Mozambiquesijs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Mozambiquesijs
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2012)
Yellow-fronted Canary.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Fringillidae (Vinkachtigen)
Geslacht: Crithagra (Kanaries)
Soort
Crithagra mozambicus
(Müller, 1776)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De mozambiquesijs (Crithagra mozambicus; synoniem: Serinus mozambicus) is een fel gekleurd vogeltje uit de familie van de Fringillidae (Vinkachtigen), oorspronkelijk afkomstig uit Afrika.

Kenmerken[bewerken]

De mannetjes hebben een gele borst en zijn over het algemeen feller van kleur dan de poppen (vrouwtjes). De vrouwtjes hebben een randje van donkere spikkeltjes, dat lijkt op een halskettinkje. De bovenzijde en vleugels zijn geelachtig groen en ze hebben op hun kopje een grijze kruin met een grijze oogstreep. De totale lengte van kop tot puntje van de staart is ongeveer 11-12 centimeter.

Verzorging[bewerken]

De mozambiquesijs kan goed gehouden worden in een ruime binnen- of buitenvolière tezamen met andere vogelsoorten. Met eigen soort lukt dat in gevangenschap meestal wat minder, hoewel ze in de vrije natuur wel in groepen leven.

Het menu bestaat uit een zaadmengsel voor kleine tropen met daarbij trosgierst, graszaden en onkruidzaad. Ze mogen ook af en toe een kleine hoeveelheid fruit hebben. Bijvoorbeeld aardbei of kiwi, maar ook lust deze vogel graag sla. De vogels moeten uiteraard altijd de beschikking hebben over vers drinkwater, grit en maagkiezel.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

De soort telt 10 ondersoorten:

Bronnen, noten en/of referenties