Martigny (Zwitserland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Martigny
Gemeente in Zwitserland Vlag van Zwitserland
Wapen van Martigny
Martigny (Zwitserland)
Martigny (Zwitserland)
Situering
Kanton Wallis
District Martigny
BFS/OFS/UST-code 6136
Soort gemeente Stad
Coördinaten 46° 6′ NB, 7° 4′ OL
Algemeen
Oppervlakte 24,9 km²
Inwoners (31-12-2012) 16.897
Hoogte 471 m
Overig
Postcode 1920
Website http://www.martigny.ch
Detailkaart
Kaart van de gemeente
Portaal  Portaalicoon   Zwitserland

Martigny is een gemeente en kleine stad in Zwitserland, de tweede stad van het kanton Wallis. Het is onder andere bekend, omdat het op de route naar Verbier en naar de Grote Sint-Bernhardpas ligt.

Ligging[bewerken]

Martigny ligt in de bocht van het Rhônedal. Het ligt daar in de hoek van het dal, de kant van Verbier en de Grote Sint-Bernhardpas op. Het karakter van Martigny wordt bepaald door de ligging in het Rhônedal tussen de bergen. De bocht, die de Rhône bij Martigny maakt, is een rechte hoek globaal vanuit het oosten naar het noorden in de richting van het Meer van Genève. De bergen om Martiny zijn de Walliser Alpen, les Diablerets en de Dents du Midi.

Martigny ligt op een hoogte van 475 m.

Martigny

Martigny is een verkeersknooppunt. Het ligt aan de voet van de Grote Sint-Bernhardpas naar Italië naar het zuiden en aan de voet van de Col de la Forclaz naar Chamonix in Frankrijk naar het westen. Martigny wordt ontsloten door de spoorlijnen Lausanne - Brig, Martigny - Châtelard en Martigny - Orsières met de stations Martigny en Martigny-Bourg. Al het verkeer, dat over de weg naar de passen gaat, via de spoorlijnen loopt of dat naar Verbier gaat, komt dus door Martigny. Langs de oude hoofdweg door Martigny naar deze passen ligt het centrale plein. Dat is vooral een voetgangersgebied, er is daar maar beperkt doorgaand autoverkeer mogelijk.

De gemeente Martigny is in zijn huidige vorm ontstaan op 1 augustus 1964 door de fusie van de toenmalige zelfstandige gemeenten Martigny-Bourg en Martigny-Ville.

Geschiedenis en cultuur[bewerken]

De voertaal is het Frans. Het embleem van Martigny is een minotaurus. Martigny was al in de tijd van de Romeinen een vestingstad, het heette toen Octodurus. In 57 v.Chr. hielden de Romeinen er onder aanvoering van Servius Galba stand bij een belegering van hun vesting. In de 2e eeuw was de vestingstad het grootst. Uit die tijd dateren de funderingen van Romeinse huizen aan de rue du Forum en het amfitheater, dat in 1978 grondig is gerestaureerd.

In de 13e eeuw werd op een strategische plaats een fort met een donjon gebouwd. Vanaf de donjon is er een ver uitzicht op het Rhônedal, naar het oosten en naar het noorden, en kon het verkeer naar de Grote Sint-Bernhardpas worden gecontroleerd.

Voor zijn veldtocht naar Egypte in het jaar 1800 moest Napoleon met zijn leger de Alpen overtrekken. Voor de bergpas om over te steken koos hij de Grote Sint-Bernhardpas. Hij reisde met zijn leger langs het Meer van Genève, aan de kant van Lausanne, en door Martigny. Van 15 mei tot 20 mei van dat jaar trok zijn leger over de Grote Sint-Bernhardpas. Napoleon verliet op 19 mei Martigny, om zijn leger te volgen.[1]

Nuvola single chevron right.svg Zie Fondation Gianadda voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In het museum Fondation Pierre Gianadda zijn er behalve de vaste tentoonstellingen wisselende tentoonstellingen van beroemde kunstenaars.

In juli 2006 is in Martigny een tweede museum geopend: het St. Bernhardmuseum. Het nieuwe museum, dat naast het amfitheater ligt, is gewijd aan de Grote Sint-Bernardpas en aan de bekende Sint-Bernardshonden, waarvan er een aantal in het museum rondloopt.

Op 21 juli 2009 startte de 16e etappe van de Tour de France 2009 vanuit Martigny.

start Tour vanuit Martigny

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties