Frankrijk op het Europees kampioenschap voetbal 2016

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

FRA
Thuistenue
Uittenue

Frankrijk was het gastland van het Europees kampioenschap voetbal 2016. Het was de negende deelname voor het land, dat in zowel 1984 als 2000 Europees kampioen werd. Voor Didier Deschamps was het de eerste keer dat hij als bondscoach aan het EK deelnam. Als speler was hij er al bij in 1992, 1996 en 2000. Frankrijk kwam dit EK tot de finale, waarin het verloor van Portugal.

EK-voorbereiding[bewerken | brontekst bewerken]

Als gastland hoefde Frankrijk geen kwalificatiewedstrijden te spelen. Het team van bondscoach Didier Deschamps bereidde zich op het toernooi voor door verscheidene oefenwedstrijden te spelen. Begin november 2015 werd die voorbereiding verstoord door een afpersingsschandaal. Mathieu Valbuena werd gechanteerd met een sekstape door kennissen van zijn collega-international Karim Benzema. Benzema werd door de politie verhoord over zijn rol in de zaak.[1] Enkele dagen later kwamen enkele audiofragmenten aan het licht waaruit bleek dat Benzema als tussenpersoon voor de afpersers had gefungeerd.[2] Op 10 december 2015 besloot de Franse voetbalbond om Benzema te schorsen tot de zaak is uitgeklaard.[3]

Op 13 november 2015 werd de nationale ploeg van Frankrijk opnieuw opgeschrikt. Terwijl Frankrijk een oefenduel speelde tegen Duitsland werden er in Parijs op verschillende plaatsen terroristische aanslagen gepleegd. Aan het Stade de France, waar op dat ogenblik de wedstrijd tegen Duitsland plaatsvond, bliezen drie zelfmoordterroristen zichzelf op. De knallen waren tot in het stadion te horen. Na de eerste explosie werd president François Hollande uit het stadion geëvacueerd. Na de wedstrijd bracht zowel de Franse als Duitse selectie de nacht door in het stadion.[4]

Raphaël Varane, Jérémy Mathieu en Lassana Diarra Maakten oorspronkelijk deel uit van de selectie van Frankrijk, maar zegden in de laatste week van mei alle drie geblesseerd af. Bondscoach Deschamps riep Adil Rami, Samuel Umtiti en Morgan Schneiderlin op als hun vervangers.

Wedstrijden[bewerken | brontekst bewerken]

4 september 2014 Frankrijk Vlag van Frankrijk 1 – 0 Vlag van Spanje Spanje
7 september 2014 Servië Vlag van Servië 1 – 1 Vlag van Frankrijk Frankrijk
11 oktober 2014 Frankrijk Vlag van Frankrijk 2 – 1 Vlag van Portugal Portugal
14 oktober 2014 Armenië Vlag van Armenië 0 – 3 Vlag van Frankrijk Frankrijk
14 november 2014 Frankrijk Vlag van Frankrijk 1 – 1 Vlag van Albanië Albanië
18 november 2014 Frankrijk Vlag van Frankrijk 1 – 0 Vlag van Zweden Zweden
26 maart 2015 Frankrijk Vlag van Frankrijk 1 – 3 Vlag van Brazilië Brazilië
29 maart 2015 Frankrijk Vlag van Frankrijk 2 – 0 Vlag van Denemarken Denemarken
7 juni 2015 Frankrijk Vlag van Frankrijk 3 – 4 Vlag van België België
13 juni 2015 Albanië Vlag van Albanië 1 – 0 Vlag van Frankrijk Frankrijk
7 september 2015 Frankrijk Vlag van Frankrijk 2 – 1 Vlag van Servië Servië
8 oktober 2015 Frankrijk Vlag van Frankrijk 4 – 0 Vlag van Armenië Armenië
11 oktober 2015 Denemarken Vlag van Denemarken 1 – 2 Vlag van Frankrijk Frankrijk
13 november 2015 Frankrijk Vlag van Frankrijk 2 – 0 Vlag van Duitsland Duitsland
17 november 2015 Engeland Vlag van Engeland 2 – 0 Vlag van Frankrijk Frankrijk
25 maart 2016 Nederland Vlag van Nederland 2 – 3 Vlag van Frankrijk Frankrijk
29 maart 2016 Frankrijk Vlag van Frankrijk 4 – 2 Vlag van Rusland Rusland
30 mei 2016 Frankrijk Vlag van Frankrijk 3 – 2 Vlag van Kameroen Kameroen
4 juni 2016 Frankrijk Vlag van Frankrijk 3 – 0 Vlag van Schotland Schotland

