Gebruiker:Jos1950/PTa

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
    Welkom op Portaal Dominicaanse Republiek    


Het begon hier, aan de Buitenzijde van de Puerta del Conde.

Inleiding Sjabloon:Portaal 7
Vlag
Wapen

De Dominicaanse Republiek is gesticht in 1844 en beslaat twee derde van het eiland Hispaniola, in het westen beschikt Haïti over een derde deel. Christoffel Columbus ontdekte het eiland in 1492 en noemde het La isla de Española. Het is na Cuba het grootste eiland van de Grote Antillen in het Caraïbisch gebied dat ook West-Indië wordt genoemd. Geografisch behoord het tot Noord Amerika en is economisch voor een groot deel op de Noord Amerikaanse markt gericht. In cultureel opzicht wordt het tot de Spaanstalige landen van Midden-Amerika gerekend. Tot 1978 was het politiek en economisch onrustig met verschillende bezettingen, interventies en dictaturen.
Lees meer ...

Introductie
Vlag
Wapen

De Dominicaanse Republiek is gesticht in 1844 en beslaat twee derde van het eiland Hispaniola, in het westen beschikt Haïti over een derde deel. Christoffel Columbus ontdekte het eiland in 1492 en noemde het La isla de Española. Het is na Cuba het grootste eiland van de Grote Antillen in het Caraïbisch gebied dat ook West-Indië wordt genoemd. Geografisch behoord het tot Noord Amerika en is economisch voor een groot deel op de Noord Amerikaanse markt gericht. In cultureel opzicht wordt het tot de Spaanstalige landen van Midden-Amerika gerekend. Tot 1978 was het politiek en economisch onrustig met verschillende bezettingen, interventies en dictaturen.
Lees meer ...

Afbeelding van de maand mei

1 mei - Dag van de arbeid.

Geschiedenis in mei
* 1 mei - Dag van de arbeid.
  • ++ mei: Hemelvaartsdag, Sacramentsdag.
  • 30 mei 1865 - La Restauración de la Independencia de Restauratie van de onafhankelijkheid.
  • 30 mei 1961 - Trujillo wordt vermoord.
Voorgeschiedenis
Cacicazgos van Quisqueya

Voor zover men weet waren de eerste bewoners Ciboney. Zij noemde het eiland Quisqueya "moeder van alle landen". Omstreeks het begin van onze jaartelling verdreven de Taíno de Ciboney steeds verder naar het westen en noemde het eiland Ayiti "hoge bergen" en Bohio "huis van hout". De Taino verdeelde het eiland in vijf hoofdgebieden die zij Cacicazgos noemden met aan het hoofd een Cacique. In 1492 werd het eiland door Christoffel Columbus ontdekt tijdens zijn zoektocht naar Indië. Hij noemde het La isla de Española en de bewoners indianen. Tegenwoordig schrijft men in het Spaanse Hispañola en in het Nederlands Hispaniola.
Lees meer Hispaniola...


Bij de ontginning van Hispaniola door de Spanjaarden moesten de indianen in slavernij: goud delven, op plantages en als steenhouwers werken. De indianen waren niet gebouwd voor het zware werk en verzetten zich met de eerste grote confrontaties bij Fort Santo Tomas. Uiteindelijk stierven veel indianen door mishandeling en Europese ziekten en werden vervangen door slaven uit Afrika en Azië.
Lees meer Santo Tomas...


Kaart van ontginning

Er kwam steeds meer druk van andere Europese landen die de nieuwe wereld wilde koloniseren. Spanje moest voortdurend oorlog voeren om zijn bezit in Europa en de Caraïben te behouden. Door de Vrede van Rijswijk (1697) moest Spanje het bevel over het westelijke deel van Hispaniola aan Frankrijk afstaan en werd Saint Dominique genoemd, het Spaanse deel kreeg de naam Santo Domingo. De Fransen wilde het hele eiland onder controle krijgen, wat door het Tweede Verdrag van Bazel (1795) werd gerealiseerd. In de volgende periode heeft de indeling van het eiland nog diverse veranderingen ondergaan. In Saint Dominique een slavenopstand uit (1791) waardoor de naam vanaf 1804 Haïti is. Het hele eiland werd overvallen en de slavernij afschaft. Spanje heeft het oostelijk deel in 1808 weer ingenomen wat bekend werd als de tijd España Boba (dom Spanje).


