Otto Skorzeny

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Otto Skorzeny
Otto Skorzeny als commandant van de SS eenheid "Friedenthal"
Otto Skorzeny als commandant van de SS eenheid "Friedenthal"
Geboren 12 juli 1908
Wenen, Oostenrijk
Overleden 5 juli 1975
Madrid, Spanje
Land/partij Flag of German Reich (1935–1945).svg nazi-Duitsland
Onderdeel Vlag van de Schutzstaffel Waffen-SS
Dienstjaren 1931 - 1945
Rang Ss-standartenfuhrer.jpg Standartenführer
Leiding over 150. SS-Panzer-Brigade
Slagen/oorlogen Tweede Wereldoorlog
Oostfront
Unternehmen Eiche
Unternehmen Panzerfaust
Operatie Greif
Onderscheidingen Ridderkruis met Eikenloof

Otto Skorzeny (Wenen, 12 juni 1908Madrid, 5 juli 1975) was een Oostenrijks SS-officier.

Skorzeny studeerde voor ingenieur aan de Universiteit van Wenen. Tijdens zijn studie liep hij het litteken op dat hem zo karakteriseerde. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog kwam hij bij de Waffen-SS. Binnen de SS maakte hij deel uit van de invasie in Nederland en Frankrijk, de invasie in de Balkan en de veldtocht in Rusland. Eind 1941 raakt hij hier gewond.

In 1943 werd hij door het Reichssicherheitshauptamt geselecteerd als commandant van een eenheid die tot Duitslands speciale SS-eenheden, de Friedenthaler Jagdverbände, genoemd naar Friedenthal bij Berlijn waar de opleiding plaatsvond.

Zijn eerste opdracht was Unternehmen Eiche, in september 1943. Hij bevrijdde met zijn eenheid op 12 september 1943 Benito Mussolini, die op de berg Gran Sasso door de regering Badoglio gevangen werd gehouden.

Daarna volgden Unternehmen François (het opzetten van partizanenoperaties in het door de geallieerden bezette Iran) en Unternehmen Lange Sprung, waarbij getracht werd de leiders van de geallieerden (Jozef Stalin, Churchill en Roosevelt) te doden tijdens de Conferentie van Teheran in 1943. De Duitse parachutisten die de operatie moesten uitvoeren, werden gevangengenomen. Omdat de geallieerden geen kans zagen Skorzeny's mannen op te sporen, maakten ze de arrestatie openbaar, wat de Duitsers deed besluiten de twee operaties af te blazen.

Unternehmen Rösselsprung in mei 1944 - een poging om Josip Broz Tito levend gevangen te nemen.

Unternehmen Panzerfaust of Unternehmen Eisenfaust in oktober 1944 - ontvoering van Miklós Horthy jr., zoon van de Hongaarse regent, admiraal Miklós Horthy (1868-1957). Na de ontvoering was Skorzeny enige tijd min of meer regent van Hongarije.

Unternehmen Greif in december 1944. Tijdens het Ardennenoffensief organiseerde Skorzeny een zeer spectaculaire actie. Engelssprekende SS'ers stichtten in Amerikaanse uniformen grote verwarring in de Amerikaanse linies.

Begin 1945 kreeg hij van SS-leider Heinrich Himmler de opdracht de Sovjets aan de Oder tot staan te brengen. Voor deze taak werd zijn improvisatievermogen danig op de proef gesteld. Skorzeny wist een divisie samen te stellen maar zijn troepen hadden te weinig wapens en te weinig gevechtservaring. De Schwedt-divisie bestond uit Duitsers, Noren, Denen, Nederlanders, Belgen, Fransen en zelfs Russen. Wonder boven wonder hield deze eenheid het tegen een overmacht meer dan een maand uit.

Skorzeny werd echter eerder teruggeroepen om de brug over de Rijn bij Remagen, die door de Amerikanen was veroverd, te vernietigen. Hij selecteerde hiervoor een kikvorseenheid. Terwijl Skorzeny met een kleine eenheid de Amerikanen zou afleiden zouden de duikers de brug proberen te benaderen en opblazen. Alle duikers werden gedood of gevangengenomen. Skorzeny en zijn eenheid wisten ternauwernood te ontsnappen.

Tijdens het instorten van het Derde Rijk werd hij door tientallen Duitse naziprominenten, hoogwaardigheidsbekleders en industriëlen benaderd om hun tegoeden voor na de oorlog te verbergen. Tijdens dezelfde tijd werd Skorzeny belast met Unternehmen Werewolf. Deze opdracht was tweeledig. Het opzetten van de laatste verdedigingslinie van de nazi's rond Berchtesgaden in de vorm van de Alpenfestung en het opzetten van een ondergrondse verzetsorganisatie voor na de overgave. Waarschijnlijk ligt deze organisatie aan de grondslag van de mysterieuze organisatie ODESSA ('Organisation der ehemaligen SS-Angehörigen'), de geheime door Otto Skorzeny opgerichte broederband van de SS die nazi's uit Duitsland smokkelde.

Op 16 mei 1945 gaf Skorzeny zich over aan de Amerikanen. Komisch om hierbij te vermelden is dat dit de derde keer was dat hij zich aan de Amerikanen probeerde over te geven. Dit ondanks het feit dat hij door de Amerikanen was aangeduid als een van de meest gezochte mannen. Skorzeny werd geïnterneerd en zat onder andere gevangen in Neurenberg en Dachau. Hij werd in 1947 vrijgesproken van oorlogsmisdaden. Datzelfde jaar ontsnapt hij (waarschijnlijk met behulp van ODESSA) en week via Argentinië uiteindelijk uit naar het fascistische bolwerk Spanje. Onder de hoede van generaal Franco kon Otto Skorzeny daar zijn maatschappelijke carrière oppakken. Otto Skorzeny werd in Spanje een rijk zakenman.

Skorzeny onderhield na de oorlog vele contacten met andere oud-nazi's via het ODESSA-netwerk. Daarnaast werkte hij ook voor de Egyptische president Nasser en de Argentijnse president Perón.

In 1975 overleed Skorzeny aan kanker. Hij werd gecremeerd; zijn urn werd bijgezet op het kerkhof van Döbling (Wenen).

Militaire loopbaan[bewerken]

Decoraties[bewerken]

Bron[bewerken]