Imtech Arena

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Imtech Arena
Volksparkstadion.jpg
UEFA SterSterSterSter
Bijnaam Volksparkstadion
Plaats Hamburg, Duitsland
Capaciteit 57.274
Geopend 12 juli 1953; 1998 (nieuw stadion)
Bespelers Hamburger SV
Veldafmetingen 105 x 68 m
Vroegere namen Volksparkstadion
AOL Arena
HSH Nordbank Arena
AOL-Arena.jpg
Portaal  Portaalicoon   Sport

De Imtech Arena is een stadion in Hamburg, Duitsland. Het stadion was een van de twaalf stadions tijdens het Wereldkampioenschap voetbal 2006. Er werden vier groepswedstrijden gespeeld en één kwartfinale. Voorheen heette het stadion Volksparkstadion, en tot juli 2007 AOL Arena.

Geschiedenis[bewerken]

Hamburger SV, de bespeler van het stadion heeft niets te maken met het ontstaan van het stadion, de club is wel de huidige eigenaar van de arena. Voordat "HSV" hier haar intrede deed, speelde het haar wedstrijden in het Sportplatz Rothenbaum. Het eerste stadion dat werd gebouwd op de huidige locatie van de Imtech Arena was het Bahrenfelder Stadion. Het stadion werd geopend op 13 september 1925 met een wedstrijd tussen FC Altona 93 en Hamburger SV. HSV verloor de wedstrijd onder ogen van 25.000 toeschouwers met 2-3. Altona was toentertijd een grote club in Duitsland en ondanks dat de club er niet speelde werd het stadion toch wel eens Altonaer Stadion genoemd.

Na een lange periode werd het stadion tussen 1951 en 1953 gerenoveerd. Vanaf 12 juli 1953 was de naam van het stadion officieel veranderd in Volksparkstadion. Het meeste materiaal dat werd gebruikt waren resten uit Eimsbüttel, een district in Hamburg dat in de Tweede Wereldoorlog zwaar gebombardeerd is door de Geallieerden. Het gerenoveerde stadion kon 75.000 toeschouwers ontvangen.

In 1963 kwalificeerde HSV zich voor de nieuw opgezette Bundesliga. Op dat moment deed de club pas officieel haar intrede in het stadion wat groter en moderner was dat het eigen Rothenbaum. HSV begon in die jaren enige zeggenschap in het Duitse voetbal te krijgen en deed steeds vaker mee aan de top. In 1979, 1982 en 1983 won HSV de titel in de Bundesliga.

In mei 1998 besloot de leiding van de club het niet populaire Volkparkstadion te vervangen door een splinternieuw stadion. Niet alleen om Duitsland aan het WK voetbal te helpen, maar vooral om de veiligheid van de toeschouwers te verzekeren, iets wat niet meer kon in het oude stadion. Het Volkparkstadion werd totaal met de grond gelijk gemaakt, terwijl de grond waarop het stadion zou worden gebouwd met 90° werd gedraaid om een beter zicht te krijgen, dit in verband met de stand van de zon. De bouw van het nieuwe stadion nam zo'n 90-100 miljoen euro in beslag.

Het stadion wordt niet alleen voor voetbalgelegenheden gebruikt, ook worden er regelmatig concerten gegeven. Tijdens competitiewedstrijden biedt het stadion plaats aan 55.000 toeschouwers, terwijl er bij internationale wedstrijden 50.000 supporters worden toegelaten omdat de staanplaatsen dan worden vervangen door zitplaatsen. Het nieuwe stadion is geen multisportlocatie, wat het oude stadion wel was. Daar was namelijk ook nog een atletiekbaan aanwezig. Het vernieuwde Volksparkstadion werd in 2000 geopend met een wedstrijd van het Duits voetbalelftal tegen Griekenland. Duitsland wist de wedstrijd met 2-0 te winnen. In 2004 werd er een museum over de geschiedenis van Hamburger SV geopend.

In 2001 kocht het bedrijf America Online de naamrechten van het stadion en zodoende werd de naam veranderd in AOL Arena. In juli 2007, na een lange periode, eindigde deze naamgeving en kreeg het stadion de naam HSH Nordbank Arena, in juli 2010 de naam Imtech Arena. De fans van de club gebruiken echter nog altijd de naam Volksparkstadion.

WK 1974[bewerken]

Ook in 1974 werd het WK in Duitsland gehouden (West-Duitsland). Het Volksparkstadion was ook toen één van de stadions die werden gebruikt in het toernooi. Samen met het Olympiastadion (Berlijn) werden de wedstrijden in Groep A gespeeld. De meest in het oog springende wedstrijd was wel de confrontatie tussen West-Duitsland en Oost-Duitsland, die door de Oost-Duitsers met 0-1 werd gewonnen door een doelpunt in de 80e minuut.

EK 1988[bewerken]

In 1988 werd in West-Duitsland het EK voetbal 1988 gehouden. In het Volksparkstadion werd tijdens dit toernooi slechts één wedstrijd gespeeld. Dit was echter wel een wedstrijd die bij veel Nederlanders eens en voor altijd in de gedachten zal blijven voortleven. De confrontatie tussen Nederland en West-Duitsland is volgens velen de mooiste wedstrijd van het toernooi dat door Nederland werd gewonnen, ondanks dat dit de halve finale betrof. In een zinderend spannende wedstrijd wist Nederland van de Duitsers te winnen dankzij een winnend doelpunt van Marco van Basten. Nederland won het duel uiteindelijk met 1-2.

Faciliteiten[bewerken]

  • Veldverwarming
  • 22 posities voor camera's
  • Veld kan naar buiten worden geschoven net als de Veltins-Arena

Externe links[bewerken]