Groot Colombia in 1820

In 1821 werd door José_Núñez_de_Cáceres de onafhankelijke Republiek Santo Domingo uitgeroepen en zocht aansluiting bij Groot-Colombia. Dit was mogelijk door de verminderde aandacht van Spanje in het tijdperk España Boba. In deze periode verloor Spanje een groot deel van zijn koloniën. De Haïtianen veroverde in 1822 de jonge republiek en noemde het hele eiland Haïti.
Op 27 februari 1844 werd de Dominicaanse Republiek uitgeroepen na de verovering van de hoofdstad Santo Domingo. Het begon in 1838 met de oprichting van La Trinitaria, waarna drie Dominicaanse ballingen, Duarte, Mella en Sánchez, de drijvende rol speelden. In 1856 werd het laatste Haitiaanse verzet gebroken. Het blijft echter tot 1978 onrustig met veel machtswisselingen, dictaturen, interventies door de Verenigde Staten en ook nog enkele perioden als Spaans bezit.
Lees meer ...

Dictaturen
De dictators op Hispaniola hebben allen wrede moorden laten plegen en de politieke en economische situatie op een ernstige manier gefrustreerd en gemanipuleerd. Ondanks deze gegevens worden zij door een deel van de bevolking als helden beschouwd, doordat zij met hun handelen soms grote economische vooruitgang startte, al was het enkel ten behoeven van hun persoonlijk voordeel.
 

Pedro Santana
Generaal en president in de perioden (1844 - 1848), (1853 - 1856) en (1858 - 1861).
Hij elimineerde iedereen die zijn macht trachtte te ondermijnen.
Mede oprichter van de Dominicaanse Republiek die de leden van het Trinitaria verbanden of vermoorden.



Rafael Trujillo
Deze dictator ontzag niets en niemand om zichzelf en zijn naasten te verrijken.
Hij was een door de VS opgheleide hoge militair.
Zijn periode is bekend als Era Trujillo (Trujillo tijd).
Er stierven tijdens de Peterseliemoorden 30.000 tot 50.000 mensen.


Joaquín Balaguer
President in de perioden (1960 - 1962), (1966 - 1978) en (1986 - 1996).
Hij had onder Trujillo verschillende functies vervuld en als zodanig veel ervaring.
Werd door veel armen als een zegen gezien omdat hij de prijzen voor eerste levensbehoefte laag probeerde te houden.



Cultuur
Cultuur in het algemeen verwijst naar het patroon van menselijke activiteit en de symbolische structuren, die deze activiteiten een zekere betekenis geven. Er bestaan uiteenlopende definities van "cultuur", die duiden op verschillende theoretische benaderingen voor de beeldvorming of evaluatie van de menselijke activiteit en haar producten.

In brede zin is cultuur alles wat door de samenleving wordt voortgebracht; 'cultuur' wordt dan tegenover 'natuur' gesteld. Bedenk daarbij dat de cultuur van het jaar 1500 niet hetzelfde is als die van 2000.

De Dominicaanse cultuur was een samensmelting van de indiaanse, Spaanse en slaven afkomst, tradities en taal. Tegenwoordig speelt ook de culturele invloed van de Verenigde Staten een rol, die vooral in de taal tot uitdrukking komt.

De Indiaanse cultuur was gebaseerd op het leven met de omgeving, alles met elkaar delen en activiteiten gezamenlijk uitvoeren. Zij geloofden in het bestaan van een oppperwezen die via helpers voor de mensen berijkbaar was.

De Spaanse cultuur is gevormd door invloeden uit het Europees continent. De basis ligt in de tijd van de verspreiding van de mens over Europa vanuit Afrika en heeft een Romaans taal- en cultuurgebied. Zij hadden een sterk katholiek geloof en gebruiken.

