Wikipedia:Wikiproject/Staten-Generaal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Inactief Dit project vertoont geen activiteit, en is in de archiefcategorie voor Wikiprojecten opgenomen.
Dit project kan in principe altijd weer geactiveerd worden, haal dan dit sjabloon weg en voeg het project toe op Wikipedia:Wikiproject.
Navigatie:
Welkom bij het WikiProject Staten-Generaal!
Welkom bij het WikiProject Staten-Generaal!
Meehelpen:
Deze pagina:
Inventarisatie van onderwerpen
Mogelijkheden activiteiten
Mogelijke literatuur en bronnen
Meedoen? Geïnteresseerd?
Overleg
Subpagina's:
Inventarisatie terminologie
Afbeeldingen gewenstBronnen gewenst
Kernartikelen:
Staten-Generaal van de Nederlanden
Eerste Nationale VergaderingTweede Nationale Vergadering
Staten-Generaal van het Koninkrijk der Nederlanden
Verwante Wikiprojecten:
GeschiedenisNederlandse parlementsledenGebouwen
Verwante Portalen:
GeschiedenisPolitiekTachtigjarige Oorlog
Zie WP:SG550

Welkom bij het WikiProject Staten-Generaal! Mede ter gelegenheid van hun 550-jarig bestaan in 2014 probeert dit Wikiproject (afgekort SG550) de informatie rondom de Staten-Generaal op Wikipedia te verbeteren.

De huidige insteek is om vanaf 9 januari 2014 (550 jaar nadat de Staten-Generaal voor het eerst bijeen zijn geroepen) een jaar lang te werken aan de kwaliteit van artikelen rondom de Staten-Generaal. Dit zal grotendeels uit bewerken op Wikipedia zelf bestaan, vanuit thuis, maar kan ook deels worden georganiseerd binnen een kader van bijeenkomsten zoals edit-marathons, sessies met experts etc. De exacte vorm moet zich nog uitkristalliseren.

Binnen het WikiProject onderscheiden we vier "pijlers"

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De geschiedenis van de Staten-Generaal; de ontwikkeling van de volksvertegenwoordiging in samenhang met de verschillende staatsvormen van 1464 tot heden. Bron voor namenlijsten van zittingen sinds 1814: [1].

Personen[bewerken | brontekst bewerken]

Leden van de Staten-Generaal (zie ook Wikipedia:Wikiproject/Nederlandse parlementsleden voor na 1814), maar misschien ook relevante ambtelijke functies indien gewenst.

Links naar de naamlijsten van de leden van de Staten-Generaal per zittingsjaar vanaf 1814: gewoon de 2x2 jaartallen invullen in de volgende link

etcetera. Ik heb een lijst van links gemaakt Gebruiker:Havang(nl)/Lijst PDF-links leden Staten-Generaal Groeten, --Havang (overleg) 7 feb 2014 23:53 (CET)[reageren]

Procedures[bewerken | brontekst bewerken]

Procedures (huidig en voormalig). Bijv. Staatscommissie, parlementaire enquête, grondwetswijzigingen, interruptiedebat, spoeddebat, dertigledendebat, Tijdelijk lidmaatschap van de Tweede Kamer enz. Dit zal deels nieuwe artikelen zijn, en deels het verbeteren van bestaande.

Steen[bewerken | brontekst bewerken]

De gebouwen die te maken hebben met de Staten-Generaal. Dit zijn grotendeels gebouwen op het Binnenhof en eromheen (geannexeerd), maar mogelijk ook alternatieve vergaderlocaties van vroeger (Brussel, Londen).

Zie de uitnodiging bij overleg onder SG550 Eerste Kamer Stunteltje (overleg) 24 jan 2014 22:11 (CET)[reageren]

Overig[bewerken | brontekst bewerken]

Wellicht ten overvloede: ook als je weinig met deze categorieën hebt kun je meedoen en onderwerpen kiezen vanuit je eigen interessegebied, zoals bijvoorbeeld numismatiek (herdenkings- en erepenningen), mode (ambtskostuums, hoedjesparade), journalistiek (parlementaire verslaggeving) en kolonialisme (Staten-Generaal als opdrachtgever voor VOC/WIC).

Inventariseren[bewerken | brontekst bewerken]

Een eerste stap zou zijn om te inventariseren waar we het nu precies over hebben:

Ook nuttig:

Voel je vrij mee te bewerken, deze pagina is nog erg flexibel. Discussies/vragen/suggesties graag op de overlegpagina.

