Newspeak

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Newspeak is een fictieve taal in George Orwells roman 1984. De Nederlandse vertaling van de term, Nieuwspraak (of dunktaal), wordt weinig gebruikt.

Newspeak is in het boek een taal met een bijzonder doel, namelijk het inkrimpen van de woordenschat en daarmee het doen verdwijnen van nuances in woord en idee. Het uiteindelijke doel is dat men alleen nog maar politiek correcte dingen kan zeggen, omdat men eenvoudig de woorden niet heeft om dingen te zeggen of zelfs maar te denken die het regime onwelgevallig zijn.

Orwell heeft Newspeak helemaal uitgelegd in een appendix achter in het boek.

De taal kent drie woordenlijsten: Woordenlijst A, B en C. Woordenlijst A is voor het dagelijks gebruik, Woordenlijst B is puur voor politieke doeleinden en Woordenlijst C is voor aanvulling van de andere lijsten en bestaat uitsluitend uit wetenschappelijke en technische termen.

In het echt[bewerken]

Het verdraaien van de waarheid of het mooier doen voorkomen door middel van eufemismen van gebeurtenissen door politici of anderen wordt, naar analogie, vaak Newspeak genoemd. Een voorbeeld uit de jaren 1980: de neutronenbom werd ook wel neutronengranaat genoemd, om de weerstand tegen de bom te verminderen.

Externe link[bewerken]