Gebruiker:IC één Twee/Hoofdpagina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Welkom op WikipediA

De vrije encyclopedie met 2.157.559 artikelen

English
Français
Deutsch
Afbeelding

Gasthuis

Een gasthuis was in de middeleeuwen een instelling voor de nachtelijke opvang van daklozen. De gasten aan wie een slaapplaats werd geboden varieerden van landlopers tot pelgrims. Later ontstonden vele vormen van gasthuizen, waarvan de belangrijkste was de opvang van zieken en bejaarden. Uit het gasthuis zijn het huidige ziekenhuis, verpleeghuis en verzorgingshuis ontstaan.

Een veelgebruikt synoniem voor gasthuis is godshuis. Dit woord is echter minder scherp omlijnd omdat het meerdere betekenissen heeft. (Lees verder)
Er staan op dit moment 374 artikelen in de etalage. Een greep uit die artikelen:

EindhovenIJsvogelMierenleeuwenNicolas FlamelJames MadisonGothic novelHeiligdom van de Grote Goden van SamothrakeOlympische Zomerspelen 1896Nicolaus Steno

Britse "Rwanda-wet" aangenomen

  • 23 april – Het Britse parlement stemt na jaren van discussie alsnog in met een omstreden wet, waarmee illegale asielzoekers rechtstreeks naar Rwanda kunnen worden uitgezet.

Zware brand in Beursgebouw van Kopenhagen

Conflict Iran-Israël

Piere Mauroy
Piere Mauroy
De in maart 2011 uitgebroken Syrische Burgeroorlog is een gewapende opstand in Syrië. De betogers vroegen om politieke hervormingen en het aftreden van president Assad. Na de eerste maanden kreeg de opstand echter ook een militair karakter aan waarbij legerdeserteurs en islamisten een gewapende strijd tegen het Syrische leger begonnen. (Lees verder)
Wikipedia is een encyclopedie die tracht inhoud te bieden die vrij herbruikbaar, objectief en verifieerbaar is. Het project is gebouwd op vijf fundamenten. Deze Nederlandstalige versie, die op 19 juni 2001 is opgericht, is met ruim een miljoen artikelen de op twee na grootste taalversie.

Iedereen kan direct online inhoud publiceren, onder voorwaarde van de basisregels zoals de verifieerbaarheid van de inhoud en de toelaatbaarheid van artikelen. Veel hulppagina's zijn beschikbaar, zoals over het creëren of het bewerken van een artikel. Vragen kun je stellen op de helpdesk.
Wikipedia is geschreven door en voor vrijwilligers, die meehelpen aan 's werelds grootste vrije encyclopedie. Wij zouden nooit zo groot zijn geworden zonder hun hulp. Helaas neemt het aantal actieve gebruikers al jaren af. Om u ook in toekomst van vrije kennis en informatie te voorzien heeft alleen doneren weinig zin, want fysieke bijdragen zijn net zo belangrijk. Help ook mee en maak Wikipedia beter!
Nu registreren
Nu bijdragen

Vrije nieuwsbron Wikinews Vrij woordenboek WikiWoordenboek Handleidingen & vrije boeken Wikibooks Vrije bibliotheek Wikisource Citaten & spreekwoorden Wikiquote Catalogus van levende wezens Wikispecies Vrije onderwijsprojecten Wikiversity Een vrije, wereldwijde reisgids Wikivoyage Een vrije database Wikidata Vrije media Commons Coördinatie Meta-Wiki Opstarten van nieuwe projecten Incubator