De slaven cultuur heeft zijn oorsprong in Afrika waar men gewoonlijk het Islamitisch geloof beleed en het daar niet ongewoon was om slaven te maken. De slaven op Hispaniola ontwikkelden met hun achtergrond en de nieuwe omgeving een eigen cultuur, wat vooral in het Franse deel Saint Dominique plaatsvond door het grote aantal dat daar verbleef.


Lees meer ...

Vervoer
Vervoer over de weg

Als vervoermiddel wordt alles gebruikt wat iets kan vervoeren, waarbij ook het vervoer met ezels nog gebeurd, al verminderd dat snel. Door de jeugd wordt ook gefietst. Het professionele personen vervoer is geregeld met een vergunningsysteem. In en buiten de steden kan men overal gebruik maken van de quaqua's, autoconcho's en motorconcho's.

Vervoer over het spoor

In het verleden werden enkele spoorlijnen met stoomtreinen geëxploiteerd. In Santo Domingo de Guzmán is in 2012 de tweede metrolijn gerealiseerd, Er zijn plannen voor een derde metrolijn, maar door de economische crisis kan de realisatie daarvan nog wel even duren.

Vervoer door de lucht

Er zijn binnenlandse, internationale en continentale lijn- en charter-diensten. Internationale luchthavens en verharde en onverharde vliegvelden zijn over het hele land verspreid. Vanuit de grote agrarische gebieden, zoals bijvoorbeeld Constanza, wordt veel gebruik gemaakt van luchttransport om bederfelijke waren snel te vervoeren.

Vervoer op het water

De meeste rivieren kunnen niet diep landinwaarts worden bevaren en geschied het watertransport vooral in de kustwateren. Hierbij gaat het vooral om transport van bulk goederen. Ook het containervervoer gaat vaak via het water.



Lees meer ...

Sport
Honkbal

De hoofd sport is Honkbal, of Basebal zoals het hier wordt genoemd en daarnaast wordt ook veel Softbal gespeeld. De twee grootste internationale honkbal stadions staan in Santo Domingo de Guzmán en Santiago de Caballeros. Veel jongeren willen Pelotero (honkballer) worden door een aantal zeer bekende Dominicaanse honkballers die internationaal de top hebben bereikt.
Lees meer ...

Wielrennen

Wielrennen is ook een veel beoefende sport, waarvoor ieder jaar de grote landelijke ronde "Vuelta de Santo Domingo" wordt georganiseerd,
Lees meer ...

Voetbal

Voetbal is weinig populair en wordt op zeer beperkte schaal gespeeld. Dit komt ook door de aard van de boden in combinatie met het warme weer.
Lees meer ...

Binnensporten

Van de binnen sporten kan turnen en de vechtsporten als bekent worden geclassificeerd en heeft beoefenaars die op internationale spelen medailles behaalden. Lees meer ...

Olimpische Spelen
Lees meer ...

Hanen gevechten

Hanengevechten kan men overal en vooral in het weekeind bijwonen. Hierbij vechten 2 speciaal gekweekte en getrainde hanen tegen elkaar in een ronde arena van ongeveer 5 meter doorsnee. Bij deze sport wordt veel gewed.