Het Europees kampioenschap[bewerken | brontekst bewerken]

De loting vond op 12 december 2015 plaats in Parijs. Frankrijk werd als gastland ondergebracht in groep A, samen met Roemenië, Albanië en Zwitserland.

Frankrijk en Roemenië speelden op 10 juni 2016 de openingswedstrijd van het toernooi. Olivier Giroud kopte daarin in de 57e minuut de eerste goal van het EK 2016 binnen vanuit een voorzet van Dimitri Payet. Nicolae Stanciu kreeg in de 65e minuut een strafschop nadat Patrice Evra hem haakte in het Franse strafschopgebied en bracht Roemenië daaruit zelf op 1-1. Payet maakte één minuut voor tijd vervolgens de winnende 2-1 voor Frankrijk, toen hij de bal vanaf de rand van het strafschopgebied in de linkerbovenhoek van het Roemeense doel schoot. In het tweede groepsduel van de Fransen kopte Antoine Griezmann in de laatste seconden van de reguliere speeltijd een voorzet van Adil Rami binnen en bracht Frankrijk daarmee op 1-0 tegen Albanië. Payet verdubbelde in de zesde minuut van de blessuretijd de score. Hij kreeg de bal bij toeval voor zijn voeten nadat ploeggenoot André-Pierre Gignac tijdens een kapbeweging uitgleed en passeerde doelman Etrit Berisha vervolgens met een schot in de rechterhoek. Frankrijk was daarmee als eerste land op het EK zeker van de achtste finales. Door in de laatste poulewedstrijd 0-0 te spelen tegen Zwitserland, werden de Fransen tevens groepswinnaar.

Frankrijk nam het in haar achtste finale op tegen Ierland, de nummer drie van groep E. Dat kwam in de tweede minuut met 0-1 voor. Scheidsrechter Nicola Rizzoli beoordeelde contact tussen Paul Pogba en Shane Long in het Franse strafschopgebied als een overtreding en gaf de Ieren een strafschop. Robbie Brady schoot vanaf elf meter raak. Griezmann bezorgde Frankrijk met twee treffers na rust alsnog de overwinning. Hij maakte in de 57e minuut gelijk door een voorzet van Bacary Sagna vanaf rechts ter hoogte van de penaltystip in te koppen. Vier minuten later verstuurde Laurent Koscielny een lange bal vanaf de eigen helft, die Giroud vanaf de rand van het strafschopgebied naar hem doorkopte. Daarop schoot hij Frankrijk met een laag schot in de rechterhoek op 2-1. Dat bleek ook de eindstand. Frankrijk was door naar de kwartfinales. De Ier Shane Duffy kreeg in de 66e minuut nog een directe rode kaart voor het tackelen van de doorgebroken Griezman.