Mogelijkheden activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Er spelen de volgende ideeën voor activiteiten:

Rondom afbeeldingen:

  • Fotograferen gebouwen en ruimtes: een activiteit waarbij de encyclopedische en relevante gebouwen en ruimtes op en rond het Binnenhof, ook (juist) degene die normaal niet of slecht toegankelijk zijn, worden gefotografeerd door een of enkele fotografen. Hiervoor is medewerking van de Eerste/Tweede Kamer, Binnenlandse Zaken en/of de Rijksgebouwendienst nodig.
  • Opzoeken en digitaliseren oude foto's van de gebouwen, ruimtes enz. ('steen'). Hiervoor is waarschijnlijk medewerking van het Nationaal Archief nodig.
  • Verkrijgen persaccreditatie voor Prinsjesdag voor een of enkele fotografen om kwalitatief hoogwaardige foto's te kunnen maken voor gebruik in Wikipedia
  • Een of enkele dagen waarbij een fotograaf op of rond het Binnenhof portretfoto's maakt van de huidige parlementsleden (Naar voorbeeld van een vergelijkbaar initiatief in Duitse deelstaatsparlementen). Hiervoor is medewerking nodig van een fotograaf, een geschikte locatie en de diverse fracties.
  • Het zoeken en 'moderniseren' van Plattegronden zodat kan worden aangegeven op verschillende punten in de geschiedenis hoe de situatie in elkaar stak, en waar bepaalde zalen en gebouwen zich bevonden ten opzichte van hun omgeving.

Rondom teksten:

  • Het opzetten van een (tijdelijke) Wikipedia-leesclub waarbij in samenwerking met een bibliotheek (bijv. de Koninklijke Bibliotheek en/of het Parlementair Documentatie Centrum) een groep van 4 à 6 Wikipedianen wordt voorzien van ieder een boek over hetzelfde (brede) onderwerp, zodat het artikel over dat onderwerp kan worden uitgebreid aan de hand van die bronnen. Gezamenlijk wordt op die manier het onderwerp van meerdere kanten belicht over de periode van ~een maand. Aan het begin en eind van die periode is er een bijeenkomst om te overleggen over ingewikkelde zaken, en met een expert van gedachten te wisselen. Samenwerking met bibliotheek en expert is nodig. Te organiseren in Feb/Mrt. Zie de overlegpagina voor aanmelding en mogelijke onderwerpen.
  • Edit-marathon waarbij 20-50 geïnteresseerden over de duur van bijvoorbeeld een etmaal aan teksten werken, met enkele randactiviteiten (rondleiding, lezing, yoga-klas, eten). Het idee is om door langere tijd in dezelfde ruimte actief met hetzelfde onderwerp bezig te zijn, er echt de diepte in kan worden gegaan, actief kan worden overlegd enz. Bij een activiteit van enkele uren gaat de tijd toch al snel op aan introducties, lezingen, aftasten enz. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon leuk om eens een keer te doen. Het zou niet verplicht zijn om het hele programma mee te doen.
  • Biografiesprint: het gros van de te schrijven artikelen zijn biografieën, en het zou leuk zijn om de lijst compleet te krijgen aan het eind van het jaar. Het idee is hier om een weekend lang (vanuit huis gewoon) een gezamenlijke inspanning te doen om de lijst compleet te krijgen. Te organiseren aan het eind van het jaar. Enige coordinatie is nodig om bewerkingsconflicten te vermijden. Mogelijk kan hier een kleinigheid als prijs aan gekoppeld worden, maar dat is natuurlijk optioneel. Te organiseren in Nov/Dec 2014.
  • Expertsessie, waarbij er met een of enkele experts kan worden overlegd over een subset van de onderwerpen, bijvoorbeeld parlementaire procedures. Dit kan meerdere keren worden georganiseerd, afhankelijk van interesse en beschikbaarheid. Medewerking is nodig van expert en locatie. Kan goed gecombineerd worden met een rondleiding.
  • Samenwerking met opleiding staatsrecht bijv, waarbij studenten meehelpen om een serie artikelen te herschrijven als onderdeel van de opleiding. Dit kan alleen als er proactief wordt meegewerkt vanuit de opleiding.

In zijn algemeenheid wordt er ook nagedacht over de mogelijkheden voor een kickoff event en een afsluiting, maar dat hangt ervanaf in hoeverre daar ook interesse voor is binnen en buiten de community. Het zou leuk zijn als we dat soort activiteiten ook kunnen gebruiken om mensen die Wikipedia nog niet of nauwelijks bewerken op die manier over de streep kunnen trekken.