Geschiedenis in jaartallen 
  • 14 miljoen jaar geleden ontstond het eiland door eruptie.
  • 800 v.C.- De Ciboney´s bewoonden het eiland.
  • 0 - Taino´s kwamen en noemden het eiland Quisqueya en Aïti.
  • 1492 - 3 augustus Drie Spaanse schepen vertrokken richting Canarische Eilanden ter voorbereiding van de eerste reis van Christoffel Columbus naar Indië.
  • 1492 - 12 oktober Christoffel Columbus bereikte het eerste eiland
  • 1492 - 28 oktober Christoffel Columbus ontdekte Cuba.
  • 1492 - 5 december Columbus ontdekt een nieuw eiland en dacht Indië te hebben bereikt. Hij noemde de bewoners indianen en het eiland La isla de Española.
  • 1492 - 24 december Na een verkenningstocht liep het schip van Columbus, de Santa Maria, aan de grond bij bahía Caracol.
  • 1492 - 25 december Columbus liet La Navidad bouwen, met bruikbare delen van de Santa Maria die niet meer te redden was.
  • 1493 - 4 januari Columbus verliet La Navidad in oostelijke richting voor verdere verkenning van de kust.
  • 1493 - 16 januari Columbus ging terug naar Spanje en liet 39 mannen achter, voor verkenning van het eiland en door ruimtegebrek door het verlies van een schip.
  • 1493 - 3 november Columbus vertrok voor zijn tweede reis via een andere route, naar La Españiola. Hij ontdekte een nieuw eiland en noemde het Dominica.
  • 1493 - 22 november Bij aankomst op La Españiola vond hij La Navidad vernield en de mannen vermoord.
  • 1493 - 8 december Cristoffel Columbus stichtte 100 km oostelijker de nederzetting La Isabella.
  • 1494 - januari Ontevreden met de omstandigheden organiseerde Bernal Diaz de Pisa een opstand. Pisa werd opgesloten en enkele anderen opgehangen.
  • - 3 expedities naar het binnenland en bouw eerste weg en eerste fort
  • 1495 - 25 maart Slag van Santo Cerro bij fort Santo Tomas ter bescherming van de goudtransporten in de regio La Vega.
  • 1495 - Francisco Roldán, een voormalig helper van Columbus, vlucht naar het zuiden, vond goud en keerde terug naar La Isabella
  • 1496 - 10 maart Columbus moest terug naar Spanje om beschuldigingen tegen hem te weerleggen en zijn zaak te bepleiten.
  • 1496 - april Bartolomé, broer van Columbus, stichtte La Nueva Isabella aan de zuidkust, ten oosten van de rivier Ozama.
  • 1497 ? - (opstand in La Nueva Isabella) Roldan en meer dan 100 volgelingen verlieten La Isabela om bij de Taino in de Cacicazgo Jaragua te gaan wonen.
  • 1498 - 19 augustus Christoffel Columbus arriveerde op zijn derde reis bij de zuidelijke kust van La Espaniola.
  • 1498 - La Nueva Isabela werd bijna geheel vernield door een orkaan en Bartolomé verplaatst de stad naar de westelijke oever van de Ozama.
  • 1500 - Oktober Christoffel Columbus raakt verwikkeld in een geschil met de Spaanse gouverneur Francisco de Bobadilla van Santo Domingo,. Hij nam Christoffel Columbus gevangen en stuurde hem en zijn twee broers geketend naar Spanje. Columbus werd later, onder voorwaarde, vrijgelaten en vergeven door de koningin.
  • 1502 - La Nueva Isabella werd opnieuw vernield en de nieuwe gouverneur Nicolas de Ovando liet op de puinhopen een nieuwe stad bouwen met de naam Santo Domingo.
  • 1502 - 29 juni Christoffel Columbus arriveerde op zijn vierde reis bij Santo Domingo ivm een naderende orkaan. Hij vroeg toegang tot de haven maar Ovando weigerde en stuurde een vloot die klaarlag naar Spanje.
  • 1502 ? - Op 1 juli werd Santo Domingo praktisch met de grond gelijk gemaakt door een orkaan. Van het konvooi dat door Ovando was weggestuurd zonken 20 schepen, 9 kwamen terug naar de haven en een kwam aan in Spanje.