De Fransen speelden in hun kwartfinale tegen IJsland, dat de laatste acht bereikte ten koste van Engeland. Voor de wedstrijd halverwege was, stond Frankrijk met 4-0 voor. Giroud opende in de twaalfde minuut de score. Blaise Matuidi verstuurde een lange bal over links en zette hem daarmee vrij voor Hannes Þór Halldórsson. Giroud schoot door de benen van de IJslandse doelman in de korte hoek raak. Pogba maakte er in de twintigste minuut 2-0 van door een hoekschop van Griezmann vanaf rechts in te koppen. De derde Franse treffer kwam van de voet van Payet. Bacary Sagna gaf een bal vanaf rechts hoog voor het IJslandse doel. Giroud legde de voorzet met het hoofd terug op Griezman, die met een kort tikje Payer aanspeelde. Hij schoot ten slotte vanaf de rand van het strafschopgebied laag diagonaal binnen in de rechterhoek. Griezman maakte 4-0. Doordat Giroud een inspeelbal liet lopen, kon hij alleen op doelman Halldórsson af, die hij daarna met een stiftbal passeerde. Kolbeinn Sigþórsson bracht IJsland tien minuten na rust terug tot 4-1. Hij tikte een voorzet vanaf rechts van Gylfi Sigurðsson in de korte hoek in het Franse doel. Drie minuten later was de marge weer vier. Payet bracht een vrije trap van net buiten de middencirkel hoog in het IJslandse strafschopgebied. Daar won Giroud een duel van invaller Sverrir Ingi Ingason en kopte daarmee zijn tweede van de avond langs de misgrijpende Halldórsson. IJsland maakte het laatste doelpunt van de wedstrijd: 5-2. Ari Freyr Skúlason zette voor vanaf links, Birkir Bjarnason kopte in. Frankrijk ging door naar de halve finales.

Frankrijk speelde in de halve finale tegen Duitsland, dat doordrong tot de laatste vier na confrontaties met achtereenvolgens Oekraïne, Polen, Noord-Ierland, Slowakije en Italië. De Fransen kregen in de blessuretijd van de eerste helft een strafschop. Bastian Schweinsteiger probeerde een hoekschop weg te koppen voor Evra, maar raakte de bal daarbij op zijn hand. Griezmann maakte vanaf de penaltystip 1-0. Diezelfde Griezmann maakte in de 72e minuut het tweede en laatste doelpunt van de avond. Na balverlies van Joshua Kimmich in het eigen strafschopgebied, bracht Pogba de bal hoog voor het Duitse doel. Doelman Manuel Neuer tikte de bal weg, maar in de voeten van de inlopende Griezmann. Hij tikte met de onderkant van zijn linkervoet vervolgens de 2-0 binnen. Daarmee bereikte Frankrijk voor de derde keer de finale van een eindtoernooi in eigen land, na die op het EK 1984 en het WK 1998.

De Fransen speelden in de finale tegen Portugal. Beide landen kwamen in de reguliere speeltijd niet tot scoren. Gignac raakte in de blessuretijd de paal van het Portugese doel, Raphaël Guerreiro in de verlenging de lat van dat van Frankrijk. Invaller Éder maakte in de vijfde minuut van de tweede verlenging het enige doelpunt van de wedstrijd. Nadat João Moutinho hem aanspeelde, trok hij zich los van Koscielny en schoot hij de bal van ± 25 laag in de linkerhoek van het Franse doel: 0-1. Frankrijk ging de boeken in als verliezend finalist.

Uitrustingen[bewerken | brontekst bewerken]

Thuis
Uit
Alternatief
Doelman
Doelman

Technische staf[bewerken | brontekst bewerken]

Functie Naam
Bondscoach Didier Deschamps (foto)
Assistent-coach Guy Stéphan
Keeperstrainer Franck Raviot
Video-analist Eric Dubray
Team manager Erwan Le Prévost

Selectie en statistieken[bewerken | brontekst bewerken]

