goal 10' Alderweireld
Goal 78' Batshuayi
Goal 79' E. Hazard
Goal 90+1' Carrasco
Hongarije
België
Hongarije:
GK 1 Gábor Király
RB 2 Ádám Lang Kreeg geel 47'
CB 23 Roland Juhász 80'
CB 20 Richárd Guzmics
LB 4 Tamás Kádár Kreeg geel 34'
CM 8 Ádám Nagy
CM 10 Zoltán Gera 46'
RW 14 Gergő Lovrencsics
AM 16 Ádám Pintér 75'
LW 7 Balázs Dzsudzsák Aanvoerder
CF 9 Ádám Szalai Kreeg geel 90+2'
Wisselspelers:
MF 6 Ákos Elek 46' Kreeg geel 61'
FW 17 Nemanja Nikolić 75'
FW 13 Dániel Böde 80'
Coach:
Vlag van Duitsland Bernd Storck
België:
GK 1 Thibaut Courtois
RB 16 Thomas Meunier
CB 2 Toby Alderweireld
CB 3 Thomas Vermaelen Kreeg geel 67'
LB 5 Jan Vertonghen
CM 4 Radja Nainggolan
CM 6 Axel Witsel
RW 14 Dries Mertens 70'
AM 7 Kevin De Bruyne
LW 10 Eden Hazard Aanvoerder 81'
CF 9 Romelu Lukaku 76'
Wisselspelers:
MF 11 Yannick Carrasco 70'
FW 22 Michy Batshuayi 76' Kreeg geel 89'
MF 8 Marouane Fellaini 81' Kreeg geel 90+2'
Coach:
Vlag van België Marc Wilmots

Man van de wedstrijd:
Vlag van België Eden Hazard