  • 1502 - Bartolome de Las Casas, ging mee naar Hispaniola als militair. Hij vocht mee in de strijd om Cuba en ontving een Koninklijke onderscheiding. Hij verzette zich tegen de behandeling van de indianen en werd hun beschermer.
  • 1503 - Anacaona (cacique) van de Taíno-stam en haar hofhouding werd in opdracht van de Spaanse gouverneur Nicolas de Ovando vermoord.
  • 1503 - Kapitein-Generaal Juan de Esquival leidde een Spaanse garnizoen die, 600-700 Higuey Tainos afslachtte voor opstand, nadat een van hun leiders zwaar gewond was geraakt na een aanval van een Spaanse vechthond. Bartolome de Las Casas beschreef de brutale vernietiging van de Taino indianen in La Aleta. "In 1997 vonden archeologen op die plaats bewijs van een stad genaamd La Aleta."
  • 1503 - 16 april Christoffel Columbus verliet het garnizoen bij Rio Belén (Panama) en zeilde met 3 schepen naar Spanje. Onderweg leed hij schipbreuk bij Jamaica.
  • 1504 - 29 juni Diego Mendez, een van de kapiteins van Christoffel Columbus, ging met een kano terug naar Hispaniola om daar een klein karveel te charteren.
  • 1510 - De Florentijnse bankier, Bartolommeo di Marchionni, gaf de koning van Spanje een lening voor de eerste verscheping van Afrikanen slaven naar Santo Domingo.
  • 1511 - Begin van de slavenhandel op Hispaniola.
  • 1514 - Diego Columbus, zoon van Christoffel, bouwde de eerste gouvernementszetel in Santo Domingo van de nieuwe wereld.
  • 1515 - Bartolome de Las Casas (1474-1566), Dominicaans priester en de eerste Spaanse gewijde priester in de nieuwe wereld, ging naar Spanje om te pleiten voor een betere behandeling van de autochtone indianen. In dat jaar waren de Taino Indianen vrijwel vernietigd in de confrontaties met de Spanjaarden. Hij werd bekend als de Apostel van de indianen. ”Helen Rand Parish (1912-2005) was auteur van een aantal baanbrekende werken over Las Casas."
  • 1522 - Taino Enriquillo begon een grote opstand tegen de Spanjaarden.
  • 1526 - 26 juli De Spanaard Lucas Vasquez de Ayllon en zijn aanhangers verlieten Santo Domingo en vertrokken naar Florida in het nieuw ontdekte Amerika.
  • 1533 - Enriquillo verwerft een akkoord met enkele rechten voor de indianen.
  • 1585 - In samenwerking met het koninklijk huis van Engeland viel Francis Drake de Spaanse havens van Vigo en Santo Domingo aan: vervolgens werden Engels schepen in Spaanse havens in beslag genomen als een virtuele oorlogsverklaring van Spanje aan Engeland.
  • 1586 - 1 januari Francis Drake, die England in september verliet voor een nieuwe reis naar Amerika, verraste met een aanval het sterk gefortificeerde Santo Domingo en dwong de gouverneur om een groot bedrag losgeld te betalen.
  • 1568 - Francis Drake plunderde Santo Domingo en stak het in brand.
  • 1639 - Tortuga werd veroverd door de Fransen die van daaruit overstaken naar het west van Hispaniola.
  • 1697 - 20 september In Nederland werd het Verdrag van Rijswijk getekend.
  • 1791 - 14 augustus Haïtiaanse slaven, aangemoedigd door voodoo priesters (waaronder Boukman Dutty), beraamde een revolutie.
  • 1791 - In het noorden van Haïti brak een grote opstand uit, onder militaire leiding van de geletterde slaaf Toussaint l’Ouverture. 1995 Madison Smart Bell is de auteur van "All Souls Rising," een novelle over wat zich in die tijd afspeelde.
  • 1792 - 28 januari Rebellerende slaven in Santo Domingo pleegde een aanval op de hoofdstad.
  • 1793 - 14 april Een royalistische rebel werd door Franse Republikeinse troepen opgehangen.
  • 1793 - 29 augustus Slavernij werd in de Fraanse kolonie afgeschaft.
  • 1793 - september De eerste Britse soldaten kwamen in St. Domingue aan land.