Nr. Naam Geboortedatum GW Club Positie(s)
1 Hugo Lloris Aanvoerder 26-12-1986 7 0 0 0 0 0 0 Vlag van Engeland Tottenham Hotspur GK
2 Christophe Jallet 31-10-1983 0 0 0 0 0 0 0 Vlag van Frankrijk Olympique Lyon RB
3 Patrice Evra 15-05-1981 7 0 1 0 0 0 0 Vlag van Italië Juventus LB
4 Adil Rami 27-12-1985 4 0 2 0 0 0 0 Vlag van Spanje Sevilla CB
5 N'Golo Kanté 29-03-1991 4 0 3 0 0 1 1 Vlag van Engeland Leicester City CM, DM
6 Yohan Cabaye 14-01-1986 2 0 0 0 0 1 0 Vlag van Engeland Crystal Palace CM
7 Antoine Griezmann 21-03-1991 7 6 0 0 0 1 3 Vlag van Spanje Atlético Madrid LW, RW, CF
8 Dimitri Payet 29-03-1987 7 3 0 0 0 1 4 Vlag van Engeland West Ham United AM, LW, RW
9 Olivier Giroud 30-09-1986 6 3 1 0 0 0 5 Vlag van Engeland Arsenal CF
10 André-Pierre Gignac 05-12-1985 6 0 0 0 1 4 0 Vlag van Mexico Tigres UANL CF, LW
11 Anthony Martial 05-12-1995 3 0 0 0 0 2 1 Vlag van Engeland Manchester United CF, LW
12 Morgan Schneiderlin 08-11-1989 0 0 0 0 0 0 0 Vlag van Engeland Manchester United DM, CM
13 Eliaquim Mangala 13-12-1991 1 0 0 0 0 1 0 Vlag van Engeland Manchester City CB
14 Blaise Matuidi 09-04-1987 7 0 1 0 0 1 0 Vlag van Frankrijk Paris Saint-Germain CM, DM
15 Paul Pogba 15-03-1993 7 1 1 0 0 1 1 Vlag van Italië Juventus CM, AM, DM
16 Steve Mandanda 28-03-1985 0 0 0 0 0 0 0 Vlag van Frankrijk Olympique Marseille GK
17 Lucas Digne 20-07-1993 0 0 0 0 0 0 0 Vlag van Italië AS Roma LB
18 Moussa Sissoko 16-08-1989 6 0 0 0 0 2 1 Vlag van Engeland Newcastle United CM, DM, AM
19 Bacary Sagna 14-02-1983 7 0 0 0 0 0 0 Vlag van Engeland Manchester City RB
20 Kingsley Coman 13-06-1996 6 0 0 0 0 4 3 Vlag van Duitsland Bayern München RW, LW, AM
21 Laurent Koscielny 10-09-1985 7 0 2 0 0 0 1 Vlag van Engeland Arsenal CB
22 Samuel Umtiti 14-11-1993 3 0 2 0 0 0 0 Vlag van Frankrijk Olympique Lyon CB, LB
23 Benoît Costil 03-07-1987 0 0 0 0 0 0 0 Vlag van Frankrijk Stade Rennais GK

Wedstrijden[bewerken | brontekst bewerken]

Nr. Land GW W G V DV DT DS Ptn
1 Vlag van Frankrijk Frankrijk 3 2 1 0 4 1 +3 7
2 Vlag van Zwitserland Zwitserland 3 1 2 0 2 1 +1 5
3 Vlag van Albanië Albanië 3 1 0 2 1 3 -2 3
4 Vlag van Roemenië Roemenië 3 0 1 2 2 4 -2 1

Groepsfase[bewerken | brontekst bewerken]


10 juni 2016
«onderlinge duels»
21:00 (UTC+2)
Frankrijk Vlag van Frankrijk 2 – 1 Vlag van Roemenië Roemenië Stade de France, Saint-Denis
Toeschouwers: 75.113
Scheidsrechter: Viktor Kassai (Hongarije)
Giroud Goal 57'
Payet Goal 89'
Goal 65' (pen.) Stancu
Frankrijk
Roemenië
Frankrijk:
GK 1 Hugo Lloris Aanvoerder
RB 19 Bacary Sagna
CB 4 Adil Rami
CB 21 Laurent Koscielny
LB 3 Patrice Evra
DM 5 N'Golo Kanté
CM 15 Paul Pogba 77'
CM 14 Blaise Matuidi
RW 7 Antoine Griezmann 66'
CF 9 Olivier Giroud Kreeg geel 68'
LW 8 Dimitri Payet 90+2'
Wisselspelers:
MF 20 Kingsley Coman 66'
FW 11 Anthony Martial 77'
MF 18 Moussa Sissoko 90+2'
Coach:
Vlag van Frankrijk Didier Deschamps
Roemenië:
GK 12 Ciprian Tătărușanu
RB 22 Cristian Săpunaru
CB 6 Vlad Chiricheș Aanvoerder Kreeg geel 32'
CB 21 Dragoș Grigore
LB 3 Răzvan Raț Kreeg geel 45'
CM 5 Ovidiu Hoban
CM 8 Mihai Pintilii
RW 20 Adrian Popa Kreeg geel 78' 82'
AM 10 Nicolae Stanciu 72'
LW 19 Bogdan Stancu
CF 14 Florin Andone 61'
Wisselspelers:
FW 9 Denis Alibec 61'
MF 7 Alexandru Chipciu 71'
MF 11 Gabriel Torje 82'
Coach:
Vlag van Roemenië Anghel Iordănescu

