Wijnbouw in de Verenigde Staten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een wijn van de Pinot gris uit de west-Amerikaanse staat Oregon

Wijnbouw in de Verenigde Staten van Amerika vindt plaats van oostkust tot westkust. Het land wordt tot de nieuwe wereld wijnlanden gerekend. Het belangrijkste wijnbouwgebied is de staat Californië in het westen.

Geschiedenis[bewerken]

Oostkust[bewerken]

Hoewel de druivenstok al begin 17e eeuw door Captain John Smith hier werd aangetroffen, is de wijnbouw pas eind 18e eeuw in ontwikkeling gekomen. De inheemse druivenrassen leverde slechte wijn op. Na veel experimenteren met Europese druivenrassen, en om te komen tot goede hybride-varianten, is het uiteindelijk toch gelukt fatsoenlijke wijn te maken. De toen belangrijkste ontwikkelde hybride variëteiten zijn Catawba en Concord. Makkelijk ging dit niet. Na invoering van Europese druivenstokken gingen deze allemaal dood. De oorzaak was de druifluis Phylloxera waar alleen de inheemse druivenstokken resistent voor waren.

De eerste wijngaarden van de Verenigde Staten werden in het oosten en het Finger Lake-district aangelegd.

Westkust[bewerken]

Eind 18e eeuw kwamen met de Franciscaner Monniken vanuit Mexico de eerste wijnstokken naar Californië. Deze stokken zijn afstammelingen van de door Spaanse kolonisten meegebrachte exemplaren. Ziektes en tegenslagen zoals men aan de oostkust had bleven hier uit.

De wijnbouw kende behalve ziektes nog meer tegenslagen. Eerst de Burgeroorlog en daarna de drooglegging. Sinds de jaren ’60 van de vorige eeuw maakt de wijnbouw een enorme vlucht.

Gebieden[bewerken]

De Verenigde Staten kennen niet zo’n duidelijke herkomst omschrijving als in Europa het geval is. AVA’s - American Viticultural Areas - liggen in wijnbouwdistricten. Het zijn een soort Appellations die voornamelijk op een geografische herkomst benaming duiden.

Wijngaarden in de Napa Valley

Californische wijnbouw gebieden zijn:

  • Sonoma Valley
  • Noord-Sonoma
  • Mendocino en Lake County
  • Carneros
  • Napa Valley
  • San Francisco Bay
  • South Central Coast
  • Central Valley

Het noordwesten maakt ook goede wijn in de staten Washington en Oregon. New Mexico en Texas in het zuiden hebben ook al belangrijke wijngaarden. In het oosten van de VS wordt vooral in de staat New York, met name het Finger Lake-district, wijn verbouwd. Vanuit het oosten rukken de laatste decennia de wijngaarden naar het westen op. Heden ten dage zijn de wijngaarden aangelegd tot in het midden van het land. Steeds meer staten starten met wijnbouw.

De jaarproductie van het land is ongeveer 20 miljoen hectoliter. Hiervan komt 90% uit de staat Californië.

Zie ook[bewerken]