  • 1794 - 06 mei In Haïti beëindigde (L’Ouverture), Haïtiaans rebellen leider, zijn alliantie met de Iberische monarchie en omhelsde de Franse Republikeinen. Er volgde een order die leidde tot een slachting onder de Spanjaarden.
  • 1795 - 22 juli Spanje tekende het Verdrag van de Vrede van Basel waardoor het hele eiland Frans grondgebied werd.
  • 1795 - Groot-Brittannië versterkt zijn strijdkrachten in St. Domingue, de grootste expeditie die Engeland ooit had verlaten.
  • 1798 - 02 mei De zwarte Generaal Toussaint Louverture dwong de Britse troepen in te stemmen met het evacueren van de haven van Santo Domingo. Na 5 jaar van gevechten waren meer dan 60% van de 20.000 Britse troepen op St. Domingue gesneuveld.
  • 1800 - Door Dessalines, een luitenant van Toussaint Louverture, werden veel mulatten afgeslacht (de schattingen lopen uiteen van 2000 tot 10.000).
  • 1801 - januari Toussaint Louverture negeerde het commando van Napoleon Bonaparte, en overrompelden het Spaanse in Santo Domingo, waar de slavernij nu ook werd afgeschaft.
  • 1801 - 07 juli Een nieuwe grondwet, opgesteld door een commissie aangesteld door Toussaint Louverture, ging in werking en verklaarde de onafhankelijkheid van Hispaniola. De grondwet maakte hem gouverneur-generaal voor het leven met een vrijwel absolute macht.
  • 1802 - februari Napoleon Bonaparte stuurde een groot leger onder leiding van zijn zwager, Charles Leclerc, om de controle op het eiland Santo Domingo terug te krijgen. Duizenden soldaten stierven, vooral aan gele koorts. De Franse controle was verdwenen door de militaire ondernemingen in Europa. Toussaint L'Ouverture ging over in guerrillaoorlogsvoering, geïnspireerd door de idealen van de Franse Revolutie en haar motto "Vrijheid, Gelijkheid, Broederschap."
  • 1802 - 7 mei Toussaint Louverture tekende een vredesverdrag met de Fransen, 3 weken later werd hij gevangengenomen en naar Frankrijk gedeporteerd.
  • 1803 - 8 april Francois D. Toussaint L'Ouverture (Louverture), de Haitiaanse revolutionair, stierf in de gevangenis van Fort Joux in Frankrijk. "Madison Smartt Bell was In 2007 de auteur van “Toussaint Louverture: A Biography.
  • 1803 - 18 nov De Slag bij Vertières werd uitgevochten. Jean-Jacques Dessalines, Haïtiaanse rebellenleider, leidde zijn leger naar beslissende overwinningen op de Fransen met zijn slogan 'Snij hun hoofden af en verbrand hun huizen'.
  • 1803 - 19 november gaven de Franse troepen, van Napoleon in Haïti, zich over aan Dessalines.
  • 1804 - 1 januari Jean-Jacques Dessalines riep de Republiek Haïti uit en verklaarde de onafhankelijkheid van Frankrijk. "Documentatie van zijn toespraak zijn toen verloren gegaan en opnieuw ontdekt in 2010 door een Canadese student op zoek in de Britse Nationale Archieven."
  • 1804 - 20 april Jean-Jacques Dessalines, gaf het commando voor de massamoord op de Fransen in de stad Cape Francois. Er is geschat dat er in dat jaar ongeveer 20.000 Fransen zijn vermoord.
  • 1804 - Oktober 8 De negroïde Dessalines benoemde zich tot Keijzer James I van Haiti.
  • 1806 - Jean-Jacques Dessalines werd vermoord in een samenzwering van Henri Christophe en Alexandre Pétion.
  • 1807 - Spaanse kolonisten grepen, met behulp van Engelse troepen, de macht in Santo Domingo zoals Hispaniola toen ook werd genoemd.
  • 1807 - De republiek viel uiteen in een noordelijke 'zwarte' republiek en een 'mulatten' republiek in het zuiden.
  • 1821 - 30 november Mulatten onder leiding van José Núñez de Cáceres, verklaarde de kolonie de onafhankelijkheid als Spaans Haïti.