Man van de wedstrijd:
Vlag van Frankrijk Dimitri Payet


15 juni 2016
«onderlinge duels»
21:00 (UTC+2)
Frankrijk Vlag van Frankrijk 2 – 0 Vlag van Albanië Albanië Stade Vélodrome, Marseille
Toeschouwers: 63.670
Scheidsrechter: William Collum (Schotland)
Griezmann Goal 90'
Payet Goal 90+6'
Frankrijk
Albanië
Frankrijk:
GK 1 Hugo Lloris Aanvoerder
RB 19 Bacary Sagna
CB 4 Adil Rami
CB 21 Laurent Koscielny
LB 3 Patrice Evra
CM 5 N'Golo Kanté Kreeg geel 88'
CM 14 Blaise Matuidi
AM 8 Dimitri Payet
RW 20 Kingsley Coman 68'
CF 9 Olivier Giroud 77'
LW 11 Anthony Martial 46'
Wisselspelers:
MF 15 Paul Pogba 46'
FW 7 Antoine Griezmann 68'
FW 10 André-Pierre Gignac 77'
Coach:
Vlag van Frankrijk Didier Deschamps
Albanië:
GK 1 Etrit Berisha
RB 4 Elseid Hysaj
CB 18 Arlind Ajeti 85'
CB 15 Mërgim Mavraj
LB 7 Ansi Agolli Aanvoerder
DM 13 Burim Kukeli Kreeg geel 55' 74'
CM 22 Amir Abrashi Kreeg geel 81'
CM 9 Ledian Memushaj
RW 2 Andi Lila 71'
CF 10 Armando Sadiku
LW 3 Ermir Lenjani
Wisselspelers:
MF 21 Odise Roshi 71'
MF 14 Taulant Xhaka 74'
DF 6 Frédéric Veseli 85'
Coach:
Vlag van Italië Gianni De Biasi

Man van de wedstrijd:
Vlag van Frankrijk Dimitri Payet


19 juni 2016
«onderlinge duels»
21:00 (UTC+2)
Zwitserland Vlag van Zwitserland 0 – 0 Vlag van Frankrijk Frankrijk Grand Stade Lille Métropole, Villeneuve-d'Ascq
Toeschouwers: 45.616
Scheidsrechter: Damir Skomina (Slovenië)
Zwitserland
Frankrijk
Zwitserland:
GK 1 Yann Sommer
RB 2 Stephan Lichtsteiner Aanvoerder
CB 22 Fabian Schär
CB 20 Johan Djourou
LB 13 Ricardo Rodríguez
CM 11 Valon Behrami
CM 10 Granit Xhaka
RW 23 Xherdan Shaqiri 79'
AM 15 Blerim Džemaili
LW 18 Admir Mehmedi 86'
CF 7 Breel Embolo 74'
Wisselspelers:
FW 9 Haris Seferović 74'
MF 16 Gelson Fernandes 79'
DF 6 Michael Lang 86'
Coach:
Vlag van Bosnië en Herzegovina Vladimir Petković
Frankrijk:
GK 1 Hugo Lloris Aanvoerder
RB 19 Bacary Sagna
CB 4 Adil Rami Kreeg geel 25'
CB 21 Laurent Koscielny Kreeg geel 82'
LB 3 Patrice Evra
DM 6 Yohan Cabaye
CM 18 Moussa Sissoko
CM 15 Paul Pogba
RW 7 Antoine Griezmann 77'
CF 10 André-Pierre Gignac
LW 20 Kingsley Coman 63'
Wisselspelers:
MF 8 Dimitri Payet 63'
MF 14 Blaise Matuidi 77'
Coach:
Vlag van Frankrijk Didier Deschamps

Man van de wedstrijd:
Vlag van Zwitserland Yann Sommer

Achtste finale[bewerken | brontekst bewerken]


