Lakzegel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Samenvoegen   Iemand vindt dat de onderstaande inhoud, of een gedeelte daarvan, samengevoegd zou moeten worden met Zegel (oorkonde), of dat er een duidelijkere afbakening tussen beide artikelen dient te worden gemaakt  (hier melden).
Een lakzegel op een brief

Een lakzegel is een zegel om een document (bijvoorbeeld een brief) dicht te maken en te beschermen tegen ongeoorloofd lezen. Het zegel dient ook om de authenticiteit van een stuk te garanderen.

De historische hulpwetenschap die de zegels bestudeert is de zegelkunde of sfragistiek.

Nadat een te verzegelen document is dichtgevouwen, wordt een staaf zegellak in een kaars gehouden, zodat de lak gaat smelten. Een grote druppel van de lak laat men op de rand van de sluiting vallen, en de nog zachte vlek wordt gewaarmerkt door er een gravure (bijvoorbeeld die van een zegelring) in te drukken. Zo kan de ontvanger zien of het document tijdens het vervoer is gelezen: het lakzegel mag namelijk niet gebroken zijn en moet de (bekend geachte) afbeelding bevatten.

Gebruik van lakzegels[bewerken]

Lakzegels worden nog steeds gebruikt op bepaalde officiële, openbare documenten (bijvoorbeeld overeenkomsten of vredesverdragen), en in beperkte mate ook op persoonlijke correspondentie.

Op plaatsen in België waar nog met een potlood gestemd wordt, worden de bundels stembiljetten met een lakzegel verzegeld om ze te vervoeren van het stembureau naar het telbureau.

Zegels spelen een belangrijke rol in het kerkrecht. Iedere priester moet daarom een eigen zegel bezitten en een afdruk daarvan aan zijn superieuren sturen. Reliekschrijnen moeten ook verzegeld zijn.

Na het overlijden van een paus worden diens vertrekken in het Apostolisch Paleis in Vaticaanstad en in de zomerresidentie in Castel Gandolfo door de camerlengo met een lakzegel verzegeld. De zegelstempels en de vroeger als zegelring gebruikte vissersring van de overleden regerende paus worden direct na het overlijden met een hamertje stukgeslagen.

Een lakzegel, tussen een staaf zegellak en een zegelstempel

Het ministerie van Buitenlandse Zaken verzegelt de zak met diplomatieke post. Onder de regels van het Verdrag van Wenen kan men ook koffers en zelfs containers als diplomatieke post verzegelen.

Een deurwaarder kan een huis waarop beslag is gelegd verzegelen en ook de politie kan een "plaats delict" verzegelen. Het verbreken van dergelijke zegels is een misdrijf.

De kisten van de in de grafkelder van Oranje-Nassau onder de Nieuwe Kerk in Delft bijgezette Oranje's worden na de bijzetting door de Minister van Justitie en een functionaris van het hof tweemaal verzegeld.