  • 1822 - februari De nieuwe president Pierre Boyer herstelde de eenheid en annexeerde ook het Spaanse deel van Hispaniola.
  • 1843 - Boyer werd ten val gebracht en vermoord.
  • 1844 - Rebellen, onder leiding van Pablo Duarte, Francisco del Rosario Sanchez en Ramon Mella, beslisten de strijd voor de onafhankelijkheid van de Dominicaanse Republiek.
  • 1844 - 27 februari De onafhankelijke Dominicaanse Republiek werd uitgeroepen waarna Pedro Santana de Haïtianen het land uitjoeg.
  • 1844 - juli Pedro Santana riep zich uit tot president van de Dominicaanse Republiek. Spanje stemde toe, onder voorwaarde dat het eiland Santo Domingo weer een Spaanse provincie zou worden.
  • 1844 - 6 november Spanje accepteerde de onafhankelijkheid van de Dominicaanse Republiek.
  • 1861 - Sánchez protesteerde tegen de annexatie door Spanje en werd gevangen genomen door Santana's leger en geëxecuteerd.
  • 1865 - Door de verkapte vorm van slavernij brak er opnieuw een grote opstand uit en de Spanjaarden moesten het land verlaten.
  • 1865 - 30 mei De Dominicaanse Republiek was wederom onafhankelijk.
  • 1867 - Een poging tot aansluiting bij de Verenigde Staten werd afgewezen vanwege Europese invloeden.
  • 1882 - Ulises Heureaux was president van de Dominicaanse Republiek tot 9 januari 1883.
  • 1887 - 6 januari tot 27 februari was Ulises Heureaux wederom president.
  • 1899 - Ulises Heureaux, vanaf 30 april nogmaals president, werd vermoord. Door de daaropvolgende grote, gewelddadige, politieke onrust en de dreigingen uit Europa grepen de VS in.
  • 1905 - De Dominicaanse Republiek werd in feite door de Amerikanen onder curatele geplaatst door het overnemen van de buitenlandse handel en betalingen.
  • 1911 - President Ramón Cáceres werd vermoord. Er ontstond een bloedige strijd onder zijn beoogde opvolgers, Horacio Vásquez en Juan Isidro Jiménez.
  • 1916 - mei Amerika vond het welletjes en nam letterlijk de macht over. Om de rust te herstellen zetten de Amerikanen een Nationale Garde op en werden er verkiezingen voorbereid. Ze bleven tot 1924 en zorgden daarbij ook voor economische vooruitgang en verbetering van het onderwijs.
  • 1924 - Horacio Vásquez won de georganiseerde presidentverkiezingen en de Amerikanen vertrokken weer.
  • 1930 - Vásquez werd door een groepje revolutionairen verdreven. Rafael Leónidas Trujillo Molina, bevelhebber van de door de Amerikanen opgericht Nationale Garde, werd president door gemanipuleerde verkiezingen.
  • 1937 - Masacre Perejil regelrechte genocide van Haitianen.
  • 1961 - Trujillo werd vermoord, zijn stroman Joaquín Balaguer werd president tot aan de verkiezingen van 1962. Het bleef onrustig tot 1966.
  • 1962 - Juan Bosch van de linkse Revolutionaire Democratische Partij, populaire onder boeren en stedelijke arbeiders, wilde als president de macht van de militairen beperken maar die stonden dat niet toe.
  • 1963 - Een half jaar later werd Bosch afgezet en verbannen door kolonel Elías Wessin y Wessin.
  • 1965 - Vooruitstrevende militairen sloten zich aan bij de progressieven en eisten gezamenlijk het herstel van de democratie.
  • 1965 - 28 april De eerste Amerikaanse troepen landden om de zaken in goede banen te leiden en zo een tweede Cuba te voorkomen.
  • 1966 - Joaquín Balaguer werd president na afspraken met de Amerikanen en de belofte voor nieuwe verkiezingen.
  • 1974 - De suikerprijzen daalden en de olieprijzen stegen en dat had grote gevolgen voor economie en samenleving.
  • 1978 - Guzmán leek de verkiezingen te gaan winnen waarop het leger alle stembussen in beslag nam.
  • 1979 - De orkaan David trof de Dominicaanse Republiek zwaar: meer dan 1000 doden, 400.000 daklozen en honderden miljoenen euro’s schade.
