Portaal:Steden/Uitgelicht stad BNL/6

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Panden aan de oevers van de Leie in het historische centrum

Gent (Frans: Gand) is de hoofdstad van de Vlaamse provincie Oost-Vlaanderen en van het Arrondissement Gent. Gent telt bijna 231.000 inwoners en heeft een oppervlakte van 156,18 km². De stad ligt aan de samenvloeiing van de Schelde en de Leie en wordt ook wel de fiere stede genoemd.

Reeds in de Gallische (of Keltische) tijd waren er meerdere woonkernen in de streek. De rivieren stroomden en kronkelden in een gebied waar veel gronden periodiek onder water liepen (de meersen) en die dus niet ideaal waren voor landbouw maar beter geschikt voor schapenteelt. Gent zou eeuwenlang de belangrijkste stad van de Nederlanden zijn voor laken (gemaakt van wol), vlas (met in de 19e eeuw de grootste vlasfabriek van West-Europa) en katoen (de eerste geïndustrialiseerde stad van het vasteland, ook het Manchester van het vasteland genoemd). Gent had vanaf de zevende eeuw twee grote abdijen (Sint-Baafs 625-650 en Sint-Pieters, na 650) die mee de stad hielpen vormen. De stad moet rond 800 belangrijk genoeg geweest zijn opdat Lodewijk de Vrome, zoon vanKarel de Grote, Einhard tot abt van beide abdijen benoemt. Einhard was de biograaf van Karel de Grote.

Gent is de belangrijkste onderwijsstad in België met onder meer de Universiteit Gent (26.000 studenten), de Hogeschool Gent (15.000), de Arteveldehogeschool (7000), de Hogeschool Wetenschappen en Kunst, de Katholieke Hogeschool Sint-Lieven (5000) en de Internationale Zang- en Ademhalingsschool Prof. Léon-Bernard Giot(2.500). In totaal studeren er meer dan 50.000 studenten in het hoger onderwijs die van de stad een unieke studentenstad maken. Het Universitair Ziekenhuis vervult een belangrijke streekfunctie die zich zelfs uitstrekt tot ver over de landsgrens, aangezien voor inwoners van het Nederlandse Zeeuws-Vlaanderen Gent dichterbij is dan het Academisch ziekenhuis in Rotterdam.