26 juni 2016
«onderlinge duels»
15:00 (UTC+2)
Frankrijk Vlag van Frankrijk 2 – 1 Vlag van Ierland Ierland Stade des Lumières, Lyon
Toeschouwers: 56.279
Scheidsrechter: Nicola Rizzoli (Italië)
Griezmann Goal 57'Goal 61' Goal 2' (pen.) Brady
Frankrijk
Ierland
Frankrijk:
GK 1 Hugo Lloris Aanvoerder
RB 19 Bacary Sagna
CB 4 Adil Rami Kreeg geel 44'
CB 21 Laurent Koscielny
LB 3 Patrice Evra
DM 5 N'Golo Kanté Kreeg geel 27' 46'
CM 14 Blaise Matuidi
CM 15 Paul Pogba
RW 7 Antoine Griezmann
CF 9 Olivier Giroud 74'
LW 8 Dimitri Payet
Wisselspelers:
MF 20 Kingsley Coman 46' 90+3'
FW 10 André-Pierre Gignac 74'
MF 18 Moussa Sissoko 90+3'
Coach:
Vlag van Frankrijk Didier Deschamps
Ierland:
GK 23 Darren Randolph
RB 2 Séamus Coleman Aanvoerder Kreeg geel 25'
CB 12 Shane Duffy Weggestuurd 66'
CB 5 Richard Keogh
LB 17 Stephen Ward
DM 8 James McCarthy 72'
CM 13 Jeff Hendrick Kreeg geel 41'
CM 19 Robbie Brady
RW 9 Shane Long Kreeg geel 72'
CF 21 Daryl Murphy 65'
LW 11 James McClean 69'
Wisselspelers:
FW 14 Jonathan Walters 65'
DF 4 John O'Shea 69'
FW 20 Wes Hoolahan 72'
Coach:
Vlag van Noord-Ierland Martin O'Neill

Man van de wedstrijd:
Vlag van Frankrijk Antoine Griezmann

Kwartfinale[bewerken | brontekst bewerken]


3 juli 2016
«onderlinge duels»
21:00 (UTC+2)
Frankrijk Vlag van Frankrijk 5 – 2 Vlag van IJsland IJsland Stade de France, Saint-Denis
Toeschouwers: 76.833
Scheidsrechter: Björn Kuipers (Nederland)
Giroud Goal 12'Goal 59'
Pogba Goal 20'
Payet Goal 42'
Griezmann Goal 45'
Goal 56' Sigþórsson
Goal 84' B. Bjarnason
Frankrijk
IJsland
Frankrijk:
GK 1 Hugo Lloris Aanvoerder
RB 19 Bacary Sagna
CB 21 Laurent Koscielny 72'
CB 22 Samuel Umtiti Kreeg geel 75'
LB 3 Patrice Evra
CM 15 Paul Pogba
CM 14 Blaise Matuidi
RW 18 Moussa Sissoko
AM 7 Antoine Griezmann
LW 8 Dimitri Payet 80'
CF 9 Olivier Giroud 60'
Wisselspelers:
FW 10 André-Pierre Gignac 60'
DF 13 Eliaquim Mangala 72'
MF 20 Kingsley Coman 80'
Coach:
Vlag van Frankrijk Didier Deschamps
IJsland:
GK 1 Hannes Þór Halldórsson
RB 2 Birkir Már Sævarsson
CB 14 Kári Árnason 46'
CB 6 Ragnar Sigurðsson
LB 23 Ari Freyr Skúlason
RW 7 Jóhann Berg Guðmundsson
CM 17 Aron Gunnarsson Aanvoerder
CM 10 Gylfi Sigurðsson
LW 8 Birkir Bjarnason Kreeg geel 58'
CF 15 Jón Daði Böðvarsson 46'
CF 9 Kolbeinn Sigþórsson 83'
Wisselspelers:
DF 5 Sverrir Ingi Ingason 46'
FW 11 Alfreð Finnbogason 46'
FW 22 Eiður Guðjohnsen 83'
Coach:
Vlag van Zweden Lars Lagerbäck
Vlag van IJsland Heimir Hallgrímsson