  • 1982 - Vlak na de verkiezingen pleegde Guzmán zelfmoord toen bleek dat zijn dochter en schoonzoon bij corruptie betrokken waren.
  • 1982 - Salvador Jorge Blanco werd president. Hij werd meteen onder druk gezet door de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds.
  • 1984 - en 1985 Opstanden die hardhandig door het leger werden neergeslagen en meer dan honderd mensen het leven kostten.
  • 1986 - augustus Balaguer profiteerde van de slechte situatie door met de nieuwe Sociaal-Christelijke Reformistische Partij (PRSC) de verkiezingen te winnen.
  • 1990 - Balaguer won opnieuw de verkiezingen. Er werd gesproken over verkiezingsfraude.
  • 1994 - Balaguer versloeg de oppositie van PRD en PLD. Ook nu werd hij beschuldigd van verkiezingsfraude waardoor na 2 jaar nieuwe verkiezingen volgden.
  • 1996 - De technocraat Leonel Fernández Reyna van de Dominicaanse Vrijheidspartij (PLD) werd de nieuwe president.De oudjes Balaguer (89 jaar) en Bosch deden deze keer niet mee maar steunde hem wel.
  • 1997 - augustus Om een eind te maken aan corruptie bij de rechterlijke macht verving president Fernández alle leden van het Hooggerechtshof.
  • 1998 - De gemeente- en congresverkiezingen verliepen zonder problemen, en dat was uniek in de geschiedenis van het land.
  • 1998 - september De orkaan Georges bracht grote verwoestingen aan in de landbouwgebieden.
  • 2000 - Hipólito Mejia (PRD) wordt president
  • 2002 - 14 juli overleed oud-president Balaguer op 96-jarige leeftijd.
  • 2003 - In september wordt de noordkust getroffen door de hevigste aardbeving sinds 1945.
  • 2004 - 16 augustus Leonel Fernández Reyna werd, met 57% van de stemmen, voor de tweede keer president.
  • 2004 - eind mei Het eiland werd geteisterd door overstromingen door hevige regenval.
  • 2008 - Leonel Fernández Reyna wint voor de derde keer de presidentsverkiezing.
  • 2012 - Grooste kanshebbers op het presidentschap zijm Danillo van de PLD en Mejilla van de PRD.
Zie voor een volledige lijst van bestuurders Lijst van presidenten van de Dominicaanse Republiek
Feestdagen 
  • 01 januari: Nieuwjaarsdag.
  • 06 januari: Driekoningen.
  • 21 januari: Heilige maagd Altagracia, patrones van het land.
  • 26 januari: Día de Juan P. Duarte, stichter van de republiek.
  • 27 februari: Día de la Independencia, Onafhankelijkheidsdag.
  • ++ maart/april: Semana Santa, Goede Vrijdag en paasweekeinde.
  • 01 mei: Dag van de arbeid.
  • ++ mei: Hemelvaartsdag, Sacramentsdag.
  • 15 augustus: María Hemelvaart.
  • 16 augustus: Dag van de Restauratie .
  • 24 september: Nuestra Señora de las Mer­cedes, patrones van het eiland.
  • 12 oktober: Día de la Raza. Dag van de ontdekking van Amerika.
  • ++ november: Allerheiligen.
  • 25 december: Kerstmis.
Bewerk
Aan te passen
Gerelateerde artikelen die zijn aangepast.

Als stichter van Santo Domingo, in 1502, worden verschillende personen opgevoerd. Hiervoor komen in aanmerking: Diego (broer of zoon van Christoffer Columbus en ook gouverneur Ovando of Olando

De Concepcion de La Vega en La Vega Real worden soms in dezelfde context gebruikt. Hierover verschilt in de informatie. Ook de hoofdstad wordt aangeduid met La Vega en La Vega Real.

De Hoya Enriquillo wordt ook aangeduid met Valle Neiba. Hierover is de informatie niet duidelijk.

Gebruikers Pagina
Mee bezig Mee bezig
Aan deze pagina of deze sectie wordt de komende uren of dagen nog druk gewerkt.
Toelichting: Dit is een voorbeeld van Portaal 2 Dominicaanse Republiek
Klik op geschiedenis voor de laatste ontwikkelingen.