Zwarte mamba

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zwarte mamba
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2009)
Dendroaspis polylepis (13).jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Orde: Squamata (Schubreptielen)
Onderorde: Serpentes (Slangen)
Familie: Elapidae (Koraalslangachtigen)
Onderfamilie: Elapinae
Geslacht: Dendroaspis
Soort
Dendroaspis polylepis
Günther, 1864
Dendroaspis polylepis (1).jpg
Afbeeldingen Zwarte mamba op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Zwarte mamba op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

De zwarte mamba[2] (Dendroaspis polylepis) is een slang uit de familie koraalslangachtigen (Elapidae).[3]

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

De naam zwarte mamba is afkomstig van de blauwzwarte kleur van zijn mond en dus niet van zijn uiterlijk. De kleur van zijn schubben zijn grijs tot olijfgroen en meestal heeft hij een beige tot bruin-witte buik. De zwarte mamba heeft een smalle kop met zeer grote en gladde schubben. De binnenzijde van de bek is blauwzwart van kleur, dit dient om vijanden af te schrikken door de bek wijd te openen.[4] De jongen zijn lichtgrijs of groenig maar zijn uit het ei al giftig (net als alle andere gifslangen). De zwarte mamba wordt niet erg dik maar wel vier meter lang hoewel veel exemplaren nog geen drie meter zijn; het is de langste gifslang in Afrika. Ook is de zwarte mamba de snelste slang ter wereld, hij kan op korte afstand een snelheid van 16 tot 20 km/h behalen.[5]

Lengte en giftigheid[bewerken]

Deze slang staat bekend om zijn extreme giftigheid waardoor een beet dodelijk kan aflopen als er niet medisch behandeld wordt. Het gif werkt verlammend en kan de ademhaling stoppen. Er is een antiserum maar sommige mensen zijn daar allergisch voor, zodat het niet altijd gevaarloos kan worden gegeven. De zwarte mamba wordt agressief als hij in het nauw wordt gedreven en valt aan, maar zal vluchten als de kans zich voordoet. Op korte afstand is de slang erg snel waardoor het vrijwel onmogelijk is om een beet af te weren. Vooral langere exemplaren zijn sneller en hebben een groter bereik. Met één enkele beet kan voldoende gif worden geïnjecteerd om 20 of meer volwassenen te doden, en de dood kan soms in 20 minuten al intreden, waardoor medische hulp vaak te laat komt. Een boze mamba kan herhaaldelijk bijten.[5] Overigens is de zwarte mamba schuw en zal in het algemeen proberen te vluchten.

Voortplanting[bewerken]

Een legsel bestaat meestal uit 12 tot 17 eieren, die in ondergrondse nestkamers worden afgezet.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

De zwarte mamba komt voor in het zuidelijke deel van Afrika, in een waslijst aan landen met Angola, Kongo en Kenia als noordelijke grens. Het leefgebied bestaat uit zeer droge en warme gebieden, maar niet in woestijnen en halfwoestijnen; velden en akkers met bomen zijn favoriet. De slang verplaatst zich in laaghangende takken of op de bodem, en gebruikt het hol van een ander dier soms als permanente schuilplaats. Het voedsel bestaat voornamelijk uit kleine zoogdieren en vogels.

Bronvermelding[bewerken]

Referenties

  1. (en) Zwarte mamba op de IUCN Red List of Threatened Species.
  2. Bernhard Grzimek, Het Leven Der Dieren Deel VI: Reptielen, Kindler Verlag AG, 1971, Pagina 511 ISBN 90 274 8626 3.
  3. Peter Uetz & Jakob Hallermann. The Reptile Database – Dendroaspis polylepis
  4. David Alderton, Valerie Davis & Chris Mattison, Snakes and Reptiles of the World, Grange Books, 2007, 2007, Pagina 277 ISBN 978-1-84013-919-8.
  5. a b Black Mamba Dendroaspis polylepis, National Geographic

Bronnen