Martigny (Zwitserland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Martigny
Gemeente in Zwitserland Vlag van Zwitserland
Wapen van Martigny
Martigny (Zwitserland)
Martigny (Zwitserland)
Situering
Kanton Wallis
District Martigny
BFS/OFS/UST-code 6136
Soort gemeente Stad
Coördinaten 46° 6' NB, 7° 4' OL
Algemeen
Oppervlakte 24,9 km²
Inwoners (31-12-2012) 16.897
Hoogte 471 m
Overig
Postcode 1920
Website http://www.martigny.ch
Detailkaart
Kaart van de gemeente
Portaal  Portaalicoon   Zwitserland

Martigny is een gemeente en kleine stad in Zwitserland, de tweede stad van het kanton Wallis. Het ligt in de hoek van het Rhônedal op een hoogte van 475 meter. Martigny telt 16.897 inwoners, het is vooral bekend door het nabijgelegen skigebied Verbier.

Martigny

Het karakter van Martigny wordt bepaald door de ligging in het Rhônedal, ten oosten van het gebergte Dents du Midi. De voertaal is het Frans. Het embleem van Martigny is een minotaurus.

Het stadje is een verkeersknooppunt. Het ligt aan de voet van de Grote Sint-Bernhardpas naar Italië naar het zuiden en aan de voet van de Col de la Forclaz naar Chamonix in Frankrijk naar het westen. Martigny wordt ontsloten door de spoorlijnen Lausanne - Brig, Martigny - Châtelard en Martigny - Orsières met de stations Martigny en Martigny-Bourg. Al het verkeer, dat over de weg naar de passen gaat, via de spoorlijnen loopt of dat naar Verbier gaat, komt dus door Martigny.

Martigny was al in de tijd van de Romeinen een vestingplaats. Het heette toen Forum Claudii Vallensium. Uit die tijd dateert het amfitheater, dat in 1978 grondig is gerestaureerd, zodat het nu weer in zeer goede staat verkeert. Naast het huidige openluchtzwembad is een plek, waar de fundering van een Romeins huis is te zien. In de 13e eeuw werd op een strategische plaats een fort met een donjon gebouwd. Vanaf de donjon is er een ver uitzicht op het Rhônedal, naar het oosten en naar het noorden, en kon het verkeer naar de Grote Sint-Bernhardpas worden gecontroleerd.

Martigny heeft een klein stadsplein met platanen. Dat is voetgangersgebied. In het museum Fondation Pierre Gianadda zijn er behalve de vaste tentoonstellingen wisselende tentoonstellingen van beroemde kunstenaars. De permanente tentoonstellingen zijn van oude vondsten uit Martigny, met name uit de Romeinse tijd en van oude auto's. Ook is er een beeldentuin met werk van onder andere Henry Moore, Alexander Calder en Niki de Saint Phalle. De wisselende tentoonstellingen zijn de focus van het museum. In de dependance van dit museum is een tentoonstelling over Leonardo da Vinci. In juli 2006 is in Martigny een tweede museum geopend: het St. Bernhardmuseum. Het nieuwe museum is gewijd aan de Grote Sint-Bernardpas en aan de bekende Sint-Bernardshonden, waarvan er een aantal in het museum rondloopt.

Op 21 juli 2009 startte de 16e etappe van de Tour de France 2009 vanuit Martigny.

start Tour vanuit Martigny

Gemeentelijke herindeling[bewerken]

De gemeente Martigny is in zijn huidige vorm ontstaan op 1 augustus 1964 door de fusie van de toenmalige zelfstandige gemeenten Martigny-Bourg en Martigny-Ville.

Externe link[bewerken]