Man van de wedstrijd:
Vlag van Frankrijk Olivier Giroud

Halve finale[bewerken | brontekst bewerken]


7 juli 2016
«onderlinge duels»
21:00 (UTC+2)
Duitsland Vlag van Duitsland 0 – 2 Vlag van Frankrijk Frankrijk Stade Vélodrome, Marseille
Toeschouwers: 64.078
Scheidsrechter: Nicola Rizzoli (Italië)
Goal 45+2' (pen.)Goal 72' Griezmann
Duitsland
Frankrijk
Duitsland:
GK 1 Manuel Neuer Aanvoerder
RB 21 Joshua Kimmich
CB 17 Jérôme Boateng 61'
CB 4 Benedikt Höwedes
LB 3 Jonas Hector
CM 14 Emre Can Kreeg geel 36' 67'
CM 7 Bastian Schweinsteiger Kreeg geel 45+1' 79'
RW 8 Mesut Özil Kreeg geel 45+1'
AM 18 Toni Kroos
LW 11 Julian Draxler Kreeg geel 50'
CF 13 Thomas Müller
Wisselspelers:
DF 2 Shkodran Mustafi 61'
MF 19 Mario Götze 67'
MF 20 Leroy Sané 79'
Coach:
Vlag van Duitsland Joachim Löw
Frankrijk:
GK 1 Hugo Lloris Aanvoerder
RB 19 Bacary Sagna
CB 21 Laurent Koscielny
CB 22 Samuel Umtiti
LB 3 Patrice Evra Kreeg geel 43'
CM 15 Paul Pogba
CM 14 Blaise Matuidi
RW 18 Moussa Sissoko
AM 7 Antoine Griezmann 90+2'
LW 8 Dimitri Payet 71'
CF 9 Olivier Giroud 78'
Wisselspelers:
MF 5 Kingsley Coman 71' Kreeg geel 75'
FW 10 André-Pierre Gignac 78'
MF 6 Yohan Cabaye 90+2'
Coach:
Vlag van Frankrijk Didier Deschamps

Man van de wedstrijd:
Vlag van Frankrijk Antoine Griezmann

Finale[bewerken | brontekst bewerken]


10 juli 2016
«onderlinge duels»
21:00 (UTC+2)
Portugal Vlag van Portugal 1 – 0 (n.v.) Vlag van Frankrijk Frankrijk Stade de France, Saint-Denis
Toeschouwers: 75.868
Scheidsrechter: Mark Clattenburg (Engeland)
Éder Goal 109'
Portugal
Frankrijk
Portugal:
GK 1 Rui Patrício Kreeg geel 120+3'
RB 21 Cédric Soares Kreeg geel 34'
CB 3 Pepe
CB 4 José Fonte Kreeg geel 119'
LB 5 Raphaël Guerreiro Kreeg geel 95'
RM 16 Renato Sanches 79'
CM 13 William Carvalho Kreeg geel 98'
CM 23 Adrien Silva 66'
LM 10 João Mário Kreeg geel 62'
CF 17 Nani
CF 7 Cristiano Ronaldo Aanvoerder 25'
Wisselspelers:
MF 20 Ricardo Quaresma 25'
MF 8 João Moutinho 66'
FW 9 Éder 79'
Coach:
Vlag van Portugal Fernando Santos
Frankrijk:
GK 1 Hugo Lloris Aanvoerder
RB 19 Bacary Sagna
CB 21 Laurent Koscielny Kreeg geel 107'
CB 22 Samuel Umtiti Kreeg geel 80'
LB 3 Patrice Evra
CM 15 Paul Pogba Kreeg geel 115'
CM 14 Blaise Matuidi Kreeg geel 97'
RW 18 Moussa Sissoko 80'
AM 7 Antoine Griezmann
LW 8 Dimitri Payet 80'
CF 9 Olivier Giroud 60'
Wisselspelers:
MF 20 Kingsley Coman 58'
FW 10 André-Pierre Gignac 78'
FW 11 Anthony Martial 110'
Coach:
Vlag van Frankrijk Didier Deschamps

Man van de wedstrijd:
Vlag van Portugal Pepe