Stukken uit de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief[bewerken | brontekst bewerken]

Mocht je scans nodig hebben van stukken uit de Koninklijke Bibliotheek en/of het Nationaal Archief en je bent zelf niet in staat om af te reizen naar Den Haag, of je hebt geen lenerspas, laat het dan weten aan Olaf Janssen van de KB of Tim de Haan van het NA

Deelnemers / Geïnteresseerden[bewerken | brontekst bewerken]

Mocht je het leuk vinden, dan kun je dit op je gebruikerspagina zetten:
Deze gebruiker is lid van het Wikiproject Staten-Generaal

Meedoen? Geïnteresseerd? Meld je hieronder aan!

  1. Effeië T.Sanders 23 sep 2013 21:36 (CEST)[reageren]
  2. Ter-burg (overleg) 23 sep 2013 21:47 (CEST)[reageren]
  3. RONN (overleg) 23 sep 2013 22:46 (CEST)[reageren]
  4. Skuipers (overleg) 24 sep 2013 21:41 (CEST)[reageren]
  5. Mathonius 6 okt 2013 10:15 (CEST)[reageren]
  6. Husky (overleg) 17 okt 2013 11:26 (CEST) - Als Wikipedian in Residence[reageren]
  7. Romaine 27 okt 2013 00:07 (CEST)[reageren]
  8. Agora (overleg) 31 okt 2013 14:54 (CET)[reageren]
  9. Grashoofd (overleg) 27 nov 2013 12:05 (CET)[reageren]
  10. André Engels (overleg) 21 dec 2013 16:16 (CET)[reageren]
  11. Happytravels (overleg) 23 dec 2013 17:42 (CET)[reageren]
  12. Stunteltje (overleg 06 jan 2014 17:22 (CET)[reageren]
  13. Nederlandse Leeuw (overleg) 18 jan 2014 21:58 (CET)[reageren]
  14. JurgenNL (overleg) 19 jan 2014 21:00 (CET)[reageren]
  15. Havang (overleg) 22 jan 2014 17:54 (CET) WP:FR <==> WP:NL[reageren]
  16. Multichill (overleg) 22 apr 2014 21:58 (CEST)[reageren]

Mogelijke literatuur en bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Auteur Titel Opmerking Verkrijgbaarheid
S. van Slingelandt Discours over (...) de Staten-Generaal in Staatkundige Geschriften Deel II blz 125/228 voor een opsomming van de taken van de Staten-Generaal tijdens het bestaan van de Republiek.
(redactie: S. Fockema Andreae, H. Hardenberg) 500 jaren Staten-Generaal in de Nederlanden. Van statenvergadering tot volksvertegenwoordiging. (Assen, 1964) KB (niet uitleenbaar), NA (uitleenbaar)
Johannes Theodorus Jozef van den Berg De toegang tot het Binnenhof. De maatschappelijke herkomst van de Tweede-Kamerleden tussen 1849 en 1970 (Weesp, 1983)) proefschrift KB (niet uitleenbaar), NA (op zaal)
Aan deze zijde van het Binnenhof. Gedenkboek ter gelegenheid van het 175-jarig bestaan van de Eerste Kamer der Staten-Generaal ('s-Gravenhage, 1990) KB (niet uitleenbaar), NA (uitleenbaar)
Bert H. van den Braak 'De Eerste Kamer. Geschiedenis, samenstelling en betekenis 1815-1995 (Leiden, 1999) proefschrift KB (niet uitleenbaar)
T.H.P.M. (Theo) Thomassen 'Instrumenten van de macht. De Staten-Generaal en hun archieven 1576-1796 (Amsterdam, 2009) proefschrift. Kloek werk (bijna 500 pagina's) over het archief van de SG Volledig in te zien via de UvA
S. Groenveld, H. L. Ph Leeuwenberg, Heleen van der Weel Unie, Bestand, Vrede: drie fundamentele wetten van de Republiek der Verenigde Nederlanden (Hilversum, 2009) ISBN 9087041276 KB (niet uitleenbaar), NA (uitleenstatus onduidelijk), Google Books]
I. Schöffer et al. De Lage Landen van 1500 tot 1780 (2 delen, Elsevier, Amsterdam/Brussel 1978) KB (niet uitleenbaar)
E.H. Kossmann De Lage Landen 1780-1980: Twee eeuwen Nederland en België (2 delen, Agon, Amsterdam 1986) Volledig bij DBNL
Arnout van Cruyningen De Staten-Generaal - Vijfenhalve eeuw geschiedenis van het parlement ISBN 9789401901642. KB (niet uitleenbaar).

Specifiek over religie[bewerken | brontekst bewerken]

Specifiek over religie en beleid: de hoofdstukken over de relatie religie-politiek:

Personen[bewerken | brontekst bewerken]

Procedures[bewerken | brontekst bewerken]

Steen[bewerken | brontekst bewerken]